Se întrevăd oportunități de dezvoltare comunitară importante pentru județul Covasna după ce, de curând, unul dintre cele mai active Grupuri de Acțiune Locală din județ (GAL) „Progressio” și Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS” au discutat despre un parteneriat menit să schimbe viitorul tinerilor din județ.
Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS”, custodele a două arii naturale protejate, ce fac parte din rețeaua Natura 2000 – una în judeţul Covasna, respectiv Râul Negru, şi una în judeţul Buzău, respectiv Pădurea şi lacurile Bisoca, a semnat de curând un parteneriat în vederea acceptării Asociațeiei „ALUTUS” ca membru cu drepturi depline în Grupul de Acțiune Locală „Progressio” și inițierii câtorva proiecte de mare importanță pentru tinerii covăsneni, și nu numai.
galParteneriat pentru „Generația invizibilă a României” – generația NEET
Generația NEET – „Not în Employment, Education or Training”, adică tinerii din categoria de vârstă cuprinsă între 15 şi 24 de ani, care nu urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă, este unul dintre proiectele de pe agenda celor două Asociații, care plănuiesc să găsească soluții în vederea reducerii numărului acestora.
„Mă bucur că Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS”, pentru ciclul financiar 2014-2020, a fost acceptată ca membru-partener cu drepturi depline în Grupul de Acțiune Locală „Progressio”. Unul dintre considerentele pentru care am fost acceptați ca partener a fost acela că suprapunerea teritorială a Grupului de Acțiune Locală se realizează în mare proporție peste aria naturală protejată Râul Negru, a cărui custode este Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS”. Un alt considerent a fost acela al experienței pe care o are Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS în inițierea și dezvoltarea de proiecte comunitare prin implicarea tinerilor, lucru dovedit de către proiectele inițiate și derulate până în acest moment de către Asociație. Astfel, într-o discuție cu directorul GAL „Progressio”, domnul Denes Istvan, și cu partenerii săi, am reușit să identificăm câteva proiecte pe care „ALUTUS” dorește să și le asume în viitorul apropiat. Vorbim aici despre tinerii NEET. Dorim cumva o identificare și o mapare a acestor tineri de pe raza GAL-ului, și creionarea unor soluții pentru reducerea numărului acestora, ținând cont de faptul că România, la capitolul tinerilor NEET, are o bilă neagră. România nu a reușit să realizeze o imagine clară a acestor tineri, nu a reușit să se conformeze cerințelor Uniunii Europene care vorbesc despre aplicarea de măsuri concrete în vederea reducerii numărului de tineri aflați în această categorie și pornind de la aceste considerente, noi dorim în județul Covasna, pe teritoriul Asociației GAL „Progressio”, să vedem unde ne aflăm cu acești tineri și să încercăm să îi ajutăm. Cu atât mai mult cu cât avem sprijinul Coaliției Naționale a Tinerilor NEET, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS” fiind membru cu drepturi depline a acestei coaliții și în urma discuțiilor pe
care le-am avut la București cu Veronica Ștefan, președintele acestei coaliții, am fost asigurați de toată deschiderea și sprijinul de care avem nevoie – a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS”, Cătălin Lazăr.
Proiecte pentru crearea și facilitarea cursurilor pentru tinerii fermieri
Și tinerii fermieri se află pe lista de priorități atât a GAL-ului cât și a Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS”. Potrivit președintelui „ALUTUS”, tot prin intermediul acestui parteneriat se dorește ca tinerilor fermieri să li se ofere oportunitatea de a participa la cursuri menite să îi facă să înțeleagă importanța și beneficiile rețelei Natura 2000. Asociația „ALUTUS” este membră cu drepturi depline a Federatiei Coaliţia Natura 2000, o coaliţie la nivel naţional care reuneşte organizaţii de mediu cu expertiză şi calificare în ceea ce priveşe custodia de arii naturale protejate. Totodată, Coaliţia Natura 2000 a selectat asociaţia covăsneană, pentru a face parte în cadrul a două sesiuni organizate la Agenția Națională de Protecția Mediului (ANPM) din Comisia Națională de atribuire a ariilor naturale protejate în custodie, ca reprezentant al societății civile.
