În cursul zilei de ieri, specialiștii din cadrul DSVSA, APIA, Direcției Agricole, Agenției de Consultanță Agricolă, Colegiului Medicilor Veterinari din România – filiala Covasna și conducerii asociațiilor crescătorilor de bovine și ovine s-au întrunit pentru a discuta despre reglementările legale privitoare la înregistrarea asociațiilor crescătorilor de animale și posibilitățile de derulare operative a activităților legate de schemele de plăți pentru pășunile utilizate. La ședință a participat și subprefectul județului Covasna, Nicolae Radocea.

Începând cu anul de cerere 2016, în cazul concesionării/închirierii unei suprafețe de pajiști de către o asociație de crescători de animale, beneficiarii plăților pot fi fie membrii asociației, care asigură încărcătura cu animale pentru suprafața respectivă, fie asociația crescătorilor de animale care efectuează activitatea agricolă pe suprafața respectivă. În cazul în care beneficiarii plăților sunt membrii unei asociații, aceștia trebuie să facă dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști și să asigure numărul de animale identificate pe fiecare membru al asociației, care vor pășuna pe terenul în cauză.

În cazul în care asociația este beneficiarul plăților, aceasta trebuie să asigure efectivul de animale înregistrate în exploatația asociației pe perioada pășunatului, adică o încărcătură minimă de animale de 0,3 Unitate Vită Mare (UVM) pe hectar. Exploatația asociației trebuie să fie înregistrată în Registrul național al exploatațiilor, iar animalele înregistrate în exploatația asociației rămân în proprietatea membrilor asociației crescătorilor de animale. Directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, Dr. Sikó Barabási Sándor a explicat: „Cum pășunile sunt, marea majoritate, în custodia sau în concesiunea asociaților crescătorilor de animale, ei nu dețin animale. Practic gospodarii sau deținătorii de animale trebuie să asigure necesarul de animale pentru aceste pășuni, care este minimum 0,3 UVM/ha. Ca să reușească să primească subvenția e nevoie de o procedură care a fost cât de cât și până acum, dar această formă a ei a apărut ieri (n.red. miercuri). O asociație, care are un trup de pășune de nu știu câte hectare, preia de la proprietarii de animale să zicem 300 de animale, numai că aceste animale trebuie să meargă, nu numai fizic ci și în sistemul electronic, în această bază națională de date. Trebuie să apară în pășunea respectivă pentru că altfel nu primește subvenția. Foarte important este faptul că proprietarul de animal rămâne proprietar, chiar dacă animalele nu sunt la el acasă. Deci dacă animalele, în sistemul electronic, sunt la asociație, aceasta este doar „deținător temporar”, nu îl afectează pe proprietar.”

Acesta spune că în urma procedurii, asociația trebuie să se înregistreze la sediul DSVSA, lucru pentru care este nevoie de o anumită documentație. În cursul zilei de ieri au fost trimise listele care conțin documentele necesare în vederea efectuării procedurii de înregistrare, către toate asociațiile crescătorilor de animale, dar și către APIA și Direcția Agricolă.

„După înregistrare asociația primește, pe trupul de pășune, un cod de exploatație, ca o fermă. În mod normal trebuie să aibă un calculator sau un laptop cu care trebuie să vină aici pentru că este un program special care se instalează pe laptopul respectiv și se administrează ori de un împuternicit al asociației, care face toate aceste operațiuni electronice, ori de către un medic veterinar care este pe raza comunei. (…) După primirea codului de exploatație, în baza formularului F2, eliberat de medicul veterinar al comunei, animalele ajung în baza de date a asociației, rămân acolo până la perioada de pășunat, iar în toamnă asociația eliberează formularul F2 înapoi către gospodăria omului respectiv. Din câte am înțeles, practic subvenția nu o va primi asociația, ci proprietarul.” – a mai spus directorul DSVSA Covasna.

