Un număr de 22 de copii din Covasna, din totalul celor 65 de elevi bursieri din patru județe- Covasna, Harghita, Mureș, Satu-Mare, au primit bursele „Români pentru Români”, cu puțin timp înainte de Ajunul Crăciunului.
Despre derularea acestei acțiuni, președintele asociației Calea Neamului, medicul Mihai Tîrnoveanu, a scris pe pagina lui de socializare:
„Pe măsură ce adunăm fonduri în contul pentru burse RO77BRDE080SV91101760800, Asociația Calea Neamului, continuăm să dăruim bucurie! Fetiţa din imagine este primul copil la care am ajuns împreună cu profesorul Florin Palas, în urmă cu 9 ani, în cadrul Acțiunii Români pentru Români. Se afla în satul Doboi, jud. Harghita, localitate de tip „manual” în ceea ce privește maghiarizarea. Aici toți locuitorii sunt români ca sânge, dar toți vorbesc în casele lor în limba maghiară, româna auzindu-se doar la Sfânta Liturghie de la biserica ortodoxă din sat al cărui paraclis face corp comun cu micuța școală cu predare în limba română din sat. I-am dăruit atunci fetiței care ne ieșise întâmplător în cale un steguleț tricolor, revenind apoi de Sfântul Nicolae și de Crăciunul anului 2014 cu bunătăți pentru copii și pachete cu alimente de bază pentru toți românii din Doboi. (…) Vreau să le mulțumesc frumos, urându-le un an nou fericit, tuturor românilor inimoși care au trimis bănuți pentru cei 22 de elevi care urmează unități de învățământ cu predare în limba română, având in același timp rezultate bune la școală în ciuda situației lor materiale nu tocmai strălucită! Le mulțumim lor: partenerului nostru, Grupul Grai Străbun, S. Monica, P. Norița, Elena Cati, N. Iulian Mircea, M. Valeriu, B. Adriana, Mihai, Gabriela I., Valentin Cosmin, N. Daniel Ghiță, C. Alexandra, B. Rodica, V. Cosmin Petruț, N. Lucian.
Să vă răsplătească Dumnezeu cu sănătate și mulțumire sufletească, oameni buni!”
Asociația Calea Neamului, împreună cu Grupul Grai Străbun, au inițiat și derulează proiectul bursele „Români pentru Români” începând cu luna octombrie 2020.
„De trei ani am reușit să punem pe picioare treaba asta românească, care oferă un sprijin real tinerilor ce urmează învățământul în limba română din aceste județe, dăruindu-le de trei ori pe an, câte 500 de lei, ca răsplată pentru efortul lor de a învăța bine la școală, de a sprijini în același timp familiile lor să rămână cu domiciliul mai ales în Covasna și Harghita și să nu se mute în alte locuri mai primitoare pentru români”, declara Mihai Tîrnoveanu.
Fiecare persoană care are posibilitatea să susțină financiar acest proiect poate vira orice sumă în contul RO77BRDE080SV91101760800, al Asociației Calea Neamului.
Maria Crețu Graur