Asociaţia pentru dezvoltare comunitară durabilă „Alutus” a participat la cea de-a XI-a ediţie a Galei Societăţii Civile ce a avut loc aseară, la Opera Naţională Bucureşti, în calitate de coordonator judeţean al proiectului „Plantăm fapte bune”.
Gala Societăţii Civile este un proiect care promovează şi premiază activitatea sectorului non-profit din România. Ediţia a XI-a a Galei Societăţii Civile a continuat tradiţia consolidată în fiecare an, aceea de a recunoaşte şi promova fiecare iniţiativă luată pentru îmbunătăţirea vieţii într-o comunitate, şi, totodată de a premia spiritul civic şi responsabilitatea socială în România.
Preşedintele Asociaţiei Alutus, Cătălin Lazăr, a menţionat faptul că invitaţia de participare la acest important eveniment se datorează mobilizării şi participării celui mai mare număr de voluntari la acţiunea de plantare de puieţi în comuna Vâlcele, ce a avut loc în cursul lunii aprilie a acestui an.
„În cadrul proiectului „Plantăm fapte bune” judeţul Covasna s-a aflat printre judeţele fruntaşe, şi, chiar dacă a venit ultimul în acest proiect, a ajuns în prima treaptă, din punctul acesta de vedere. (…) Pentru noi, participarea la Gala Societăţii Civile înseamnă, în primul rând, o recunoaştere a valorii voluntariatului din Covasna. Ne bucurăm că şi noi suntem acolo şi că eforturile acestor minunaţi oameni, începând de la reprezentanţii instituţiilor deconcentrate şi terminând cu simpli voluntari, se vor regăsi alături de noi, la Gală (…) Ne bucură că eforturile nu ne-au fost în zadar. Este o satisfacţie foarte mare de a fi alături de cele mai mari ONG-uri care desfăşoară proiecte în domeniul acesta, şi ne bucurăm foarte mult că începem să avem vizibilitate”, a declarat preşedintele Asociaţiei Alutus, Cătălin Lazăr.
Echipa Plantăm fapte bune în România a acţionat pentru prima dată în judeţul Covasna, la mijlocul lunii aprilie, în comuna Vâlcele, unde au fost plantaţi 6.000 de puieţi pe o suprafaţă de 1,30 hectare, la acţiune participând 575 voluntari.
„Plantăm fapte bune” în România este o iniţiativă naţională de împădurire pe bază de voluntariat, iniţiată de Asociaţia EcoAssist din Bucureşti. Potrivit reprezentantei acesteia, Liana Buzea, în doi ani de activitate au fost cooptaţi aproape 5000 de voluntari din ţară, care au plantat în nouă judeţe circa 78.700 de puieţi pe o suprafaţă de 31 de hectare de teren agricol neproductiv, degradat, cu risc de alunecare ori afectat de deşertificare.
Anul trecut, proiectul „Plantăm fapte bune” a câştigat premiul secţiunii “Protecţia mediului” din cadrul Galei Societăţii Civile, iar în cursul acestui an această iniţiativă naţională a obţinut înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României, care va susţine acţiunea de împădurire şi de protejare a pădurilor.
Ana Alina Costache