Acesta a subliniat că proprietarii animalelor trebuie să contacteze cât mai curând reprezentanții asociațiilor pentru a afla care sunt pașii de înregistrare în baza de date. Termenul pentru întocmirea formularului F2 este 10 iunie a.c.. Până la această dată, toate animalele din cadrul exploatațiilor trebuie să figureze în baza de date națională. Pentru fiecare zi de întârziere, după data de 10 iunie, se va percepe o penalizare de 1% din totalul subvenției acordate.

„Baza de date funcționează de mult, doar că animalele figurau la proprietar acasă. Deci în sistemul electronic, până acum, animalele nu se duceau la pășune. Legislația privitoare la acordarea subvenției pentru pășune a apărut destul de recent, deci nu a fost nevoie până acum. Sistemul acesta electronic funcționează de peste 10 ani, a funcționat și până acum și funcționează și acum, doar că mutarea electronică a animalelor la pășune, pe baza crotaliilor auriculare nu a fost făcută până acum, pentru că nu s-a solicitat.” – a explicat Sikó Barabási Sándor.

Potrivit acestuia, proprietarii de animale nu ar trebui să se teamă că prin întocmirea acestor documente vor renunța la animalele lor. Procedura se referă doar la obligativitatea ca acestea să figureze într-o anumită pășune: „Pășunea sau asociația devine doar un deținător temporar, un fel de administrator.”

Pașii care trebuiesc urmați pentru înregistrarea sanitar – veterinară a asociațiilor sunt:

1. Asociația crescătorilor de animale întocmește un tabel centralizator care cuprinde acordul membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociație, datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice în Registrul național al exploatațiilor, al proprietarilor animalelor și al asociației și numărul de animale cu care pășunează fiecare membru. Centralizatorul se întocmește anual și se vizează de către Primărie.

2. Reprezentantul asociației crescătorilor de animale depune la sediul DSVSA documentația respectivă și solicitarea de deschidere a codului de exploatație pentru stână sau tabăra de vară.

. . 3. DSVSA analizează documentația depusă, deschide codul de exploatație și eliberează Certificatul de înregistrare sanitar – veterinară.

4. Mișcarea animalelor din exploatațiile membrilor către exploatațiile asociațiilor (stâne sau tabere de vară) se va face doar în baza documentelor de mișcare eliberate de către medicii veterinari ai circumscripțiilor sanitar – veterinare.

5. Administratorul asociației, aprobat ca utilizator al sistemului electronic de înregistrare (SNIIA), sau medicul veterinar cu care s-a încheiat în prealabil un contract, va înregistra în mod obligatoriu intrarea animalelor în exploatație.

6. După expirarea perioadei pășunatului, administratorul SNIIA al asociației va emite documentul de mișcare a animalelor pentru întoarcerea acestora în exploatațiile membrilor.

7. La expirarea perioadei de pășunat, după ce toate animalele din exploatația asociației s-au întors în exploatațiile membrilor, DSVSA închide temporar codul exploatației deținute de asociație.

8. Inspectorii DSVSA vor efectua în perioada pășunatului cel puțin un control în fiecare exploatație deținută de către asociațiile crescătorilor de animale pentru verificarea respectării condițiilor normelor sanitar – veterinare în vigoare.

Pentru despăgubirea animalelor moarte sau ucise din cauza dermatozei nodulare bovine există cadru legislativ (HG. 1214/2009, anexa 1, pct.21), deci în caz de nevoie ele se pot despăgubi.
 Sikó Barabási Sándor a anunțat că în această perioadă programul DSVSA Covasna va fi prelungit pentru ca toate asociațiile crescătorilor de animale să poată să depună documentația necesară în vederea înregistrării exploatațiilor în baza de date. În acest sens, reprezentanții DSVSA Covasna vor avea program cu publicul înclusiv sâmbătă și duminică, în intervalul orar 09:00-12:00.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail