De curând, s-au sărbătorit, la Iași, 20 de ani de activitate a Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu”, președinte prof. Areta Moșu. Bogatele și multiplele manifestări cultural-artistice organizate de-a lungul anilor de astriștii ieșeni au făcut din Despărțământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” unul dintre cele mai cunoscute din țară.

 Președinta Despărțământului, profesoara Areta Moșu, în calitate de vicepreședinte al ASTREI centrale, cu sarcina de a se ocupa de activitatea externă a Asociațiunii, și-a luat foarte în serios rolul, devenind un fel de ministru de externe al ASTREI. Sunt recunoscute proiectele astriștilor ieșeni, precum Deniile eminesciene, Simpozioanele internaționale „Românii din afara granițelor țării”, taberele „Acasă la noi”, tabere de creație, concursul de fizică „Ștefan Procopiu” etc.

Manifestările ASTREI din Iași, prilejuite de aniversarea a 20 de ani de la înființare, au cuprins două momente distincte, unul la Iași, altul la Chișinău. Primul, Simpozionul național Astra și românii. Memorie istorică și realități contemporane, a avut loc la Muzeul Unirii, aflat pe istorica stradă Alexandru Lăpușneanu, în Sala Unirii, unde, în urmă cu 20 de ani s-au pus bazele Despărțământului „Mihail Kogălniceanu”. În programul tipărit al Simpozionului, o pagină consemnează, cu litere de aur putem spune, numele celor 72 de membri fondatori ai Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iași.

În deschiderea manifestării omagiale, președinta Despărțământului, prof. Areta Moșu, a prezentat pe scurt activitatea astriștilor ieșeni, evidențiind cele mai importante proiecte și numeroasele cercuri astriste din țară și din Basarabia, organizate de despărțământul pe care îl conduce.

Președintele ASTREI, prof. univ. dr. Dumitru Acu, prezent  la evenimentul omagial de la Iași, în cuvântul său  a accentuat ideea că orice activitate a ASTREI constituie o întâlnire de suflet românesc, deoarece ASTRA, de la înființarea ei, are în vedere conceptele cultură, credință, armonie și sacrificiu. Fără acestea nu poate exista activitatea ASTREI.

Profesorul Dumitru Acu, în calitatea domniei sale de diriguitor al Asociațiunii, a recunoscut și a apreciat la superlativ meritele deosebite ale astriștilor din Iași și ale profesoarei Areta Moșu, acordând Despărțământului „Medalia Asociațiunii ASTRA pentru merite deosebite”, iar președintei, cea mai înaltă distincție, „Diploma de recunoștință”, ca simbol al Asociațiunii ASTRA. Un frumos gest de a recunoaște la nivel național meritele profesoarei Areta Moșu și ale colaboratorilor ei.

Cuvintele de salut adresate de delegați ai despărțămintelor ASTRA din țară și din afara granițelor țării au evidențiat proiectele desfășurate cu succes și au felicitat pe organizatori. În mesajul adresat de președinta Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita, au fost menționate colaborările la multe dintre proiectele astriștilor ieșeni.

Dintre comunicările simpozionului de la Iași, moderat de cercet.dr. Mircea-Cristian Ghenghea, remarcăm în mod deosebit pe cele susținute de cercet.dr. Liviu Papuc (Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Iași), Expansiunea ASTREI în Bucovina. Cazul Constantin Hurmuzachi; Victor Durnea, Constantin Stere și ASTRA; Prof.dr. Dragoș Petrescu (Bacău), ASTRA și promovarea învățământului românesc în perioada interbelică; Conf.univ.dr. Maria Danilov (Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova, Chișinău), O cronică a vieții astriste din Basarabia – Căminul Cultural ASTRA din Copăceni, jud. Bălți; Cercet.dr. Mircea-Cristian Ghenghea (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Istorie, Iași), ASTRA la Iași. Coordonate contemporane.

Întotdeauna  și oriunde, evenimentele ASTREI sunt însoțite de momente artistice. La Muzeul Unirii din Iași, simpozionul a început, după intonarea Imnului ASTREI, cu un program artistic susținut de cvartetul de coarde al elevilor de la Colegiul de Artă „Octav Băncilă”, condus de prof. Marian Horovei, și s-a încheiat cu un recital actoricesc de excepție susținut de Petru Ciubotaru de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Al doilea moment distinct al manifestărilor jubiliare organizate de ASTRA Iași a fost Simpozionul internațional „Românii din afara granițelor țării. Republica Moldova – opțiuni și perspective: între Uniunea Europeană și Uniunea Euroasiatică”, desfășurat la Chișinău, susținut financiar de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni. Întâlnirea cu astriștii basarabeni a fost emoționantă și fructuoasă. Simpozionul propriu-zis a avut loc la Universitatea de Stat „Ion Creangă” din Moldova, o clădire impunătoare aflată pe o stradă cu nume de rezonanță în istoria literaturii române, Alexei Mateevici.

