Clusterul Inovativ al Biomasei „Green Energy” organizează astăzi, la Sfântu Gheorghe, o conferință pe tema promovării eficienței energetice. . .

Potrivit reprezentanților clusterului, conferința se derulează de la ora 11,00, la Hotel „Best Western Park” din Sfântu Gheorghe, fiind așteptați invitați din județ, dar și din afara județului, care vor încerca să propună soluții privind utilizarea energiei din surse regenerabile, să  prezinte oportunități, provocări pentru energia sustenabilă.

„Vor fi în jur de 30 de invitați, din județ, dar și din Harghita, Brașov – primari, antreprenori, studenți, reprezentanți ai instituțiilor care au legătură cu acest domeniu”, a declarat, marți, președintele clusterului „Green Energy”, Vajda Lajos.

Acesta a precizat că evenimentul este organizat în cadrul „Săptămânii Energiei Sustenabile”, celebrată în perioada 13-17 iunie (a.c.), la inițiativa Comisiei Europene.

„Conferința este organizată în cadrul  <<Săptămânii Energiei Sustenabile>>, organizată la inițiativa Comisiei Europene. Noi participăm la aceste acțiuni, urmărim mereu ce se întâmplă în Europa în acest domeniu și încercăm să venim cu propuneri, cu soluții, cu idei din care se pot naște proiecte. În cadrul conferinței, vom încerca să propunem, în primul rând, soluții privind crearea independenței energetice în comunitățile locale din regiune (…), și vom prezenta modele europene proiecte privind localități independente energetic. Această conferință își propune să promoveze utilizarea energiei din surse regenerabile. Este important să fim conștienți de această posibilitate (…). Biomasa este un potențial extraordinar în regiunea noastră. Se pot crea sisteme integrate de încălzire pe biomasă, putem crea comunități durabile, putem crea independența energetică a comunităților. Deci, avem potențial avem modele, cunoștințele necesare, însă la punerea în practică a acestora mai trebuie lucrat.”- a spus Vajda Lajos.

El a amintit că la nivelul clusterului pe care îl reprezintă se discută profund despre utilizarea energiei din surse regenerabile și că anul acesta, clusterul a finalizat un proiect pilot, pe această temă.

Proiectul, realizat cu finanțare norvegiană, a avut ca scop dezvoltarea și promovarea unui sistem de încălzire la nivelul comunităţilor locale, bazat pe biomasă și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor. În acest sens, în Estelnic a fost înființată o plantaţie de salcie energetică pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, în scopul obţinerii biomasei, au fost achiziţionate utilajele necesare pentru colectarea şi măcinarea deşeurilor lemnoase și a fost instalată și pusă în funcțiune o centrală cu cazan pe biomasă, cu capacitatea de 150 kW, ce va asigura încălzirea clădirii Centrului cultural și de tineret și sediului Primăriei.

Înființat în anul 2011, clusterul inovativ al Biomasei „Green Energy” are peste 70 de membri – reprezentanți economici, administrații publice locale, universității, centre de cercetare, firme de consultanță și alte instituții care și-au propus să contribuie la dezvoltarea domeniului energiei verzi și la obținerea și valorificarea biomasei ca sursă de energie regenerabilă.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail