În ultima vreme, din jurnalele de ştiri aflăm că spaţiile verzi din mai multe oraşe ale ţării au fost invadate de căpuşe, care dau mari bătăi de cap autorităţilor precum şi locuitorilor.
Şi la Spitalul Judeţean „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe a apărut primul caz de muşcătură de căpuşă. Prima victimă din acest sezon a ajuns la Secţia de Boli Înfecţioase în urmă cu aproape o săptămână, iar momentan se află sub tratament. Potrivit medicului şef de la secţia de Boli Infecţioase, Kovacs Istvan, unele dintre căpuşe pot transmite boala Lyme sau encefalita. Ca urmare, persoanele muşcate de căpuşe trebuie neapărat să se prezinte la medic, în caz contrar, urmările putând fi grave.
Doctorul Kovacs Istvan a declarat că, depistată târziu, boala poate aduce complicaţii, iar tratamentul este lung şi neplăcut. Acesta a menţionat faptul că, manifestări ale infecţiei – febră, erupţie cutanată, o răceală sau afecţiuni uşoare ale plămânilor – apar cam la o săptămână. În etapa următoare, care poată să apară după câteva luni sau chiar un an, boala atacă sistemul nervos şi poate să apară inclusiv paralizia.
„Cazuri grave am avut în urmă cu 5 – 6 ani. Atunci am avut pacienţi muşcaţi de căpuşe care au făcut boala Lyme. De aceea, este important ca în momentul în care o persoana este înţepată de o căpuşă, să se prezinte de urgenţă la medic”, a atras atenţia dr. Kovacs Istvan.
Anul trecut, peste 50 de covăsneni muşcaţi de căpuşe s-au prezentat la secţia de Boli Infecţioase din Cadrul Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe. Din fericire, niciunul nu a fost depistat cu Boala Lyme sau cu encefalită.
Anna-Maria Chiţu