Invitații au fost cu adevărat de prestigiu, prof.univ.dr.hab. Alexandru Moșanu, prof.univ.dr.hab. Anatol Petrencu, acad. Vladimir Beșleagă –scriitor cunoscut și apreciat în Basarabia, prof.univ.dr.Gheorghe Negru, cercet.dr. Ion Negrei, conf.univ.dr. Gheorghe Palade. Toți au rostit cuvinte din suflet și pentru suflet, unii, precum venerabilul prof. Alexandru Moșanu, cu ochii înecați în lacrimi, a evocat momente din viața domniei sale, exprimând sentimente înduioșătoare întru iubire de neam și limbă românească.

Un moment deosebit, la Chișinău, l-a constituit masa rotundă cu participarea elevilor de la liceele teoretice „Principesa Natalia Dadiani”, „George Meniuc”, „Liviu Rebreanu”, din Chișinău și din Mădăcești, și a studenților de la Universitatea de Stat. Moderatori au fost prof.univ.dr. Ion Agrigoroaiei și prof. Lucian Sava, președintele ASTREI din Vaslui. Întrebările tinerilor au fost neașteptat de multe și diverse, în general încadrându-se în tema anunțată. Elevii și studenții basarabeni nu au fost timizi, au pus întrebări și s-au referit la aspecte concrete din experiența lor. Tânărul profesor Lucian Sava s-a dovedit a fi exact moderatorul pe care și-l doreau tinerii, știind să asculte, să incite la discuții, să răspundă pertinent problemelor ridicate.

În următoarea  zi de la Chișinău ne-am aflat la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, o instituție de cultură cu prestigiu care își arată cartea de vizită imediat ce i-ai pășit pragul. Privești rafturi îngrijite și ordonate în care bănuiești grija omului care sfințește locul. Panouri omagiale … exemplul, cel referitor la scriitorul Vladimir Beșleagă, altul, mai bogat, are în vedere opera scriitorului Dumitru Matcovschi, sărbătorit în anul 2014.

La începutul întâlnirii astriștilor de la Biblioteca „Onisifor Ghibu”, la propunerea gazdelor, am ținut un moment de reculegere în memoria lui Constantin Tănase (n. 1949), unul dintre cei mai importanți jurnaliști din Basarabia, care urma să fie înmormântat chiar în ziua aceea. Constantin Tănase s-a aflat în primele rânduri ale militanților pentru refacerea conștiinței civice și naționale, pentru promovarea și afirmarea valorilor perene ale limbii, culturii și istoriei românilor basarabeni.

Sintetica conferință despre Onisifor Ghibu și ASTRA basarabeană, prezentată de prof. Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii, a fost ascultată cu interes de cei prezenți, veniți din România, și de reprezentanții tuturor cercurilor astriste din Basarabia. Momentul cel mai emoționant a fost programul artistic prezentat de elevi ai Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”. Îmbrăcați în costume populare, cu chipuri delicate, fetele cu părul împletit frumos în cosițe, elevii au cântat și au recitat versuri de Mihai Eminescu și de poeți basarabeni, în primul rând versuri de Dumitru Matcovschi, poetul omagiat la nivel național în 2014. Publicul a ascultat cu sfințenie, apreciind interpretarea deosebită și trăirea sufletească a acestor copii trăitori întru iubire de neam și de cultură românească. Personal am remarcat, între atâția elevi remarcabili, interpretarea extraordinară a elevului Octavian Graur (clasa a IX-a), căruia i-am dăruit, în final, o carte cu autograf, în semn de sincer omagiu. Cu același gest am apreciat și truda profesoarei lui, doamna Tatiana Băcescu.

 Momente frumoase care nu se pot uita. Nu vom uita nici plimbarea prin centrul vechi al Chișinăului, pe strada Pușkin, pe strada București (unde se află ambasada noastră), pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în parcul central, trecând pe Aleea Scriitorilor Clasici, ori fotografiindu-ne la statuia Sfântului Voievod Ștefan, dar și scurtele momente de reculegere în biserica Sf. Teodora de la Sihla ori în marea catedrală din parcul central, care, în perioada comunistă, a fost observator astronomic.

Multe se mai pot spune despre zilele petrecute, în Iași și Chișinău, cu ocazia jubileului Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iași. Mulțumiri pentru evenimentele bogate în conținut și în trăire sufletească. Felicitări astriștilor ieșeni! Succes deplin în activitatea viitoare!

Luminița Cornea

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail