Asociația Medium Contemporan „MAGMA” din Sfântu Gheorghe a fost nominalizată pentru Premiile Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).  Gala Premiilor AFCN, aflată la prima ediție, se va desfășura astăzi, în București. În cadrul evenimentului vor fi acordate zece premii în valoare de 5.000 de lei organizațiilor neguvernamentale și managerilor culturali.
Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, organizează astăzi o gală prin care va oferi zece premii organizațiilor neguvernamentale, „în semn de recunoaștere a contribuției la transformarea societății românești prin proiectele realizate și prin infrastructura culturală pe care au construit‐o”.
„Aflate la prima ediție, premiile Administrației Fondului Cultural Național sunt inițiate pentru a marca un deceniu de investiție în cultura din România. Acest demers este menit a sublinia rolul creației artistice în modelarea identității colective, în promovarea valorilor morale și spirituale  și contribuția sa la formarea societății de mâine”, a declarat Irina Cios, directorul AFCN, conform unui comunicat de presă al instituției.
Același document arată că festivitatea va avea loc astăzi, 15 ianuarie 2016, ora 19:00, la sala Studio a Teatrului de Comedie.

. .

Potrivit comunicatului, această inițiativă  s‐a conturat la finalul unui an aniversar, care reprezintă  și o relansare a Fondului Cultural Național prin completarea surselor de colectare.
Aceeași sursă arată că pornind de la tendințele actuale, de extindere a accesului la cultura contemporană  prin practici participative  și mediere artistică, au fost definite următoarele categorii de premii:  Premiul pentru rezistență  în cultură; Premiul pentru intervenție în spațiul urban și/sau activare socială; Premiul pentru activare interdisciplinară; Premiul pentru management cultural; Premiul pentru comunicare și mediere culturală; Premiul pentru incluziune socială și dialog intercultural; Premiul pentru antreprenoriat cultural; Premiul pentru soluții inovatoare în promovarea patrimoniului; Premiul pentru activarea patrimoniului imaterial; Premiul pentru promovarea culturii române în lume.
Împreună cu juriul invitat, format din șapte membri, au fost definite câte cinci nominalizări pentru fiecare categorie.
Conform comunicatului, din juriul de selecție fac parte: Horea Avram, curator, manager cultural, teoretician media și consultant independent pe probleme de artă și tehnologie; Bogdan Ghiu, poet, eseist (literatură, media, artă, arhitectură, filosofie, traductologie) şi traducător; Dorothee Hasnaș, arhitect, manager cultural, consultant independent pe probleme de gestiune și planificare urbană; Cosmin Manolescu, coregraf, manager cultural, consultant independent pe probleme de politici culturale; Ada Solomon, producător de film, manager cultural, expert pe probleme de politici media; Mircea Toma, psiholog, ziarist, activist pentru drepturile omului; Roxana Trestioreanu, artist vizual, curator, conferențiar universitar.
Se va acorda un singur premiu, la fiecare categorie, în valoare de 5000 de lei. Câștigătorii vor fi aflați în cadrul Galei de astăzi.
Printre nominalizați se numără și Asociația Medium Contemporan „MAGMA” din Sfântu Gheorghe (Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA), asociația fiind propusă pentru Premiul pentru activare interdisciplinară – ce se acordă unei inițiative care a implicat colaborarea dintre artiști și/sau specialiști din diverse domenii creative.
În ceea ce privește nominalizarea la Gala Premiilor AFCN, reprezentanții Asociației Medium Contemporan „MAGMA” – Ágnes-Evelin Kispál, Attila Kispál- artişti-curatori, ne-au spus: „Am primit vestea nominalizării marți, printr-o invitaţie la decernarea premiilor, deci înainte ca AFCN să-şi comunice în presă despre Gala Premiilor. Încât nu am avut informaţii mai detaliate, am sunat câteva prieteni care se ocupă tot cu organizaţii neguvernamentale în domeniul artei contemporane, dar nu am aflat mai mult. Desigur, am primit vestea cu o mare bucurie, pentru că arta contemporană este mai greu de înţeles de majoritate, şi evenimentele pe care le facem par mai importante dacă sunt menţionate şi de alţii, mai ales că juriul AFCN-ului – nu numai în acest caz – are un mare prestigiu. Recunoaşterea activităţii noastre înseamnă enorm pentru noi, și am avut bucurii în acest sens, în ultimele câteva zile (vedeți articolul recent al lui Dan Perjovschi în Revista 22), dar am avut astfel de bucurii şi pe parcursul activităţii noastre în ultimii 6 ani. Nominalizarea în sine pentru noi este echivalent ca şi un premiu”.
