Asociația Română a Cărnii (ARC) va începe, în aprilie, o amplă campanie pentru reducerea TVA la carne și produse din carne, după ce autoritățile au anunțat recent că această cotă va fi scăzută la legume și fructe, deși, anul trecut, sectorul cărnii a fost indicat ca fiind următorul, după cel de morărit și panificație, pentru implementarea unei măsuri similare.
„Începem o campanie mai mare de susținere a unei cote reduse a TVA de 9% la carne și produse din carne în care vor fi implicate toate asociațiile din sector, unde vom avea ca parteneri și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România. Sperăm să informăm opinia publică despre impactul acestei măsuri. Vom trece chiar la manifestări în fața Ministerului Agriculturii, pentru că vrem să arătăm ce se întâmplă pe acest segment, respectiv cât este TVA în Uniunea Europeană, cum influențează consumul și industria, care este influența asupra bugetului și la raft. Campania se va derula până în luna septembrie, practic între alegerile europarlamentare și cele prezidențiale”, a declarat, ieri, președintele ARC, Radu Timiș.
Cu toate că, anul trecut, după reducerea TVA la pâine la 9%, autoritățile au anunțat extinderea acestei măsuri în primul rând la carne și produse din carne, ulterior tot mai multe voci au susținut o reducere a TVA la legume și fructe și la produsele bio. „Carnea și preparatele din carne nu au culoare politică. Noi suntem cu toți cei care ne sprijină. Avem în total o piață de 3,2 miliarde de euro, respectiv carne de pui, de porc și preparate, față de una de un miliard de euro la legume și fructe și unde cele mai mari probleme sunt la importuri”, a atras atenția directorul executiv al Asociației Române a Cărnii, Ștefan Pădure.
Reprezentanții companiilor și cei ai patronatelor de profil consideră că reducerea TVA la carne, preparate din carne și pește este cea mai importantă măsură ce ar trebui aplicată în perioada următoare și care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales că sectorul se confruntă și cu o evaziune fiscală pe măsură, respectiv de 40% din piață. Mulți producători români din industria cărnii sunt în pragul insolvenței din cauza scăderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie.
De asemenea, producătorii consideră că o taxare mai redusă va scoate la lumină o parte din materia primă și din produsele comercializate pe piața neagră și, astfel, se va diminua presiunea exercitată de piața neagră asupra celor care lucrează legal și care își plătesc impozitele și taxele.
Evaziunea fiscală din domeniul cărnii și produselor din carne a urcat în urma creșterii TVA de la 19% la 24%. Aceasta a fost estimată la 230 de milioane de euro, după majorarea TVA la 24%, iar autoritățile apreciază că au ‘dispărut’ zeci de mii de tone de carne în economia subterană la nivelul anilor 2011 și 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul național a 30 de milioane de euro.
Asociația Română a Cărnii (ARC) numără 48 de membri, iar primii 10 producători asigură 60% din producția de carne a României.
AGERPRES