„În afară de proiectul destinat tinerilor „NEET”, un alt proiect pe care noi îl vedem extrem de important și de actual este cel referitor la inițierea și crearea unor cursuri destinate tinerilor fermieri de pe raza GAL-ului întrucât noi, ca și custozi, am înțeles faptul că aceștia trebuie să înțeleagă rolul rețelei Natura 2000 și să o perceapă nu ca pe ceva care îi îngrădește, ci ca pe ceva care le oferă soluții alternative de dezvoltare. Pornind de la experiența proprie, din discuțiile pe care le-am purtat atât cu fermierii cât și cu cei din Grupul de Acțiune Locală, despre tot ceea ce înseamnă dezvoltare rurală și managementul terenurilor agricole, dorim să încercăm cumva să le explicăm că rețeaua Natura 2000 este o reală sursă de dezvoltare comunitară pe principii durabile. Județul Covasna deține elemente de patrimoniu cultural și natural deosebite, care pot fi valorificate prin inteligență și inovare, și dacă înțelegem acest lucru și găsim soluții alternative, atunci cu siguranță impactul asupra mediului s-ar diminua. Aplicând o asemena abordare originală, este demonstrat că avem mai mult de câștigat decât prin abordarea clasică.” – a mai explicat Cătălin Lazăr.
Propuneri pentru accesarea fondurilor structurale . .
Președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară „ALUTUS” a mai precizat că în contextul în care unul dintre rolurile de bază ale Grupurilor de Acțiune Locală este acela de a deveni „catalizatori” în vederea accesării anumitor fonduri pentru facilitarea absorbției de fonduri menite dezvoltării comunitare, Asociația pe care acesta o conduce a inițiat o propunere prin care a solicitat sprijinul Grupului de Acțiune Locală „Progressio” pentru ca pe viitor fondurile structurale să poată fi accesate mai ușor.
„Nu în ultimul rând, din discuțiile purtate cu conducerea Grupului de Acțiune Locală am venit cu următoarea propunere, și rămâne ca dânșii să decidă, însă am văzut totuși din partea lor deschidere pentru acest lucru. Unul dintre rolurile GAL-urilor este acela de a deveni catalizatori pentru sprijinirea accesării și a altor tipuri de finanțări, mult mai importante din punct de vedere financiar și atunci, dacă Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS” spre exemplu, dorește să depună un proiect pe fonduri structurale, unde este nevoie de o finanțare mai mare, ne gândeam că după modelele de bună practică de la nivel european, și Grupul de Acțiune Locală poate să vină să sprijine, prin asigurarea cofinanțării, accesarea acelui program de finanțare. Astfel, Grupul de Acțiune Locală devine un fel de catalizator care unește interesele comunității pe ceea ce înseamnă dezvoltare comunitară. Să nu uităm că Uniunea Europeană vorbește despre sustenabilitatea demersurilor comunitare, ori noi credem că o soluție este identificarea nevoilor și găsirea și a altor surse de finanțare, nu doar ale GAL-ului, și astfel impactul în comunitate este mult sporit. Simt că în sfârșit GAL „Progressio” își dă seama de rolul transparenței, de rolul colaborării, pentru că numai astfel poți avea proiecte de succes, iar faptul că sunt foarte deschiși și dornici de a rezolva problemele din comunitate, arată practic o stare de normalitate. Țin să felicit GAL „Progressio” pentru deschiderea pe care o are și pentru că face tot ceea ce îi stă în putință pentru a rezolva problemele comunitare, cu accent pe problemele de mediu, mergând pe o dezvoltare durabilă. Faptul că au trimis invitații, că sunt deschiși, sunt transparenți, și sunt cât se poate de dornici de colaborare, arată interesul și dorința lor de a rezolva problemele împreună.” – a conchis Cătălin Lazăr, președintele Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă „ALUTUS”.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail