Asociaţia „Ciucaş” a decis să ofere spre concesionare pârtia de schi din oraşul Întorsura Buzăului, pentru a putea fi repusă în funcţiune în viitorul sezon hibernal.

Pârtia a fost amenajată pe un teren de trei hectare pus la dispoziţie de primărie, investiţia fiind făcută de membrii asociaţiei, care au cumpărat din fonduri proprii atât instalaţia de teleschi, cât şi pe cea de nocturnă.

Preşedinta „Ciucaş”, Aurora Pandrea, a declarat, pentru AGERPRES, că întreţinerea şi administrarea pârtiei presupun un efort ce depăşeşte puterile şi resursele asociaţiei, motiv pentru care nici nu a funcţionat în ultimele trei sezoane, prin urmare s-a luat decizia oferirii spre concesionare a acesteia pe o perioadă de cel puţin trei ani.

„Utilajul este proprietatea asociaţiei, iar terenul pentru pârtie este proprietatea Primăriei Întorsura Buzăului, dar asociaţia îl deţine în folosinţă gratuită pentru 20 de ani, din care au rămas 11. Pârtia se află la aproximativ 700 de metri de centrul oraşului Întorsura Buzăului, fiind poziţionată pe partea nordică a Dealului Taberei, are o lungime de 200 metri paralel cu cablurile şi 500 metri pe porţiunea de începători şi dispune de instalaţie de nocturnă”, a precizat Aurora Pandrea.

Potrivit acesteia, pârtia a fost inaugurată în 2010 şi a funcţionat până în 2015.

Membrii asociaţiei îşi propuseseră să dezvolte în zonă un proiect îndrăzneţ intitulat „Aventură în inima ţării” care  prevedea, printre altele, construirea unui complex turistic şi educaţional pe o suprafaţă de aproape 10 hectare, care să cuprindă o pistă de bob, un patinoar, o piscină în aer liber, un traseu pentru motociclete şi sporturi extreme, un poligon de trageri, un amfiteatru pentru spectacole şi concerte, precum şi un hotel şi spaţii de campare.

Acesta necesita, însă, investiţii de câteva milioane de euro, iar, din lipsă de fonduri şi parteneri, a fost abandonat.

Conducerea Asociaţiei „Ciucaş” a precizat că zona Întorsurii Buzăului este foarte atractivă din punct de vedere turistic, în apropiere aflându-se Rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului, barajul de la Siriu, cascada Urlătoarea şi mănăstirile de la Sita Buzăului şi Valea Mare.

Întorsura Buzăului mai este cunoscută ca „Mica Siberie”, fiind unul dintre polii frigului din România.

Aici iernile ţin aproape cinci luni, iar în fiecare iarnă temperaturile coboară semnificativ sub zero grade Celsius.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată la Întorsura Buzăului în ultima jumătate de secol a fost de minus 35,8 grade Celsius, în 8 februarie 2005, record ce nu mai fusese atins din anul 1939.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail