Comunicat de presă

Asociaţia „Noi Românii” transmite felicitări prefectului municipiului Bucureşti, domnul Mihai-Cristian Atănăsoaiei, pentru faptul că a amendat contravenţional, conform legii, Federaţia Română de Fotbal şi persoana vinovată, Marcel Pavel, deoarece a intonat imnul naţional cu alt text decât cel stabilit de lege.

Suntem întru totul de acord cu domnia sa şi-l felicităm încă o dată pentru declaraţia dată agenţiei de presă MEDIAFAX prin care afirmă „Dacă noi în ţară nu ne respectăm valorile naţionale, este cu atât mai probabil să nu fim respectaţi în competiţiile internaţionale de către alţii, pentru că drapelul, imnul şi stema naţionale sunt simbolul României ca stat şi nu avem voie nici moral, nici legal să nu le res­pectăm.”

Totodată dezavuăm reacţia penibilă a interpretului Marcel Pavel, care confundă o melodie de muzică uşoară cu imnul naţional. Îi solicităm acestuia să-şi ceară scuze public românilor pentru că în loc să le cânte imnul naţional a făcut divagaţii pe temă patriotică. Dumnealui ar trebui să ştie că imnul naţional nu se negociază cu o federaţie sportivă ci se respectă cu evlavie şi demnitate. Noi ne-am simţit jigniţi de acest interpret arogant care şi-a permis să politizeze şi să întineze un eveniment oficial în care a fost implicată România la nivelul echipei reprezentative de fotbal.

Suntem de asemenea indignaţi de reacţia euro­parlamentarului Corneliu Vadim Tudor, care într-o intervenţie televizată la Antena 3, a afirmat textual „Nu ştiu ce competenţă are prefectul Bucureştilor să dea amenzi pentru chestiuni artistice, muzicale şi chiar de simbolistică na­ţională.”

Nu ştie stimabilul mare apărător al României că există Legea 75/1994 care, la capitolul 2 – Intonarea imnului naţional al României, prevede:

Art. 9. – Imnul naţional al României este „Deşteaptă-te române”, redat în anexa nr. 2.

În interpretare vocală prescurtată, imnul naţional al României se intonează potrivit textului şi partiturii prevăzute în anexa nr. 3.

În interpretarea fanfarelor sau a altor formaţii instru­mentale, muzica imnului naţional se intonează o singură dată.

Art. 10. – Imnul naţional al României se intonează: ….

e) pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia des­făşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România;

Anexa 3 conţine strofele 1, 2, 3, 11?

Ar trebui să cunoască, marele sabotor al naţionalismului românesc, că există şi Hotărârea de Guvern 1157/2001 ce stipulează că intonarea imnului naţional cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege constituie contravenţie, şi se sancţionează cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei. Constatarea contravenţiei, cât şi aplicarea amenzii se fac „de către persoane împuternicite de ministrul Administraţiei Publice, de către prefect sau de împuterniciţii acestuia şi se aplică conducătorului autorităţii sau instituţiei publice, primarului, preşedintelui Consiliului Judeţean, precum şi persoanei fizice sau juridice vinovate de săvârşirea contra­venţiei”.

Aşadar evenimentul petrecut pe data de 06.09.2011 pe noul stadion din municipiul Bucureşti, se afla în aria de responsabilitate a „prefectului Bucureştilor” şi nu era o „chestiune artistică, muzicală sau de simbolostică naţională” ci un eveniment oficial şi era de datoria sa să vegheze la respectarea legalităţii.

Ar fi de dorit ca toţi prefecţii României să fie la fel de vigilenţi precum domnul Mihai-Cristian Atănăsoaiei.

Director executiv

Ioan Mugur Topolniţchi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail