După câteva zeci de ani în care locuitorii din Zona Buzaielor au simţit lipsa învăţămintelor şi a evenimentelor culturale organizate în perioada interbelică de către reprezentanţii Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA, la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, la iniţiativa doamnei profesoare Corina Bărăgan Sporea din localitatea Vama Buzăului, şi cu sprijinul oferit de autorităţile locale a fost reînfiinţat Despărţământul ASTRA „ Buzăul Ardelean” în oraşul Întorsura Buzăului.
La evenimentul ce s-a desfăşurat în sala Casei de Cultură din localitate au fost prezenţi astrişti de frunte printre aceştia numărându-se preşedintele ASTRA-prof. Univ. dr. Dumitru Acu, Secretarul II al Astrei-prof. univ. dr. Mioara Bud, reprezentantul Despărţământului Astra Covasna- Harghita, profesor cercetător-istoric Vasile Stancu, reprezentantul Astrei Braşov-avocat George Echim, profesor cercetător- istoric Traian T. Cepoiu- preşedinte al Fundaţiei Traian T. Cepoiu din localitatea Ceraşu, jud Prahova, preoţi din parohiile din zonă.
La Întorsura Buzăului s-a reînnodat un fir rupt de istorie
În cuvântul său de deschidere, părintele protopop Florin Tohănean a spus, printre altele: „ Acest moment va însemna foarte mult pentru românii din această zonă, şi nu numai. Cu câtva timp în urmă, la iniţiativa domnului primar Leca Băncilă şi a doamnei Corina Bărăgan ne-am strâns câţiva oameni şi am constituit un grup de iniţiativă, pentru ca să se împlinească un deziderat mai vechi al nostru, ca şi în Zona Buzaielor să reînvie Asociaţiunea Astra. (…) ASTRA a însemnat şi a fost punctul de întâlnire şi de unitate a românilor, iar pentru noi, românii de astăzi, are acelaşi înţeles, al unităţii”.
Primarul oraşului, profesorul Leca Băncilă, a declarat că ceea ce s-a întâmplat vineri la Întorsura Buzăului se va înscrie într-un demers mai lung, cu impact şi importanţă nu numai locală, ci şi naţională. „ Este o onoare pentru comunitatea noastră să fie locul în care se reînnoadă un fir rupt de istorie, în locul de unde reînnodăm spiritul astrist. Căci, este o necesitate pentru naţiunea noastră să înnoade prezentul la un trecut glorios. Avem o acută nevoie de spiritul de dinainte de 1848- un spirit aşezat pe ideea de unitate, pe ideea de valoare. Dacă a făcut comunismul un rău major, acela este reprezentat de distrugerea acestui lucru de nepreţuit: spiritul de unitate cu substanţă din sisteme de valori.(…) Avem obligaţia să împrospătăm spiritul naţional, astăzi! O putem face prin tot felul de asociaţii, dar ASTRA va fi una şi va lucra cu spor dacă va căpăta o structură naţională şi dacă va reuşi să aducă în rândurile sale inteligenţa. Nu în număr stă puterea, ci în puterea de a da viaţă gândurilor! Chiar dacă astăzi suntem relativ puţini, facem începutul, şi, cu trudă, vom reuşi să dăm, în zona noastră, formă şi subsanţă acestui demers unic – ASTRA” a spus în discursul său emoţionant, primarul oraşului Întorsura Buzăului, profesor Leca Băncilă.
„Dacă nu ar fi fost ASTRA, niciodată nu s-ar fi realizat Marea Unire…”
Prezent în rândul întorsurenilor la acest important eveniment din Zona Buzaielor, preşedintele ASTRA, prof. Univ. dr. Dumitru Acu a precizat că încă de la înfiinţarea sa în anul 1861, la Sibiu, Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român-Astra a avut ca ideal, în primul rând, solidaritatea şi unitatea românilor din Ardeal, dar şi realizarea progresului acestora prin arma principală-cultura. „ Aşa cum spunea Simion Bărnuţiu – „Cultura este forţa unui popor prin care poate să răzbată” . Ce dovadă mai mare decât acest Guvern al Transilvaniei care a fost Asociaţiunea Astra, în perioada până la Marea Unire, fiindcă ea a acţionat, în primul rând, prin cultură” a menţionat prof. Dumitru Acu. Potrivit acestuia, poate cel mai mare merit al Astrei din acea perioadă a fost acela că prin activităţile culturale, prin adunările organizate în fiecare an, în altă parte, unde românii se sfătuiau ce să fac, cum să facă, au reuşit să ajungă la marele deziderat- Marea Adunare de la 1918. „ Dacă nu ar fi fost ASTRA, niciodată nu s-ar fi realizat Marea Unire, iar Transilvania nu ar fi fost niciodată a României” a susţinut preşedintele ASTRA care a declarat, totodată, că e nevoie ca în zilele noastre, prin ceea ce facem, să păstrăm ceea ce ne-au lăsat înaintaşii noştri şi să ducem mai departe, dacă nu reuşim să facem ceva în plus.
