Şomerii trebuie să declare la Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna veniturile realizate, indiferent de valoarea acestora, pentru a nu ajunge în situaţia de a fi debitori.
Conducerea AJOFM Covasna atrage atenţia şomerilor că dacă realizează venituri, trebuie să declare acest lucru şi la nivelul Agenţiei, şi reaminteşte că Legea nr. 76/ 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă a fost modificată.
„Am ajuns să avem o problemă a modului în care şomerii vin şi declară că nu realizează venituri şi totuşi, ulterior, prin evidenţele ANAF (n.r. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), suntem în cunoştinţă de cauză că ei realizează venituri. Până în luna martie, erau limitate la acea sumă de până la 500 de lei, cea a indicatorului social de referinţă. Ulterior acelei date, orice venit trebuie declarat şi la nivelul AJOFM. Precizez că şomerii au dreptul să realizeze venituri, dar trebuie să le declare şi la noi, şi pe perioada respectivă trebuie să suporte faptul că drepturile la şomaj se suspendă, pentru că nu pot beneficia cumulativ de indemnizaţie de şomaj şi de venituri, indiferent de valoarea acestora. Deci, nu mai există plafon de 500 de lei, acel plafon a dispărut prin legislaţie”, a spus recent, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, domnul Kelemen Tibor.
Astfel, potrivit directorului, spre exemplu, chiar şi, veniturile realizate ocazional, din activităţi de tip multi – level, venituri realizate din activitatea de zilier şi cele care vin din contracte de prestări servicii trebuie declarate.
„Sunt şi câteva excepţii, iar acele excepţii trebuie discutate cu cel la care şomerul se duce la viză. Deci, în momentul în care şomerul realizează venituri, trebuie să vină şi să declare şi la noi acest lucru, şi să facă dovada valorii acestuia. Şomerii, la început semnează o declaraţie faţă de noi că nu realizează venituri, dar şi pe parcurs situaţia aceea se menţine şi modul de realizare a veniturilor se urmăreşte. Repet, nu e interzis să realizeze venituri, ci trebuie să le declare în condiţiile în care au statut de şomer indemnizabil şi chiar şi de şomer neindemnizabil, pentru că pe perioada respectivă se suspendă drepturile care se nasc din acest statut. Când vin la viză, dacă ei în luna respectivă au realizat venituri sau în luna anterioară au realizat venituri, trebuie să vină şi să declare și să prezinte documente justificative pentru suma realizată”, a subliniat directorul executiv al AJOFM Covasna.
Şomeri debitori
Zece şomeri din judeţ au ajuns debitori, deoarece au încasat indemnizaţia de şomaj, în timp ce aveau şi alte venituri salariale sau provenind din diverse surse.
”Suntem în situaţia în care avem circa zece şomeri care nu au declarat veniturile realizate, mergând pe considerentul că sunt venituri ocazionale şi sunt plafonate. Ulterior, prin suprapunerea bazei de date a ANAF -ului cu statutul de şomer, am observat că în perioada şomajului ei au realizat venituri, şi făcându-i debitori este o problemă pentru toată lumea: pentru noi, pentru că trebuie să executăm şi să recuperăm sumele necuvenite, dar şi pentru şomeri. Este o situaţie alarmantă pentru noi. A avea zece debitori este foarte mult. În general nu aveam debitori pentru că era plafonul care le permitea să aibă venituri. În momentul de faţă, din păcate, acest lucru a fost modificat de lege şi trebuie să acordăm o atenţie deosebită acestor oameni care realizează venituri”, a spus directorul Kelemen Tibor.
Ana Alina Costache