Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a organizat, în zilele de 8 și 11 decembrie 2017, două ateliere de scriere cu pana,  la  Şcoala  Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului și la Şcoala Gimnazială „Lădăuți ” din localitatea Lădăuți, comuna Barcani, județul Covasna.

Scopul acestor atelierele creative a  fost sensibilizarea elevilor cu privire la trecutul și importanța zilei de 1 decembrie, în perspectiva celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Astfel elevii au caligrafiat cu pana după următoarele documente originale: „Protocolul Comitetului Național al Comunei  Sita Buzaului redactat la 15 noiembrie 1918’’, „ Hotărârea Noastră redactată de Obștea poporului din comuna Sita Buzăului redactat la 14/27 noiembrie 1918’’, „Hotărârea Noastră redactată la Barcani în data de 14 Noiembrie 1918’’.

De asemenea elevii au avut posibilitatea, pe baza documentelor originale, să își regăsească rude care au semnat documentele mai sus amintite.

A fost o oră de istorie vie la care s-au implicat activ profesorii de istorie de la cele două școli implicate în proiect, respectiv domnul  profesor Alexandru Fercu de la Şcoala  Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului și doamna profesoară Maria Murea, de la Şcoala Gimnazială „Lădăuți ”.

Participanții au fost încântați de faptul că au putut calgrafia cu pana o pagină din trecutul comunei din care fac parte și de care sunt atât de mândri.

Activitățile au fost organizate și coordonate de către muzeograful M.N.C.R, Florin Herțeg, la ele participând peste 80 de copii din ciclul gimnazial.

Activitățile Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, legate de celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918, vor continua și în anul viitor  cu noi acțiuni în unitățile școlare din județele Covasna, Harghita, Brașov, dar și la sediile muzeului.

 

Cristina Ioana Felea-Baubec

Muzeograf PR

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail