Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Mihai Viteazul” – al județului Covasna organizează astăzi o serie de activităţi pentru a marca Ziua Pompierilor din România, sărbătorită în fiecare an pe 13 septembrie. În program este cuprins un ceremonial militar de înaintare în grad, dar și defilarea efectivelor inspectoratului şi ale subunităţilor de intervenţie, în Sfântu Gheorghe.
În data de 13 septembrie se sărbătoreşte Ziua Pompierilor din România și împlinirea a 169 de ani de la bătălia din Dealul Spirii. Cu acest prilej, astăzi, 13 septembrie, de la ora 10.00, este programată defilarea personalului ISU Covasna şi al subunităţilor pe traseul: inspectorat – str. Oltului – bulevardul General Grigore Bălan – bulevardul 1 Decembrie 1918 – str. Petofi Sandor – str. Grof Miko Imre – bulevardul 1 Decembrie 1918 – bulevardul General Grigore Bălan – str. Oltului. Va urma, apoi, ceremonialul militar şi religios dedicat zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România, în zona pietonală din centrul oraşului.
„Despre stingerea organizată a incendiilor există dovezi încă din timpul Daciei Romane, însă instituţia pompierilor români este atestată abia la mijlocul secolului al XVIII-lea. Istoria începuturilor a consemnat participarea efectivelor de pompieri din Bucureşti la Bătătlia din Dealul Spirii, din 13 septembrie 1948, moment de seamă al revoluţiei din acel an. Această zi reprezintă un reper în conştiinţa de sine a românilor prin faptele de armă săvârşite de pompierii militari bucureşteni, comandaţi de căpitanul Pavel Zăgănescu, care au făcut dovada incontestabilă a curajului şi ataşamentului nestrămutat pentru apărarea idealurilor revoluţiei. În memoria celor aproape o sută de eroi pompieri care s-au jertfit în luptă, a fost înălţat la Bucureşti <<Monumentul Pompierilor>>, chiar pe locul bătăliei, iar 13 septembrie a devenit <<Ziua Pompierilor din România>>. În acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă <<Mihai Viteazul>> al judeţului Covasna va organiza o serie de activităţi pentru a marca această zi, culminând cu ceremonialul militar de înaintare în grad şi citirea ordinelor de zi, mesajelor şi alocuţiunilor prilejuite de Ziua Pompierilor din România în spaţiul pietonal din centrul municipiului Sfântu Gheorghe. Totodată, în data de 13 septembrie 2017, începând cu orele 10.00, va avea loc şi defilarea efectivelor inspectoratului şi ale subunităţilor de intervenţie pe următorul itinerar: str. Oltului – B-dul Gen. Grigore Bălan – Str. 1 Decembrie 1918 – Piaţa Libertăţii şi retur (…).”- se arată într-un comunicat de presă transmis ieri de către reprezentanta Compartimentului Informare și Relaţii Publice al ISU Covasna, Căpitan Oana Ionela Mazîlu.
Programul pregătit de ISU Covasna și dedicat Zilei Pompierilor din România, dar și aniversării a 49 de ani de la înființarea Grupului de Pompieri Covasna, a debutat cu aproximativ o săptămână în urmă, și a cuprins: expoziţii de tehnică de intervenţie specifică și exerciţii demonstrative, „Zile ale porților deschise”.
Programul continuă cu „24 de ore de mișcare”
Între 14 și 15 septembrie, în municipiul Sfântu Gheorghe – Parcul „Elisabeta” este programat să se desfășoare evenimentul intitulat „24 de ore de mişcare”, conform programului anunțat de către reprezentanții ISU Covasna. Manifestarea constă în desfăşurarea unor activităţi sportive, tip ştafetă de alergare, mers pe bicicletă, mers pe role, pe durata a 24 de ore neîntrerupt (între 14-15 septembrie 2017, în intervalul orar 10.00-10.00).
Consiliul Județean Covasna intenționează să înființeze un muzeu al pompierilor
Consiliul Județean Covasna intenționează să amenajeze un muzeu al pompierilor, într-o localitate covăsneană.
În acest sens, a început colectarea de echipamente și alte obiecte, utilizate de pompierii covăsneni în lupta cu flăcările, ideea fiind lansată cu timp în urmă.
„Am început colectarea, din mediul rural, a acelor obiecte, echipamente (care vor fi expuse în muzeu- n.r), prin colegul nostru Tóth Szabolcs, șef de birou la noi, care a editat volumul <<Trecutul şi prezentul Pompierilor Voluntari din judeţul Covasna>>, în limba română și în maghiară; a început colectarea, am dus câteva elemente, obiecte, în muzeul de la Cernat, pentru a fi recondiționate și intenția (de a amenaja un muzeu al pompierilor- n.r.) rămâne! (…).”- a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Persoanele interesate să se alăture acestui demers, care dețin obiecte ce ar putea fi expuse într-un astfel de muzeu și care doresc să le doneze sunt invitate să îi contacteze pe reprezentanții CJ Covasna sau pe reprezentanții Muzeului Etnografic din Cernat.
Mesaj de Ziua Pompierilor
Întrebat ce le transmite pompierilor, astăzi, de ziua acestora, președintele Consiliului Județean Covasna, a răspuns:
„Întotdeauna am fost alături de pompieri, nu numai cu vorbe (…). Mie mi-e drag (acest domeniu –n.r.), pentru că, nu toată lumea știe, dar eu am fost pompier în Armată – nu la Pompieri am făcut armata, ci la Infanteriști, dar am fost pompier în cadrul unității – și probabil că de acolo mi se trage… am și o statuie mică, din 1734, în birou la mine, reprezentându-l pe Sfântul ocrotitor al pompierilor (…). De Ziua Pompierilor, le transmit acestora să aibă puțină muncă (puține intervenții – n.r.), dar mult devotament!”
Ana Ciorici Costache