Asociaţiile de proprietari din Sfântu Gheorghe nu sunt interesate să acceseze fondurile pentru reabilitarea termică a blocurilor şi creşterea eficienţei energetice, preferând să realizeze lucrările pe cont propriu, spune viceprimarul municipiului, Toth Birtan Csaba.

Acesta e de părere că principalul motiv îl reprezintă costurile şi condiţiile drastice impuse de programul cofinanţat din fonduri europene.

„Pot să spun că nu prezintă interes. Am avut discuţii destul de multe cu asociaţiile de proprietari, dar nu s-a finalizat niciuna cu o cerere concretă adresată primăriei ca să participăm împreună la finanţare. (…) Programul se referă în primul rând la scăderea emisiilor de bioxid de carbon şi a altor gaze cu efect de seră şi presupune un audit energetic foarte riguros. (…) Probabil că oamenii se tem de o factură mai substanţială (…), fiindcă se fac o proiectare şi un audit energetic riguros, se propune o grosime de termoizolare de 15 centimetri şi alte materiale în loc de polistiren (…), care este un material inflamabil. (…) Se tem de costuri. Nu pot să spun că nu se fac lucrări de termoizolare în oraş, dar nu vor finanţare, pentru că ei se gândesc că, înţelegându-se cu un proiectant oarecare, va fi o termoizolare mai puţin groasă şi cu costuri mai puţine, bineînţeles”, a declarat pentru AGERPRES Toth Birtan Csaba.

Potrivit conducerii primăriei, proiectele pentru reabilitarea termică a blocurilor pot fi depuse la Agenţia pentru Dezvoltare Regională până pe 28 februarie 2018, concomitent putând fi solicitate finanţări şi pentru alte lucrări, cum ar fi reparaţii ale şarpantelor blocurilor, montarea unor sisteme centralizate de încălzire, modernizarea ascensoarelor sau folosirea energiilor alternative.

Lucrările vor fi finanţate în proporţie de 60% din fonduri europene, 25% – de către proprietarii apartamentelor, prin rate lunare, iar restul, de 15% – din bugetul local.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail