Fondurile sunt alocate prin intermediul prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), Submăsura 16.4 „Sprijin pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol”

În cadrul conferinței de presă desfășurată, în cadrul Consiliului Județean Covasna,  marti, 12 septembrie, directorul asociației „AGROSIC”, Orbán Miklós, a declarat că: „În sfârșit asociația noastră a reușit să depună și să câștige acest proiect. Până acum asociația nu a putut să aplice cu proiecte în cadrul P.N.D.R. (Programul Național de Dezvoltare Rurală). Acum am reușit să depunem și să câștigăm un proiect în valoare de o sută de mii de euro, finanțați complet de către Uniunea Europeană. Obiectivele acestui proiect sunt realizarea de parteneriate cu organizații nonguvernamentale și autorități publice, promovarea cooperării între actorii locali în scopul comercializării produselor agro-alimentare prin intermediul lanțurilor scurte. Am constituit un parteneriat cu încă șase parteneri. AGROSIC este liderul proiectului, Asociația Pentru Dezvoltarea Turismului în Covasna este al doilea partener, avem un partener, din Reci, care comercializează kurtos, unul, din Sfântu Gheorghe, care produce turtă dulce, un producător de pâine de casă, tot din Sfântu Gheorghe, o pensiune din orașul Covasna și un fermier din Ilieni. După cum vedeți, prin acest parteneriat s-a creat un lanț scurt de aprovizionare, care se desfășoară pe teritoriul Covasnei, iar promovarea se face în trei județe (Covasna, Brașov și Harghita – n. red.). Dorim să organizăm paisprezece evenimente de promovare în diferite locații. Durata acestui proiect este de un an și se vor crea diferite spoturi publicitare, filmulețe, un website, se promovează inclusiv prin radio și televiziune. Cea mai mare parte  a sumei va trebui cheltuită pentru promovare. După finalizarea acestui proiect, vrem să mai depunem un proiect pentru promovarea produselor lactate din zonă.”

 

În definiția europeană, un lanț scurt alimentar este caracterizat printr-o relație cât mai directă dintre producător, piață și consumator, eliminându-se pe cât posibil intermediarii. Scopul investițiilor sprijinite în cadrul submăsurii 16.4 este cooperarea dintre actorii din sectorul agro-alimentar, inclusiv din sectorul pomicol, pentru a comercializa produsele din lanțurile scurte de aprovizionare și a facilita utilizarea metodelor inovatoare de comercializare a produselor, precum și atragerea unor categorii noi de consumatori. Valoarea fondurilor disponibile pentru această măsură a fost de șapte milioane de euro, iar valoarea maximă a sprijinului pentru fiecare proiect este de o sută de mii de euro, cu o intensitate de 100%, ceea ce înseamnă că statul finanțează în totalitate beneficiarii. Principalul obiectiv al submăsurii 16.4 este cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianți alimentari cu amanuntul, restaurante, hoteluri si alte forme de cazare în mediul rural, după cum se arată pe site-ul www.finantare.ro.

 

Oana-Mihaela Bărzic

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail