Și în acest an, „Așezământul Social Sfântu Nicolae” al Catedralei Ortodoxe Sfântu Gheorghe a organizat activități culturale și educative la care au participat, în condițiile impuse de pandemia de coronavirus, copii, tineri și adulți.
Preotul paroh Teodor Mocanu ne-a spus că deși activitățile nu s-au putut desfășura așa cum și-ar fi dorit cu toții, din cauza situației sanitare în care se ne aflăm, cele trei programe permanente desfășurate prin intermediul Asociației „Așezământul Social Sfântu Nicolae” al Catedralei Ortodoxe Sfântu Gheorghe, și-anume ATELIERUL DE PICTURĂ PE STICLĂ, „SĂ CÂNTĂM ÎMPREUNĂ!” și „SĂ ÎMPLETIM ÎMPREUNĂ!” s-au bucurat de participarea copiilor, a tinerior și a adulților.
Desfășurarea activităților a fost și va fi posibilă prin implicarea voluntarilor dar și prin sprijinul financiar în sumă de câte 2000 de lei pentru fiecare dintre cele trei proiecte acordat, pe bază de proiecte de finanțare, de către Consiiul Local Sfântu Gheorghe, dar și al sponsorilor.
Primul proiect, „ATELIER PICTURĂ PE STICLĂ” a avut drept scop deprinderea de abilităţi practice ca alternative pentru păstrarea patrimoniului cultural al zonei, iar ca obiectiv atragerea unui număr de peste 100 tineri din Sfântu Gheorghe și împrejurimi care să afle informaţii despre specificul zonei, despre tradiţiile şi meşteşugurile autentice. „ În cadrul asociaţiei funcţionează un atelier de pictură a icoanelor pe sticlă la care sunt înscriși, în total, 25-30 de copii care, din cauza pandemiei de COVID-19, participă la activități în grupe de câte 5-7 la o ședință. Ne propunem să reproducem cu ajutorul copiilor icoane vechi care vor deveni, în cadrul turismului religios, cărţi de vizită ale judeţului. Copiii deprind tehnici picturale ce vor asigura păstrarea şi promovarea tradiţiilor din zona noastră.” – a menționat preotul paroh Teodor Mocanu.
Proiectul „SĂ ÎMPLETIM ÎMPREUNĂ!” se desfășoară, de câțiva ani, cu implicarea voluntară a unor enoriașe, membre ale Grupului de creație „Româncuțele” condus de doamna Maria Mariș, care doresc să lase moștenire, tinerei generații, tainele lucrului manual- a cusutului, a împletitului, a croșetatului. În cadrul acestui proiect, copiii învață și tehnica origami (împăturitul hârtiei) care, potrivit preotuui Teodor Mocanu „a prins foarte bine la copii”.
În cadrul proiectului „SĂ CÂNTĂM ÎMPREUNĂ!”, în parteneriat cu parohiile ortodoxe Sf. Gheorghe I, V și VII funcţionează corul mixt Eccelsia al Catedraei Ortodoxe Sfântu Gheorghe, care reușește să înfrumusețeze fiecare slujbă prin aportul pe care și-l aduce prin cântările lor, iar prin repertoriul său și piesele muzicale interpretate, este foarte important și reprezentativ pentru comunitatea românească din municipiu și județul Covasna.
Deși vremurie pe care le trăim ne țin departe unii de alții și ne îngrădesc, oarecum, dreptul la cultură și la desfășurarea de activități, în condiții normale, unele proiecte merg mai departe cu respectarea regulilor impuse de lege, spre beneficiul tuturor participanților.
Maria CREȚU-GRAUR