Potrivit acestora, programele „Magma” au un character interdisciplinar și își propun să ajute la înțelegerea artei contemporane:
„Programele noastre au un caracter interdisciplinar, încât linia care determină activităţile noastre este reprezentată de expoziţiile având diferite teme proprii, care se dezvoltă prin diferite evenimente ca artist-talk-uri (n.r –discursuri pentru artiști), ateliere de discuţii, workshopuri, ghidaje, manifestări sonore, ateliere pentru copii etc. Toate acestea au un scop bine determinat, şi anume ca arta contemporană să fie accesibilă, mai uşor de înţeles şi să beneficieze de aceasta un public mai larg, fiindcă arta contemporană cu temele sale specifice se adresează omului de astăzi. Am avut mai multe evenimente de genul acesta, de curând expoziția de grup <<Never Alone>> (realizată în colaborare cu duo-ul artistic <<Monotremu>>, o colaborare remarcabilă), care a fost prezentă pe de o parte la MNAC București (n.r – Muzeul Național de Artă Contemporană), pe de alta la Studio B5 din Târgu Mureș, expoziţia și evenimentele conexe fiind finanțate în marea majoritate de AFCN. În cele mai multe cazuri, expoziţiile noastre sunt însoțite de mini cataloage trilingve care oferă oportunitatea publicului și scenei de profesie din afara regiunii să cunoască activitatea noastră, aducându-se, astfel, beneficii și artiștilor”, au spus Ágnes-Evelin Kispál, Attila Kispál -artişti-curatori.
Despre Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA
Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţat în anul 2010 de artiştii vizuali Barnabás Vetró (care s-a retras la sfârșitul 2015), Attila Kispál şi Ágnes-Evelin Kispál, fiind o iniţiativă a unor artişti pentru artişti.
Activitate actuală și planuri de viitor
În ceea ce privește planurile Spațiului Expozițional de Artă Contemporană MAGMA – pentru anul 2016 – aceștia au declarat că: „Legat de viitor, cel mai important lucru pe care vrem să-l practicăm – pe lângă continuarea expoziţiilor şi evenimentelor conexe – constă în introducerea şi aprofundarea artei contemporane printre elevi şi studenţi. Pe parcursul ultimilor ani, prin atelierele organizate de noi am constatat printre elevi o lipsă enormă de cunoştinţe de istoria artei contemporane. Necesitatea cunoaşterii acestui domeniu este, pe lângă însuşirea de informaţii şi o condiţie în înțelegerea prezentului. Pe lângă acestea, credem că prin activităţile desfăşurate în MAGMA, elevii vor acumula cunoştinţe care îi vor încuraja să se simtă familiar în domeniul artei contemporane, atât pe plan teoretic, cât şi practic, iar vizitarea muzeelor şi centrelor de artă contemporană să fie un reflex natural, alături de dobândirea unei capacităţi de interpretare cât mai deschisă a operelor de artă contemporană”, au transmis artiștii – curatori Attila Kispál şi Ágnes-Evelin Kispál.
Aceștia au precizat că până la sfârșitul săptămânii se mai poate vizita expoziția „Manianimae” a artiştilor Kamilla Szíj şi Henrietta Szira vernisată în decembrie, anul trecut.
Vernisajul următor, intitulat „Eight Present Artists” (o producţie a Fundaţiei „ARTeast / Studio B5”, curatori Laura Borotea și József Bartha) o expoziţie de grup cu artiştii Adorjáni Márta & Miklós Szilárd, Christina Hartl-Prager, Bartha József, Vlad Nancă, Cristi Pogăcean, artist duo Monotremu, va avea loc pe 29 ianuarie, a.c. orele 19:00 la Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA, au spus reprezentanții „MAGMA”, Ágnes-Evelin Kispál, Attila Kispál artişti-curatori.
Informații suplimentare despre programele „Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA” pot fi aflate vizitând site-ul acestuia, www.magmacm.ro.
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail