Asociaţia întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) a înfiinţat recent trei clustere prin intermediul cărora îşi propune să sprijine afacerile şi inovaţiile în domeniul tipografiei şi designului, industriei textile şi ecoturism.
Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, a declarat marţi pentru AGERPRES că nucleul acestor clustere este format din întreprinzători privaţi din judeţ care activează în aceste domenii şi care vor să coopereze pentru dezvoltarea afacerilor, iar pe viitor urmează să fie cooptaţi şi alţi parteneri, cum ar fi centre de cercetare şi inovare, instituţii de învăţământ superior, asociaţii profesionale, instituţii bancare şi de consultanţă şi autorităţi publice locale.
„Un cluster înseamnă o colaborare, o cooperare între oameni şi instituţii care activează în acelaşi domeniu ori au interese comune. În competiţia globală pentru pieţe şansele succesului economic se bazează pe specializarea ofertei şi concentrarea eforturilor de dezvoltare spre domenii-cheie, unde se deţin avantaje competitive, resurse şi competenţe”, a declarat Vajda Lajos. Acesta a menţionat că membrii clusterelor vor putea organiza împreună acţiuni de promovare, inclusiv participări comune la târguri şi expoziţii, cursuri de pregătire şi perfecţionare profesională sau vânzări de produse.
Potrivit acestuia, sub egida ASIMCOV au mai fost înfiinţate, în anii anteriori, alte trei clustere – clusterul lemnarilor Pro Wood, clusterul de biomasă Green Energy şi clusterul agro-alimentar Agro Food, iar în toamnă urmează să se constituie clusterul balneo-turistic.
ASIMCOV a luat fiinţă în anul 1996 cu scopul de a sprijini întreprinzătorii privaţi şi a contribui la dezvoltarea economică a regiunii şi reuneşte la ora actuală peste 500 de firme din întregul judeţ.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES