Adunarea Generală Anuală, pe anul 2017, a Despărțământului ASTRA „Mihail Koglniceanu”, Iași (președinte prof. Areta Moșu și vicepreședinte a Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) a avut loc la sfârșitul lunii aprilie în Sala Senat a celei mai vechi universități din țară, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Structurarea în două părți s-a impus prin varietatea și bogăția informațiilor.

Partea I a Adunării Generale Anuale s-a constituit într-un elocvent colocviu cu tema „ASTRA și românii din afara granițelor țării. Realități contemporane”.

În cadrul cuvântului de deschidere, doamna prof. Areta Moșu prezintă delegațiile sosite din țară, din Republica Moldova și din Ucraina- regiunea Cernăuți.

Mesajul prof.univ.dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii ASTRA, a fost mult mai mult decât un cuvânt de salut, prin ideile enunțate. Astfel domnia sa consideră adunarea din Iași o întâlnire de suflet pentru toți cei prezenți, insistă pe ideea de unitate în activitățile ASTREI și numește cultura națională „o armă”, menționând că este necesar a folosi arma culturii pentru a spori binele poporului român. Își exprimă mulțumirea că Despărțământului ASTRA din Iași, prin președinta Areta Moșu, „Ministrul de Externe al ASTREI”, a reușit să facă din ASTRA o forță binecunoscută pe meleagurile, din afara granițelor, locuite de români. Președintele Asociațiunii încheie citând minunate versuri din poezia „Scumpă țară românească” de George Coșbuc.

Prof.univ.dr. Gheorghe Iacob, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, menționează mai întâi rolul foarte important al Iașiului de acum 100 de ani, când în clădirea Universității funcționa Senatul României, după care a susținut o deosebit de interesantă conferență despre Poziția geopolitică a României la începutul noului război rece, încheind cu afirmația că ASTRA prin propria politică, prin propria linie poate avea un rol important în realizarea obiectivelor majore ale României.

Conf.univ.dr. Vasile Roman de la Universitatea „Apollonia”, Iași, a dezvăluit asistenței informații pertinente privind Perspectivele diasporei românești în actualul cadru politic european, menționând, în încheiere, că în diaspora există elemente românești care să întărească relațiile cu statele respective.

Lect.univ.dr. Gh. Iutiș, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, a vorbit despre ASTRA la Iași. O societate cultural-istorică în slujba comunității, evidențiind infăptuirile ASTREI ieșene, modul exemplar al realizării evenimentelor la nivel național, rolul major al profesoarei Areta Moșu, recunoscut de Academia Română prin acordarea, în decembrie 2016, a distincției „Meritul academic.

Prof.univ.dr. Mihai Toma, secretar științific al ASTREI ieșene a prezentat, cu scurte aprecieri, noile apariții editoriale: „Revista română”, anul XIII, nr. 1(87), primăvara 2017; „Sud-Vest” – Almanah istorico-cultural în limba română pentru cititorii din sudul Basarabiei, anul VI, nr. 1-2 (54-55), ianuarie-februarie 2017; Mircea-Cristian Ghenghea, Iulian Pruteanu-Isăcescu (editori), Minorități și identități naționale în spațiul central și est-european, Iași, 2016; Corneliu Filip, Asociațiunea ASTRA și românii din jurul României, Iași, 2016. Menționăm că autorii numiți mai sus au o bogată activitate în cadrul ASTREI.

Lucrările propriu-zise ale Adunării Generale, desfășurate în partea a II-a, au fost conduse de președintele ASTREI, prof.univ.dr. Dumitru Acu. Dna Areta Moșu prezintă o selecție din cuprinzătorul Raport de activitate, tipărit în 50 de pagini. Fiecăror manifestări, concursuri, festivaluri, simpozioane, tabere etc. li se pot realiza adevărate cronici.

Luări de cuvânt: deputat Movilă Petru din partea Consiliului Județean Iași, prof. Ioan Seni, președintele Despărțământului Năsăud al ASTREI; ing. Flaorea Pleș, președintele Cercului ASTRA din Năsăud; prof. Luminița Cornea din partea Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita; prof. Feodosia Bunescu, primar al satului Băhrinești, raionul Florești; ing. Ionel Teșoi, membru al conducerii ASTREI Iași; prof. Olga Leșenco, președinte al Despărțământului ASTRA din Gura Căinarului, raionul Florești; jurnalistul Octavian Zelinski, președinte al Despărțământului ASTRA din Anenii Noi; prof. Maria Cioica, președinte al Despărțământului ASTRA din Alba Iulia; prof. Ana Filip, președinte al Cercului ASTRA din Salva-Năsăud, care în finalul intervenției sale încântă participanții cu priceasna „Mulțumim, Tată Sfânt!”, foarte potrivită săptămânii luminate în care s-a desfășurat Adunarea Generală.

În încheiere, domnul președinte Dumitru Acu apreciază activitatea Despărțământului ASTRA Iași ca foarte bună, recomandă tuturor despărțămintelor să realizeze proiecte pentru aniversarea Marii Unirii, menționând în această privință că primul pas pentru Marea Unire l-a făcut Basarabia. Domnia sa mulțumește tuturor celor care au fost în comitetul de conducere al ASTREI ieșene, relizându-se formalitățile de alegere a noii conduceri. Propunerea prof. Stela Toma, ca doamna prof. Areta Moșu să fie realeasă ca președintă a astriștilor ieșeni a fost susținută de aplauzele întregii asistențe. Printre cei care au fost votați în conducere se află următorii: prim-vicepreședinte prof.univ.dr. Vasile Roman; vicepreședinți: lect.univ.dr. Gh. Iutiș și ing. Ionel Teșoi; vicepreședinte în relația cu Basarabia – prof. Vasile Gîtlan, director-adjunct al Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”, Chișinău;  secretar științific prof.univ.dr. Mihai Toma; secretar executiv Iulian Pruteanu-Isăcescu ș.a.

Adunarea Generală a astriștilor ieșeni a avut în program și vernisarea expoziției laureaților Concursului Internațional de Pictură „N.N. Tonitza”, ediția a XII-a, coordonată de prof. Mihai Zaiț, cu participanți din România, Republica Moldova, Ucraina și Bulgaria.  Locul expoziției (Complexul Eminescu din Parcul Copou), lucrările propriu-zise, prezentarea criticului de artă Mihai Păstrăguș, programul artistic al elevilor (Maria Steclariu, Bogdan Lazăr, Daniel-Robert Gherasim) de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Iași, îndrumați de prof. Nina Munteanu, totul s-a încadrat în tradițiile și idealurile astriste promovate de fondatorii Asociațiunii, în anul 1861, și menținute de-a lungul timpului, până în prezent.

Adunarea Generală a astriștilor din Iași a demonstrat încă o dată importanța întâlnirii pe cărarea iubirii. Să nu uităm că drumul către iubire se îngustează când ne uităm spre ceilalți de la înălțimea vulturilor aflați în zbor. Toți astriștii se află mereu întru iubire la aceeași înălțime, ceea ce le dă putere în realizarea unității de neam și credință.

  Luminița CORNEA

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail