Asociaţia Alburnus Maior” din Roşia Montana susţine că România se află sub asediul RMGC, iar pseudo-vizita efectuată, marţi, în localitate, de ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi membrii Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a fost o vizită de dez-informare”.

Într-un comunicat transmis ieri AGERPRES,  membrii Asociaţiei Alburnus Maior”  îşi exprimă indignarea faţă de refuzul ministrului Daniel Barbu şi Comisiei Parlamentare de a dialoga cu aceia ce se opun proiectului minier pe bază de cianuri al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care va distruge iremediabil patrimoniul natural şi arheologic cu valoare inestimabilă, şi subliniază că vizita de marţi s-a derulat sub patronajul explicit şi absolut al companiei miniere canadiene Gold Corporation”, fără a avea deloc scopul declarat de informare şi evaluare a proiectului la faţa locului, din perspectiva riscurilor pentru patrimoniu.

Printre aspectele deosebit de grave” ale vizitei, pe care Asociaţia Alburnus Maior le aduce la cunoştinţă publică, se numără excluderea poziţiilor de egalitate în dialog”. Întâlnirile de lucru au avut loc exclusiv la sediul Gold Corporation în clădirea vechii primării, concesionată recent către companie”, iar transportul reprezentanţilor autorităţilor locale şi membrilor Comisiei Parlamentare s-a făcut cu maşini puse la dispoziţie de firma minieră. Vizita nu a fost anunţată şi specialiştilor care au întocmit documentaţiile şi solicitările de includere în Lista Patrimoniul Universal UNESCO a Roşiei Montane.

Firma canadiană a organizat şi o manifestaţie în centrul localităţii, la care au fost aduşi participanţi cu autocare – chiar şi cu autobuze destinate transportului elevilor ! – din mai multe localităţi. Traseul de vizitare a monumentelor din Roşia Montană a vizat strict obiective din proprietatea Gold Corporation. Au fost evitate cu perseverenţă imobilele aflate în restaurare prin efortul continuu al organizaţiilor neguvernamentale şi prin implicarea voluntarilor. Mai mult, accesul într-una dintre aceste clădiri – Casa parohială unitariană – a fost blocat de angajaţi ai companiei miniere pentru ca niciun membru al Comisiei să nu accepte invitaţia de a intra”, precizează Asociaţia Alburnus Maior”.

Totodată, membrii Asociaţiei îşi exprimă indignarea că jurnalişti şi simpli cetăţeni care filmau evenimentele şi care reuşeau să pună întrebări nefavorabile companiei miniere au fost bruscaţi, loviţi şi înjuraţi de persoane purtând uniforma angajaţilor Roşia Montana Gold Corporation”.

Nu mai puţin, firma minieră a asigurat inclusiv paza membrilor comisiei şi ministrului, precum şi a imobilului în care s-au derulat discuţiile. Jandarmeria a mobilizat doar 4 jandarmi la manifestaţia minerilor şi vizita Comisiei, în schimb la sediul Alburnus Maior au fost trimişi 8 jandarmi să păzească grupul de localnici care aşteptau vizita Comisiei.

Pe traseul vizitei Comisiei, au avut acces doar vehicule ale firmei miniere, accesul fiind blocat pentru oricine altcineva.  Asociaţia Alburnus Maior a invitat Comisia Parlamentară să discute şi cu localnicii ce se opun distrugerii patrimoniului, la sediul asociaţiei, şi nu în clădirea companiei miniere şi în atmosfera ostilă alimentată de angajaţii companiei miniere. Aceştia însă au trimis un reprezentant să negocieze cu localnicii participarea lor la dezbateri”. Coborât, la rândul său, dintr-un autoturism proprietate a companiei miniere, Ionuţ Munteanu, consilierul Comisiei Parlamentare, a recunoscut în faţa membrilor Alburnus Maior că membrii Comisiei nu vor să discute, de fapt, cu ei”, afirmă, în comunicat, membrii Asociaţiei Alburnus Maior”.

Eugen David nu ezită să afirme că autorităţile se comportă ca nişte departamente ale companiei miniere”.

Am văzut, marţi, acelaşi gen de turism practicat de companie cu jurnalişti prin Noua Zeelandă. Dar aceşti oameni nici măcar nu mimează imparţialitatea, s-au dus toţi la un pişcot şi o friptură şi s-au făcut că nu ne văd la plecare. De la Roşia Montană până la Bucureşti, România se află sub asediul RMGC. Dar, ceea ce uită reprezentanţii autorităţilor, dar şi compania şi presa, e că noi nu am glumit când am spus că revoluţia începe la Roşia Montană”, spune preşedintele Asociaţiei, Eugen David.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail