Dacă sunteţi medic sau faceţi parte din categoria personalului medical trebuie să ştiţi că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cazul în care lucraţi în paralel la stat şi într-o clinică sau un spital privat, ar fi bine să vă asiguraţi că prestaţi astfel de servicii doar în baza unui contract de muncă.

În cazul în care între  medic şi angajator există doar o convenţie civilă sau contract de colaborare, ambele părţi sunt pasibile de amenzi. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna avertizează că astfel de situaţii se pot încadra la capitolul muncă la negru.

“S-a constat că unele cabinete încheie contracte de muncă şi altele merg pe convenţie civilă. Aceste convenţii civile se pot încheia între entităţi, în speţă cabinete medicale sau medici asociaţi, iar dacă persoanele prestează activităţi în cabinete medicale ca şi persoane fizice trebuie încheiate contracte de muncă. Altfel, în baza legii 329 din 2009, aceştia riscă să fie amendaţi. Pe această lege noi am făcut controale încă din 2009, inclusiv până în prezent, şi am constata că nu s-a  încălcat legea. La nivelul judeţului nostru nici nu cred că vor fi probleme, pentru că avem un judeţ liniştit, mic” a precizat  Liliana Balmuş, director adjunct al ITM Covasna.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail