„Ne dorim să valorificăm moștenirea înaintașilor!”- afirmă prof. Florentina Teacă, coordonatoarea proiectului
„Mărturii fotografice: mocanii din județul Covasna” – este titlul unui proiect pe care Asociația covăsneană „GRIT” îl derulează, în această perioadă, în scopul promovării, prin intermediul unui album de fotografii, a județului Covasna și a ocupației străvechi – „păstoritul”.
Proiectul este finanțat de către Direcția Județeană Pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna și în vederea realizării acestuia, reprezentanții Asociației „GRIT” au făcut un apel către locuitorii județului de a contribui cu fotografii vechi care redau viaţa de familie, costume naționale, obiceiuri tradiţionale, ocupaţii, arhitectură populară, industrie casnică, alte evenimente din viața comunității etc., însoțite de un minim de date (personaje, localitate, datare, provenienţa fotografiei etc.).
„Prinși în vâltoarea prezentului, preocupați de viitorul nostru și al urmașilor noștri, ne dorim să valorificăm moștenirea înaintașilor. În acest sens, Asociația <<GRIT>> derulează proiectul <<Mărturii fotografice: mocanii din județul Covasna>>, al cărui scop este promovarea, cu ajutorul unui album de fotografii, a județului Covasna și a ocupației străvechi- păstoritul, adevărat <<brand>> al Carpaților Răsăriteni. În realizarea albumului, contăm pe sprijinul unui număr cât mai mare de colaboratori. În acest sens, vă adresăm respectuoasa rugăminte să ne fiți alături! Dacă aveți fotografii vechi, alb-negru/sepia, care redau viaţa de familie, costume naționale, obiceiuri tradiţionale, ocupaţii, arhitectură populară, industrie casnică, alte evenimente din viața comunității etc., însoțite de un minim de date (personaje, localitate, datare, provenienţa fotografiei etc.) și doriți ca ele să apară în acest volum, asigurându-le astfel neuitarea, le puteți trimite la adresa de e-mail [email protected]. Dacă nu aveți posibilitatea să le scanați și să ni le trimiteți în format electronic, vă rugăm să ne contactați la telefon 0744366586.Conform uzanțelor, contribuția dvs. va fi menționată la loc de cinste în paginile albumului <<MĂRTURII FOTOGRAFICE: MOCANII DIN JUDEȚUL COVASNA>>”- se arată într-un mesaj postat în mediul online.
Coordonatoarea proiectului și inițiatoarea apelului public este Florentina Teacă, sub semnătura căreia, lucrări similare au fost publicate, pe parcursul ultimilor ani, pornind pe firul fotografiilor ce ilustrează aspecte din viața comunității românești din zona Covasnei.
„De-a lungul timpului, am adunat foarte multe fotografii vechi din Voineștii Covasnei, o parte dintre ele fiind publicate în albumele <<Chipuri de demult din inima României: Voineștii Covasnei în imagini din secolul trecut>>; <<Covasna, Voinești: istorie și cultură românească în imagini>>; <<Mărturii ale continuității românești în Carpații de curbură: Voineștii Covasnei în imagini și cuvinte>>. Acestea au fost bine primite de public și atunci s-a născut ideea ca acest demers să fie extins la tot județul Covasna, căci toate comunitățile românești din județ au astfel de fotografii care merită a primi o viață nouă. Desigur, în această ecuație, eu sunt doar o unealtă- cei care mi-au pus în palmă amintirile lor sunt de lăudat mai mult. Mi-aș dori ca experiența căpătată în realizarea albumelor mai sus menționate să fie un argument pentru ca locuitori din județ să îmi acorde onoarea de a-mi încredința fotografii de familie în vederea publicării lor.” – a declarat, ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, Florentina Teacă.
Aceasta speră ca, în realizarea albumului „Mărturii fotografice: mocanii din județul Covasna”, să se implice un număr mare de oameni:
„Îmi doresc ca, în realizarea albumului <<Mărturii fotografice: mocanii din județul Covasna>>, să se implice cât mai mulți tineri, care își vor cunoaşte, în acest mod, mai bine locurile în care s-au născut şi trăiesc. Îşi vor vedea comunitatea cu alţi ochi, cu ochi de cercetător al trecutului. Îi asigur că vor descoperi lucruri nebănuite! După cum spune o veche zicală, o fotografie face cât 1.000 de cuvinte. Aceste fotografii de familie vorbesc. Vorbesc despre strămoşii noştri, despre bucuriile şi necazurile familiilor de români, despre momente importante ale comunităţii, despre oameni frumoşi şi demni. Vorbesc despre oameni care şi-au servit ţara ca militari, şi-au crescut copiii în dragoste faţă de valorile tradiţionale româneşti, despre păstori care au străbătut munţii cu turmele lor. Vorbesc despre oamenii datorită cărora suntem astăzi ceea ce suntem. Haideți să le facem să vorbească lumii întregi!”- a declarat Florentina Teacă.
Potrivit acesteia, albumul „Mărturii fotografice: mocanii din județul Covasna” va apărea până la sfârșitul anului.
Ana Ciorici Costache