Fără oameni de suflet nu putem face nimic
Reprezentantul Despărţământului Astra Covasna- Harghita, profesor cercetător-istoric Vasile Stancu, a reamintit celor prezenţi că la Întorsura Buzăului există o veche tradiţie a ASTREI Potrivit acestuia, la 1896 în această localitate a fost organizată o adunare generală a Astrei braşovene, şi, totodată, aici a existat un Cerc al Astrei. În perioada interbelică, din judeţul Trei Scaune a luat fiinţă, în februarie 1919, sub conducerea Protopopului Aurel Nistor, Astra covăsneană din care făcea parte şi Cercul de la Întorsura Buzăului. „ Reînfiinţarea Astrei în judeţele Harghita şi Covasna s-a făcut pe 7 iulie 1996, la Tuşnad. . (…) Scopul Astrei a fost reromânizarea în ţinutul secuizat din perioada interbelică. Este strict necesară existenţa unei organizaţii care să le aducă aminte românilor că sunt români, în zona respectivă” a susţinut istoric Vasile Stancu.
Acesta a arătat că intelectualii din Zona Buzaielor „trebuie să facă parte neapărat din Despărţământul Astra Covasna-Harghita” având în vedere că aici „există un potenţial uman deosebit care ne poate ajuta în ceea ce priveşte conştiinţa naţională în Covasna şi Harghita”.Însă, aşa cum a remarcat profesorul Vasile Stancu, potenţialul este mare, dar trebuie mobilizat, deoarece nu se face nimic fără muncă. „Din păcate, în zilele noastre majoritatea tineretului este unul mercantil: dacă e vorba de bani fac, dacă nu –mulţumesc, nu particip. Trebuie ca tineretul de astăzi să revină la ceea ce putem numi cu mândrie „ muncă patriotică” . E nevoie de muncă patriotică din partea tuturor astriştilor. Trebuie să ne aducem aminte că trebuie făcut şi pentru ţară ceva, în afară doar de a primi de la ţară” a conchis reprezentantul Despărţământului Astra Covasna- Harghita, profesor cercetător-istoric Vasile Stancu.
Să nu uităm că suntem români!
În discursul său, Secretarul II al Astrei-prof. univ. dr. Mioara Bud a adus în atenţia celor prezenţi că, din păcate, în manualele de istorie din care învaţă tinerii români, în zilele noastre, Asociaţiunea Astra nu mai e amintită, nici măcar simbolic. „Asociaţiunea Astra trebuie să îşi recapete locul acolo unde este. Să nu uităm că Asociaţiunea Astra a pus temelia Academiei Române. (…) Să nu uităm că suntem români! Este un mesaj al Astrei. Globalizarea are dublu tăiş: noi nu trebuie să ne dezbinăm, noi trebuie să fim uniţi în cuget şi simţiri, nu trebuie să ne fie ruşine să ne purtăm portul, să ne vorbim graiul, şi să ne închinăm drapelului românesc. Trebuie să primim cu cinste aceste lucruri!(…) Este momentul să se redeschidă cartea de istorie şi să se pună Astra acolo unde îi este locul. Este momentul ca ţara să fie condusă de politicieni care ştiu ce înseamnă Astra, nu să întrebe ce înseamnă Astra. Este momentul ca noi să spunem UNITATE” a conchis prof. univ. dr. Mioara Bud .
•
Odată cu reînfiinţarea Despărţământului ASTRA „Buzăul Ardelean” în oraşul Întorsura Buzăului, a fost aleasă şi conducerea acestuia. Cu acordul celor prezenţi, în funcţia de preşedintă a acestui for a fost aleasă doamna profesoară Corina Bărăgan Sporea; vicepreşedinte- profesor Radu Iosif, director al Şcolii Gimnaziale din Sita Buzăului; secretar I- Popica I. Ciprian- profesor la Şcoala din Brădet; membri- Leca Băncilă, primar al oraşului Întorsura Buzăului şi Banciu Marius – preot paroh în satul Sărmaş.
Maria Graur