O serie de ateliere de dans contemporan, mișcare și improvizație se vor desfășura săptămâna viitoare, la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, în cadrul a două proiecte realizate de coregraful Cosmin Manolescu.
Coregraful Cosmin Manolescu, autorul proiectului „Dans-Wanderer” (www.danswanderer.ro) și al spectacolului „Călătorie către mine însumi” (https://vimeo.com/242599253) prezentat la Teatrul Andrei Mureșanu în 2018, revine la Sfântu Gheorghe la începutul lunii aprilie pentru două noi proiecte de dans, au anunțat reprezentanții TAM.
În primul rând, este vorba despre „ZonaD Explorare Urbană” – un proiect participativ al coregrafului Cosmin Manolescu, în egală măsură un atelier de dezvoltare personală, o cercetare în dansul contemporan, cât și o modalitate de interacțiune prin spectacol între oameni și oraș.
„Atelierul va avea loc la Teatrul Andrei Mureșanu în perioada 1 – 5 aprilie și în diverse locații din Sfântu-Gheorghe. Teatrul, orașul și străzile sale vor deveni pe durata atelierului spațiu de joacă, și experiment performativ. Atelierul va începe zilnic la TAM cu o sesiune de încălzire, improvizații și jocuri coregrafice cu scopul de a pregăti grupul pentru interacțiunea cu orașul, după care va urma un traseu performativ de aproximativ 45 de minute. La finalul fiecărei zile, participanții vor reveni la Teatru pentru ultimă sesiune de lucru și discuții pe marginea experiențelor performative din ziua respectivă. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi folosite si subiecte/momente inspirate din universul spectacolului [Fragil] și al proiectului Dans-Wanderer.
Ultima zi a atelierului de explorare urbană se va finaliza un party performativ la care fiecare participant va fi invitat să aducă un prieten, coleg sau chiar o persoană întâlnită în oraș cu ocazia explorărilor performative.”- se arată pe pagina online a evenimentului.
Potrivit aceleiași surse, atelierul este deschis publicului amator interesat, artiștilor sau actorilor care se pot înscrie printr-un mesaj de interes trimis adresa [email protected]. Nu este necesară existența unei experiențe anterioare în dans contemporan, însă persoanele trebuie să fie deschise pentru a intra în dialog cu corpul și orașul.
„Participarea se va face pe baza unei donații sugerate de 100 lei (pentru modulul de 5 zile) care va fi plătită la începutul atelierului, in baza unei înscrieri în prealabil la adresa [email protected].”- arată aceeași sursă.
„#DansTeatru”- este cel de-al doilea proiect, derulat săptămâna viitoare, de același coregraf, prin TAM, fiind așteptați elevi ai Liceului de Arte din oraș.
„#DansTeatru este un atelier de mișcare și improvizație destinat elevilor Liceului de Arte din Sfântu Gheorghe. Conceptul de dans-teatru lansat și dezvoltat de faimoasa coregrafă Pina Bausch în cadrul companiei sale TanzTheater Wuppertal la începutul anilor ‘70, s-a bucurat de o mare dezvoltare în anii 80-90 în întreaga lume. Pornind de unul din spectacolele ei cele mai importante – Café Muller (https://www.youtube.com/watch?v=WZd2SkydIXA&t=63s), vom încerca să ne apropiem de lumea dansului și teatrului contemporan, folosind improvizația, corpul și mici obiecte/ elemente de costum. Atelierul se va finaliza cu o prezentare publică informală deschisă publicului interesat.”- se arată pe pagina evenimentului.
Conform aceleiași surse, cele proiecte organizate la Sfântu Gheorghe continuă și dezvoltă la nivel național programul de cursuri si ateliere „Dans.Acces” demarat de Fundația Gabriela Tudor în 1998 și sunt organizate în parteneriat cu Teatrul „Andrei Mureșanu ”, în cadrul programului „Platforma ZonaD”, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării – se mai arată pe pagina evenimentului.
COSMIN MANOLESCU este coregraf, performer și director artistic al companiei Paradis Serial / Fundației „Gabriela Tudor”. Spectacolele sale au fost prezentate cu succes la București, Brașov, Cluj-Napoca, New York, Paris, Lyon, Roma, Dublin, Porto, Amsterdam, Beirut, Riga, etc. Din 1998 a condus în mod curent ateliere de dans pentru copii, actori, profesioniști ai dansului și public larg la București, Brașov, Cluj, Sfântu Gheorghe, Uzes, Istanbul, Porto, Luxemburg, Riga, Timișoara și a participat în diverse proiecte internaționale de cercetare artistică la Berlin, Lisabona, Paris, Potsdam, Porto, Tokyo etc.
În cei peste 20 ani de activitate profesională, a organizat numeroase proiecte culturale și a avut un rol important în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România, inclusiv în crearea Centrului Național al Dansului București, se arată pe pagina evenimentului ce va avea loc la Sfântu Gheorghe.
Detalii pot fi obținute accesând Facebook- Ateliere Platforma ZonaD | 1-5 aprilie, Sfântu Gheorghe.
Ana Ciorici COSTACHE
Sursa foto: Facebook- Fundația Gabriela Tudor‎

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail