În 13 septembrie 2013, la împlinirea a 100 de ani de la zborul în ceruri a vulturului din Binţinţi, Asociaţiunea Transilvana Pentru Literatura Româna şi Cultura Poporului Român  l- a omagiat pe marele inventator, pe ICARUL român – AUREL VLAICU -, cu toată suflarea astristă prin desfăşurarea celei de a 108-a Adunare Generală  a ASTREI la Orăştie, ca şi acum 100 de ani, eveniment la care dorea să ajungă fiul de ţărani din Binţinţi, venind de la Bucureşti, călare pe gândacul lui cu motor, zburând peste Carpaţii.

Dacă în 1913 s-au frânt aripile şoimului la Băneşti, şi Aurel Vlaicu nu a mai ajuns la Orăştie, acum în 2013, acesta a fost prezent în inimile tuturor paticipanţilor, dar mai ales a celor care cu multă dragoste şi dăruire au pregătit festivităţile. A fost prohodire creştinească dar mai ales omagiere a geniului tânărului Aurel VLaicu, a creaţiei şi muncii lui, ca şi a înaltului spirit de unitate şi mândrie românească. Fatidica zi de 13 septembrie 2013, a fost un prilej de examan al naţiunii române, omagiind pe toate coordonatele geniul românesc izvorât de la talpa neamului, plămădit în vatra bine cuvântată de zei, a inimii Daciei străbune.

Asociaţiunea ASTRA, pentru „Marea cinstire” a întrunit în Adunarea Generală toate despărţămintele din ţară şi diaspora.

Deosebite merite în desfăşurarea festivităţilor a avut Despărţământul „Aurel Vlaicu” din Orăştie, sub îndrumarea deosebită a prof. Aurel Ursu, preşedintele Despărţământului, în colaborare cu autorităţile locale. Festivităţile s-au desfăşurat la Colegiul Aurel Vlaicu din Orăştie, la Casa natală din Binţinţi – Aurel Vlaicu, la Muzeul Aurel Vlaicu şi la Colegiul Tehnic Agricol Alexandru Borza din Geoagiu.

La marele eveniment au fost prezente şi despărţămintele de la poalele Carpaţilor de Curbură din sud-estul Transilvaniei: Despărţământul Covasna – Harghita, reprezentat de preşedinte, prof. dr. Luminiţa Cornea şi George Filip, Despărţământul Fraţii Popeea Săcele, reprezentat de preşedinte prof. Liviu Dârjan, secretar Ştefan Durbalău şi prof. Levente Miklos, Despărţământul Braşov, reprezentat de secretar ing. Ioan Hera şi membru Av. Sorin Ardelean, Despărţământul Buzăul Ardelean reprezentat de preşedinte prof. Corina Bărăgan şi consultantul ştiinţific istoricul Traian T.Cepoiu, Despărţământul Codlea reprezentat de  ec. Mircea Dragoş,  Despărţământul Făgăraş reprezentat de prof. Mihaela Gârlea. Aceste despărţăminte au participat cu comunicări interesante şi cu prezentări de cărţi, care au fost donate bibliotecii ASTRA.

La Sesiunea de Comunicări, prof. dr. Luminiţa Cornea preşedintele despărţământului Covasna – Harghita, a prezentat interesantul material  „Zborul lui Aurel Vlaicu – înălţare pentru poporul român”, lucrare cu profunde valenţe patriotice. Profesoara dr. Luminiţa Cornea autoarea cărţii ,,În lumina munţilor” a prezentat-o Adunării, şi a donat-o bibliotecii ASTRA, lucrare cu valoare simbolică privind misiunea Asociaţiunii în popularizarea unor personalităţi şi contribuţia lor la realizarea idealurilor naţionale.

Juristul George Filip din Harghitaa a prezentat cartea ,,ASTRA BĂLAN 10 ANI DE ACTIVITATE” pe care a donat-o bibliotecii ASTRA.

Prof. Traian T. Cepoiu, din Despărţământul Buzăul Ardelean, a susţinut comunicarea de mare interes ,,Aurel Vlaicu versus aripile naţiunii române”, o intervenţie bine documentată din arhivele naţionale, care a răspuns unor nelămuriri. Din partea despărţământului Buzăul Ardelean s-a donat bibliotecii ASTRA cartea ,,Preoţi şi învăţători din Buzăul Ardelean, implicaţi în făurirea României Mari” de către autoarea, profesoara Corina Bărăgan, lucrare care vine în întâmpinarea centenariului declanşării primului război mondial.

Delegaţia despărţământului Covasna – Harghita a avut o contribuţie majoră la redactarea Rezoluţiei Adunării, cu propuneri pertinente.

Prin participare şi prin aportul lor la lucrări, delegaţiile din zonă au contribuit la împlinirea misiunilor ASTREI.

 

Prof. Corina Bărăgan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail