Vin colindătorii cum veneau odată,

     Leru – i ler

Să colinde – n seara asta minunată

     Leru – i ler,

 

        Organizatorii celei de a XXVI – a ediții a Festivalului de Colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, Fundația „Mihai Viteazul” – Sf. Gheorghe, vă invită să-i primim cum se cuvine: îi poftim  în fața sau pe „prispa casei noastre”, ne împletim glasurile în bucuria  vestirii Nașterii lui Iisus Hristos, îi cinstim după datină și sufletul bun al neamului românesc.

        Colindele, aceste minunate creații populare, păstrate din generație în generație, au răsunat fără întrerupere în casele creștinilor și reprezintă, fără tăgadă, cântecul nostru strămoșesc, una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului  religios românesc. Ele exprimă, sub forma poeziei populare, florile ascunse ale simțămintelor noastre creștinești în fața tainei  celei din veac ascunse.

         festivalul-de-colinde-si-obiceiuri-de-iarna-craciunul-la-romaniAstăzi, colindele se situează, prin valoarea lor literară și muzicală, în constelația artistică europeană.

          Aceste gânduri, așezate pe obiectivul major al Fundației, de a promova și păstra tradițiile populare, costumul popular, folclorul autentic, au stat la baza organizării primei ediții a acestui festival, în 1991. De asemenea, am urmărit în mod consecvent și cu drag creearea unei atmosfere specifice acestor sărbători, bucurie, solidaritate, suflet bun și darnic cum spune o colindă:  nu uita creștine să fii bun .

          Avem bucuria de a primi, an de an, tot mai mulți colindători. Ne bucurăm pentru fiecare în parte și ne pare rău pentru cei care, independent de voința noastră directă, suntem nevoiți să – i îmbrățișăm peste un an, dar le păstrăm și le vom dărui, la prima întâlnire, aceeași dragoste frățească .

            Festivalul nostru debutează cu miniconcertele din Catedrala Ortodoxă, în perioada 12 – 15 decembrie, ora 16, susținute de preșcolari și școlari din Sf. Gheorghe și localitățile din jur.

            Vineri seara în jurul orelor 18.30 – 19.00, vor fi concerte de colinde la Biserica  „Sf. Gheorghe” (Simeria) – Ansamblul Cimbrișorul – Republica Moldova și Ansamblul Speranța – Ucraina, iar la Biserica „Buna Vestire”( B –dul Grigore Bălan) vor concerta Grupul de datini și Obiceiuri de Anul Nou Ciobănașul  – Tupilați jud. Neamț și  Ansamblul Pelinița  – Republica Moldova.

             Sâmbătă, 17 decembrie, ora 10,30 va avea loc în Catedrala Ortodoxă prezentarea formațiilor, un scurt concert de colinde și apoi, într – o paradă a portului popular ne vom deplasa în Piața „Mihai Viteazul” pentru deschiderea oficială a Festivalului și un scurt program de colinde și obiceiuri de iarnă  din Ajun până la Bobotează. Colindătorii nu vor ocoli apoi instituții, asociații și sediul unei firme pentru a duce vestea Nașterii domnului Nostru Iisus Hristos, a le face urări de sănătate, prosperitate și „La mulți ani!” Spectacolul de gală din Sf. Gheorghe va avea loc în sala de sport a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, sâmbătă, ora 15,00. La formațiile amintite deja, se adaugă  Grupul  vocal Miorița – satul Păpăuți, com Zagon, Corul Plai Întorsurean – Întorsura Buzăului, Ansamblul Brâulețul din com. Zagon, Corul Siteanca – Sita Buzăului, Grupul vocal Voievozii Munților – com Vâlcele.

                A doua zi, duminică 18 decembrie au loc foarte multe evenimente  dedicate acestei mari sărbători. Începem prin a aminti Spectacolul de gală de la Tg. Secuiesc, ora 12, la Casa de Cultură, organizat împreună cu Asociația de Dezvoltare locală, unde vor participa preșcolari, școlari din Tg. Secuiesc, Mărtănuș, Brețcu, Oituz, Grupul vocal din Mărtănuș, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență  Oltul Miercurea Ciuc, Grupul de Datini și Obiceiuri de Anul Nou Ciobănașul – Tupilați,  Ansamblul Cimbrișorul – raionul Strășeni, Republica  Moldova și multe alte formații. Programele complete vor fi publicate curând. Tot duminică vor avea loc concerte de colinde în toate bisericile ortodoxe din județ sustinute pe preșcolari și școlari, în cadrul parteneriatelor cu Inspectoratul Școlar  Județean și a parohiilor ortodoxe. La Catedrala Ortodoxă din Sf. Gheorghe , la ora 11,30, va concerta corul acesteia, Ecclesia.

              Realizarea acestei manifestări atât de complexe (locații, număr participanți, logistică…) a beneficiat de cofinanțări din partea Consiliului Județean Covasna și a Consiliului Local Sf. Gheorghe,  sponsori, de  colaboratori și parteneri cărora le mulțumim.  Numai împreună putem realiza lucruri bune care să contribuie la dăinuirea neamului nostru, al creștinismului în țara noastră. La fel de importantă este  și prezența noastră, a tuturor, la toate evenimentele anunțate. Este tot un mod de a spune: ÎMPREUNĂ PENTRU NOI, PENTRU VIITORUL COPIILOR ȘI NEPOȚILOR NOȘTRI.

     Gândurile noastre se îndreaptă către locuitorii județului Covasna, a celor din țară și din afara granițelor dorindu- le sănătate, bucurii și La mulți ani. Le trimitem tuturor o îmbrățisare caldă, frățească. Mai avem un gând: ediția următoare a acestui Festival va fi închinată Centenarului Marii Uniri și în acest sens, aici în centrul țării, vor fi prezente, alături de formațiile locale, cele prietene și cunoscute deja, câte un ansamblu din fiecare comunitate românească rămasă în afara granițelor.

     Sărbători fericite!

     La mulți ani tuturor românilor, oriunde s –ar afla!

     La mulți ani ROMÂNIA!

 

Președinte Fundația „Mihai Viteazul”

 Prof. ing. Maria Peligrad

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail