„Nu contează cât dăruiești, ci cât de multă dragoste pui în ceea ce dăruiești.” – Maica Tereza

„Pornind de la aceste cuvinte calde și fiindcă Motto-ul Asociației noastre este <<Trăim pentru a ajuta!>>, voluntarii <<Salvatore>> s-au mobilizat încă de la începutul anului pentru a putea întâmpina cu mult drag Sărbătorile Pascale.” – ne-a declarat șefa departamentului de marketing al Asociației „Salvatore”, Buna Marika.

Cu privire la programul Asociaței, aceasta a mai adăugat: „Printre activitățile permanente pe care le desfășurăm, putem enumera: participarea, prin rotație, a tuturor voluntarilor la activitățile sportive, care sunt foarte multe în această perioadă; activități culturale organizate în parteneriat cu Asociația de Tineret <<Ecou>>; organizarea și desfășurarea unor cursuri de prim-ajutor la diferite instituții, înclusiv școli și grădinițe.”

După aproape trei ani de la înființare, Asociația se poate lăuda cu o serie de proiecte de mare succes, pentru comunitatea covăsneană, activități prin care voluntarii organizației au ajutat sute de oameni, au adus bucurii de sărbători în case din care motivele de fericire dispăruseră, sufocate de greutățile vieții, au acordat primul-ajutor premedical în tot felul de situații și au învățat zeci de persoane să acorde, la rândul lor primul-ajutor semenilor. Făcându-și simțită din ce în ce mai mult prezența în județul Covasna,  voluntarii Asociației „Salvatore” sunt prezenți la toate evenimentele sociale, culturale, sportive, ori artistice, ba uneori organizează chiar ei diverse activități de conștientizare a populației cu privire la importanța cunoașterii noțiunilor de prim-ajutor. Deja, aceștia și-au făcut un obicei din a marca sărbătorile din an, prin donații consistente către diverse case de copii, ori chiar către familii nevoiașe.

Toți cei care doresc sa contribuie la acțiunile caritabile ale Asociației, fie donând bani ori bunuri, fie participând ca voluntar la diverse activități, pot lua legătura cu Attila Buna, directorul Asociației „Salvatore”, la numărul de telefon 0744624721.

O nouă campanie „Cumpără unul în plus” începe în luna martie

„Pe lângă activitățile zilnice pe care le desfășurăm (activități sportive, culturale, cursuri de prim-ajutor), la care participă în mod intens majoritatea voluntarilor noștri, în centrul atenției noastre a stat și stă în continuare demararea proiectului <<Cumpără cu unul în plus>> – proiect care s-a desfășurat și în anii trecuți și care a avut un foarte mare succes. O nouă ediție a acestui proiect se lansează pe 1 Martie și se va desfășura până la sfârșitul lunii. Locația rămâne magazinul Merkur, din Piața Centrală (din Sfântu Gheorghe – n. red.). Principalul obiectiv al acestei activități este sprijinirea cu alimente a unor orfelinate, cămine de bătrâni, precum și familii nevoiașe, cu venituri mici, ori mai mulți copii, suplimentarea unor stocuri de alimente de la case de copii din județ.”, a mai declarat Buna Marika.

Prin această acțiune, se încearcă adunarea cât mai multor produse alimentare, care apoi vor fi donate unor familii nevoiașe, dar și unor case de copii de pe raza județului Covasna.  Clienții magazinului „Merkur” din Sfântu Gheorghe vor primi de la voluntarii Asociației „Salvatore”, la intrarea în magazin,  o listă cu alimente  pe care aceștia le pot achiziționa, în vederea donării. Cei interesați pot dona unul sau mai multe produse de pe listă, în funcție de posibilități. Întocmirea unei liste cu alimente a fost necesară, întrucât alimentele vor trebui depozitate pentru aproximativ o lună, până la donare către beneficiari,  și astfel se va încerca evitarea achiziționării de produse perisabile.

Tombolă de „Iepuraș”

Șefa departamentului de marketing al Asociației „Salvatore” a mai anunțat demararea încă a unei activități inedite: „Un alt moment important, în cadrul activităților noastre viitoare, va fi organizarea și derularea unei tombole, numită <<Tombola iepurașului Salvatore>>, la care, cu ajutorul unor sponsori inimoși, vor fi acordate multe premii. Biletele de tombolă se găsesc la voluntarii Asociației, care își desfășoară zilnic activitățile la evenimentele și activitățile publice de pe raza municipiului Sfântu Gheorghe, dar și în împrejurimi.”

Tot ce trebuie să faceți este să le solicitați voluntarilor „Salvatore” biletul de tombolă.

Campanie de strângere de cărți

Deoarece hrana pentru trup este necesară, dar nu suficientă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, în special acelora cărora  le lipsește căldura unui cămin și a unei familii, mintea trebuie „hrănită” și ea. Pentru aceasta, membrii Asociației „Salvatore” vor demara o campanie de strângere de cărți, pe care le vor dona unor orfelinate.

Buna Marika a detaliat: „Fiindcă lucrăm în permanență cu copiii și deoarece un alt Motto după care ne ghidăm activitatea este <<Copilul râde, înțelepciunea și iubirea e jocul. Iubirea și jocul meu e-nțelepciunea>>, ne-am propus să organizăm o campanie de colectare a unor cărți, denumită <<Dăruiește o carte>>. Această campanie vine în contextul marcării Zilei Internaționale a Cărților pentru Copii, și se va desfășura în parteneriat cu Școala Gimnazială <<Godri Ferenc>> din Sfântu Gheorghe. Scopul acestei acțiuni este acela de a dota două bilblioteci ale unor case de copii de pe raza județului Covasna.”

Voluntariatul înseamnă planificare, dăruire, altruism

Oricine, indiferent de vârstă ori statut social, poate deveni voluntar. Cheia împletirii tuturor activităților, într-un mod armonios, este voința. În activitatea de voluntariat se aplică cel mai bine zicala „Dacă vrei, poți”. Un bun exemplu pentru toată lumea sunt membrii Asociației „Salvatore”, care își împart cu succes timpul între viețile personale, carieră sau școală, după caz, și activitățile de voluntariat.

„Calendarul activităților noastre este foarte bogat, dar cu o planificare minuțioasă facem față, deoarece voluntarii noștri sunt foarte inimoși și plini de energie. Ei știu că este o mare bucurie să dăruiești cu tot sufletul, dar au învățat și cât de mare este satisfația unui zâmbet primit înapoi, sau al unui <<Mulțumesc>> venit din partea oamenilor, fie ei copii ori bătrâni. Aș dori,  pe această cale, să mulțumesc întregii noastre echipe, care stă în spatele acestei asociații – tineri care nu cunosc ce înseamnă să fii obosit, să nu ai timp pentru alții, să nu fi alături comunității. Aceștia sunt viitorii adulți responsabili, empatici, care, sperăm noi, vor schimba în bine comunitatea în care vor alege să trăiască.”- a adăugat Buna Marika.

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail