În urma ploilor ambundente din ultima vreme, apa din fântâni ar putea fi un real pericol pentru sănătate, dacă este consumată.
Chiar dacă Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) nu mai suportă cheltuielile pentru analiza apei, locuitorii zonelor în care nu există racord la sistemul public de apă şi canalizare pot verifica apa din gospodării, printr-un test a cărui cost nu depășește suma de 235 de lei.
Conform declaraţiilor doamnei doctor Alina Bârzan, medic specialist în cadrul DSP Covasna, oamenii, în special cei din mediul rural, nu mai sunt interesaţi de verificarea calităţii apei potabile din gospodărie, deoarece în ultimul timp nimeni nu a mai trecut pragul DSP cu o astfel de solicitare: „Nu se mai suportă cheltuielile din partea DSP, doar ce vin beneficiarii, iar în ultimul timp nu prea au fost. În mod normal ar putea fi afectată, dar nu pot să fac un termen de comparaţie, pentru că în ultimul timp nu au mai fost cazuri. Întotdeauna este bine să se verifice apa din fântâni.”
În maxim o săptămâna, analiza apei este gata
Analiza bacteriologică şi chimică a apei durează maxim o săptămână, iar preţul acesteia nu depăşeşte suma de 235 de lei, confrom aceleaşi surse.Aceasta analiză acoperă strictul necesar pentru ca medicii din cadrul DSP să-şi dea seama dacă apa din gospodărie este sau nu potabilă. „Analize s-ar putea face foarte multe, dar pentru a ne da şi noi semaa şi pentru a nu fi un cost aşa de mare pentru localnici ar fi cam la 235 de lei, adică o analiză bacteriologică şi chimică, aşa, pe un minim. Ei trebuie să vină după sticle la laborator, pentru că sticla de la bacteriologie este sterilă, trebuie să recolteze şi să aducă la laborator, în principiu dimineaţa, până în ora 10:00”, a explicat doamna doctor Bârzan.
Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail