Despărţământul ASTRA „Dr. Nicolae Căliman”din Codlea şi-a făcut un titlul de onoare în a evidenţia şi a premia Excelenţa în şcoli.

. . La întâlnirea astristă organizată, în ziua de Sânziene, la Codlea, au luat parte preşedinţii despărţămintelor Astra din ţară, veniţi la Codlea pentru a participa la şedinţa Comitelului Central al Asociaţiunii Astra. Seara premergătoare şedinţei a fost dedicată premierii Excelenţei. În sala Casei de cultură din Codlea, recent renovată, s-a desfăşurat o extraordinară manifestare astristă, ce a avut în centru elevii.
Preşedintele Despărţământului Astra din Codlea, ec. Mircea Dragoş, a evidenţiat, mai întâi, câteva dintre realizările astrişilor din Codlea şi din localităţile învecinate: Festivalul de tradiţii şi obiceiuri „Crăciunul la români”, desfăşurat la Hălchiu; sărbătorirea zilei de 24 Ianuarie, la Dumbrăviţa; concursul de icoane desfăşurat la Vulcan, urmat de tabăra de la Moeciu; săptămâna filmului la Codlea. Toate proiectele astrişilor din Codlea s-au desfăşurat pentru copii şi cu ajutorul copiilor, de aceea şi-a propus să premieze Excelenţa în şcoli, pentru că Excelenţa există în şcolile româneşti. Am apreciat menţiunea specială a preşedintelui Astrei Codlea precum că activitatea Astrei continuă şi va continua atâta timp cât pe meleagurile noastre avem copii inteligenţi, dornici de învăţătură, cu aptitudini care fac cinste comunităţilor din care provin.
A urmat evidenţierea elevilor şi dascălilor ce au avut rezultate deosebite în cursul anului şcolar încheiat de curând, din Codlea şi din localităţile Vulcan, Dumbrăviţa, Feldioara, Hălchiu, Augustin. Decernarea Diplomelor „Dr. Nicolae Căliman” a fost precedată, la fiecare premiant, de un scurt laudatio realizat de directorul sau profesorul respectivului elev. Emoţiile au fost pe măsură.
Prof.univ.dr. Ioan Oarcea din Braşov, dirijorul Corului de cameră ASTRA, şi-a exprimat bucuria de a participa la un act de recunoştinţă şi de dragoste, a felicitat organizatorii, menţionând că fiecare copil reprezintă o valoare, un geniu, o minune. Fiecare copil este un dar, fapt pentru care invită părinţii şi profesorii să nu-i subestimeze, să aibă grijă de copiii lor, pentru că ei sunt emblema noastră.
Preşedintele ASTREI centrale cu sediu la Sibiu, prof.univ.dr. Dumitru Acu, în cuvântul său, realizează, la început, un scurt istoric al Astrei, evidenţiind ideea că idealul Astrei a fost unirea prin cultură şi credinţă. Felicită elevii pentru rezultatele obţinute, îndemnându-i să-şi iubească limba, neamul şi să fie mândri, oriunde vor merge, că sunt români. Înaintaşii noştri ne-au lăsat o ţară frumoasă cu tradiţii şi obiceiuri străvechi. Astra apreciază excelenţa copiilor care duc mai departe idealul de solidaritate al neamului nostru.
Preotul Raul Şerban, preşedintele Despărţământului Astra din Săcele, evidenţiază faptul că se evaluează în acest mod elevii. Observă că profesorii sunt mândri că au astfel de elevi. Ce frumos! Îndeamnă la redescoperirea valorilor, deoarece avem valori minunate, o cultură extraordinară, iar paşii se fac de jos, iubindu-i pe aceşti copii şi învăţându-i să iubească.
Continuând pe aceeaşi temă, părintele protopop de Codlea afirmă răspicat că Ardealul este locul binecuvântat al neamului nostru, locul de rezistenă al neamului. Vorbind cu înţelepciune, în pilde, îndeamnă „să nu ne fie ruşine cu noi”. Avem valori, dar depinde cum ne privim valorile. Când priveşti cu ură, orice valoare este mică, când priveşti cu dragoste, şi cireaşa este cât dovleacul de mare, pentru că dragostea schimbă optica. Pentru a se face mai bine înţeles, părintele comentează şi citează poezia „Mamă-ţară” de Tudor Arghezi.
Spectatorii din sală au avut o deosebită ocazie de a ascultă muzică de calitate, o muzică de Excelenţă, prin programul oferit de Orchestra de Cameră a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” din Braşov şi de Corul de Cameră ASTRA, Braşov.
În holul Casei de Cultură din Codlea, participanţii au admirat interesante expoziţii, de sculptură a artistului plastic Petrică Buhnici, de sculptură şi carte a poetului şi sculptorului Gheorghe Oprea Holbavianu, de ceramică a ceramistului Marius Diaconu, la care se adaugă expoziţia de carte tipărită cu sprijinul Despărţământului ASTRA din Codlea sau de membrii acestuia. Astriştii-oaspeţi sosiţi din diverse părţi ale ţării au admirat şi au apreciat exponatele din expoziţii, discutând cu autorii. Un schimb de experienţă deosebit de eficace.
Activitatea bogată a Despărţământului Astra „Dr. Nicolae Căliman”, Codlea poate fi un exemplu.Vrednicul preşedinte, prin proiectele iniţiate şi prin sponsorizări, a reuşit să se impună şi să coopteze elevi, cadre didactice, preoţi, alţi intelectuali, într-o frumoasă munca de promovare a valorii, întru dragoste de neam şi de tradiţii. De menţionat că organizatorii, astriştii participanţi, elevii premiaţi au fost îmbrăcaţi în minunate costume populare. Oaspeţii din ţară au fost plăcut impresionaţi de tot ceea ce au văzut la Codlea, în mod special de competenţa organizatorilor. Domnul ec. Mircea Dragoș a reușit să adune niște comori în jurul dânsului, mărturisea cu emoție un profesor participant la evenimentul. Dorim din suflet colegilor astrişti din Codlea deplin succes în continuare!

Luminiţa Cornea

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail