În cadrul proiectului intitulat „Young Caritas – Create Future”,  Asociaţia Caritas – Asistenţă Socială, a deschis ieri, la Sfântu Gheorghe, un birou pentru tineret.

Proiectul „Young Caritas – Create Future” lansat de Asociaţia „Caritas – Asistenţă Socială” (Filiala Organizaţiei Caritas Alba Iulia) are ca scop încurajarea participării active a tinerilor în viaţa comunităţii şi facilitarea rezolvării unor probleme sociale ale comunităţii, prin activităţi de voluntariat, dezvoltând un cadru instituţional adecvat pentru aceste activităţi şi utilizând metode eficiente în implicarea tinerilor.

Beneficiari direcţi ai proiectului sunt 355 de tineri, iar beneficiari indirecţi, 700 de copii în situaţii de dificultate, 150 de cadre medicale, îngrijitori, cadre didactice. Prezent la lansarea biroului pentru tineret, directorul Caritas Alba Iulia, Márton András, a declarat:

„Ne aducem aminte de peisajul social de acum 25 de ani, când a pornit la drum organizația noastră, ne aducem aminte cum arăta o societate care de-a lungul deceniilor a fost, practic, pedepsită pentru orice inițiativă privind viața proprie și privind societatea și comunitatea. (…) În primii zece ani, am avut experiența să avem voluntari într-adevăr destul de mulți, dar mai ales din generațiile vârstnice. După aceea, încet, încet au început să apară și mulți tineri, școlari, studenți care au venit și au încercat să ne ajute și am spus că trebuie să încercăm să gândim și strategic acest fenomen pe care l-am experimentat atunci și ne-am hotărât, în cadrul organizației, că nu vom privi voluntarii pur și simplu ca o forță de muncă alternativă, ci privim voluntariatul ca o atitudine socială care trebuie să se dezvolte la noi, pentru că dacă nu se dezvoltă, atunci nu putem spera la o societate mai viabilă. De atunci, am inițiat de fapt programul nostru de voluntariat și au apărut tot mai mulți tineri, tot mai mulți elevi (n.r.- interesați de voluntariat). Credem că trebuie să ne  punem foarte bine întrebarea: <<Cum să generăm spațiu pentru acest entuziasm?>>. Pentru că dacă ratăm acest entuziasm, tinerii își caută altceva. Eu cred că trebuie să găsim acel spațiu social și să creăm acel cadru, acel ajutor care să dea avânt acestui entuziasm. Acest proiect – <<Young Caritas>>- noi sperăm să devină practic, o modă a voluntariatului, să dea o identitate acestor tineri, în cadrul a ceva bun, făcut pentru alții, pentru comunitate. Noi credem că va avea sorți de izbândă. În Europa mai multe organizații partenere derulează asemenea proiecte și programe și cred că doar așa putem fundamenta un viitor mai frumos, mai viabil pentru toți”, a declarat directorul Caritas Alba Iulia, Márton András.

Printre altele, proiectul vizează dezvoltarea şi asigurarea unui suport infrastructural şi instituţional adecvat pentru voluntarii tineri prin înfiinţarea şi coordonarea a trei birouri denumite „Young Caritas Point” în trei judeţe (Covasna, Harghita și Mureș), care vor oferi sprijin şi resurse pentru activităţile desfăşurate. Totodată, prin acest proiect se dorește promovarea voluntariatului şi implicarea unui număr aproximativ de 355 de voluntari cu vârste cuprinse între 15- 35 ani, provenind din Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş și Miercurea Ciuc, în activităţi de voluntariat cu caracter social, destinate diferitelor grupuri ţintă aflate în situaţii de dificultate.  În cadrul proiectului se dorește și organizarea patru sesiuni de pregătire pentru voluntarii implicaţi în activităţi de voluntariat cu caracter social şi a unui curs de pregătire pentru liderii de grup voluntari, cu scopul asigurării pregătirii adecvate unui număr de 355 voluntari, oferirea de suport continuu din partea coordonatorilor de voluntari şi motivarea voluntarilor, prin întâlniri periodice, respectiv recunoaşterea meritelor pentru munca depusă prin organizarea diferitelor evenimente.

În legătură cu activitățile care se vor derula în cadrul proiectului, la birourile „Young Caritas Point”, managerul proiectului și coordonatorul programului de voluntariat din cadrul Caritas Alba Iulia, Molnár Judit, a declarat: „Dorim să dezvoltăm cultura voluntariatului și de aceea, vom organiza cursuri pentru voluntari (…), dar dorim să facem mai mult și pentru liderii de grup- coordonatorii voluntarilor, astfel că și pentru aceștia, aici, vor fi organizate activități. Vom avea aici și o mică bibliotecă, asigurând cadrul pentru pregătirea voluntarilor. Deci, dacă un voluntar dorește să știe despre problemele copiilor, despre probleme sociale, va putea afla informații, va putea citi cărți de aici. Totodată, în aceste birouri vor găsi și alternative de petrecere a timpului liber”, a declarat Molnár Judit.

Partener al acestui proiect este Caritas Norvegia.

Valoarea totală a proiectului este de 39.046,00 euro, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 34.655,00 euro.

Biroul „Young Caritas Point” va fi lansat joi, 18 iunie, la Miercurea Ciuc, iar vineri, 19 iunie, la Târgu Mureș.

. .

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail