Companiile de asigurări care emit polițe de răspundere civilă auto /RCA/ vor fi obligate să menționeze pe polițele RCA comisionul de intermediere, iar acesta nu trebuie să depășească 10% din valoarea primelor de asigurare încasate, potrivit unui proiect de normă al Autorității de Supraveghere Financiară /ASF/ pentru modificarea și completarea normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.

Comisionul de intermediere va fi menționat pe polița de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât și ca procent aplicat primei de asigurare menționate pe poliță, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală.

„Nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăși 10% din valoarea primelor de asigurare încasate. Asigurătorii RCA au obligația să prevadă în orice contract de intermediere obligația intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă polițelor RCA integral în contul asiguratorului sau, în cazul plăților în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării”, precizează proiectul de normă.

De asemenea, asigurătorii RCA vor trebui să dețină pentru activitatea de asigurări generale un grad de solvabilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibilă și marja de solvabilitate minimă, de cel puțin 1,3.

La finalul anului 2013, potrivit raportului ASF, dintr-un număr de 28 de societăți care practică asigurări generale, 6 asigurători aveau un grad de solvabilitate peste 1,5, un număr de 16 asigurători aveau un grad de solvabilitate cuprins între 1,05 și 1,5, trei asigurători aveau gradul de solvabilitate între 1 și 1,05, iar trei societăți nu îndeplineau cerința de solvabilitate (gradul era sub 1), din care două se află în procedură de redresare financiară.

Proiectul de normă prevede totodată că tarifele de primă pot fi modificate după minimum șase luni de la ultima notificare, cu excepția indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri.

Nerespectarea acestor prevederi de către asigurători și intermediarii în asigurări se va sancționa cu retragerea autorizației de a practica asigurarea obligatorie RCA pentru asigurători și retragerea autorizației de funcționare a intermediarilor.

În luna mai, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, declara că „piața RCA și probabil chiar și piața CASCO au fost deformate, iar acestea trebuie reinstalate fără să plătească numai consumatorul sau intermediarii”.

„Eu, de când sunt în această poziție (președinte ASF — n.r.), din informațiile pe care le-am avut, dar evident că le am parțiale, piața RCA și chiar probabil piața CASCO au fost deformate, trebuie reinstalate, aceasta nu înseamnă că numai unii trebuie să plătească. Nu înseamnă că numai consumatorul o să plătească o creștere de RCA sau numai instituțiile de intermediere ar trebui să plătească. Aici trebuie să revedem întreg acest flux. Reclamațiile au crescut. Obiectivul nostru este să rezolvăm aceste reclamații, să le reducem și acesta este un indicator că piața se îmbunătățește”, afirma, la acel moment, Mișu Negrițoiu, care anunța că ASF are în vedere elaborarea unui proiect de analiză a RCA și CASCO, a ‘implicațiilor, a evoluției și a tot ceea ce ar mai trebui să facă instituția la nivel de reglementare ca să asigure o conduită sănătoasă’.

Potrivit lui Negrițoiu, companiile din asigurări ar trebui să își asigure din primele încasate rezervele de risc și solvabilitatea.

„Eu nu îi spun nici să scadă și nici să crească. Trebuie să aibă însă o activitate sănătoasă. Dacă această activitate sănătoasă conduce la creșterea RCA-ului, asta este! Noi toți din această țară, din această piață trebuie să contribuim la o activitate sănătoasă, într-un fel sau altul”, a explicat Mișu Negrițoiu.

Piața asigurărilor din România a atins, în primul trimestru al anului 2014, un nivel de 2,05 miliarde lei al primelor brute subscrise /PBS/, în scădere cu 3,43% față de intervalul similar din anul anterior, potrivit datelor ASF.

Pe segmentul asigurărilor generale, valoarea PBS a înregistrat, în primul trimestru din acest an, o scădere de 2,09%, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, în timp ce la nivelul întregii piețe, prima de asigurare medie anualizată consemnată pentru RCA a fost de 468 de lei față de 462 de lei, cât se înregistrase în perioada ianuarie-martie 2013.

La asigurările generale, valoarea cea mai mare a indemnizațiilor brute plătite a fost aferentă clasei X (Asigurare pentru răspundere civilă pentru vehicule), în sumă de 534,57 milioane lei, mai mult cu 4,39% față de primul trimestru al anului trecut. Ponderea acestor indemnizații a reprezentat 47,15% din total.

A doua pondere a indemnizațiilor brute plătite pentru asigurări generale (33,57% din total) a fost înregistrată în clasa III CASCO (Asigurări mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare), suma achitată fiind de 380,58 milioane de lei.

În perioada ianuarie-martie 2014, numărul dosarelor de daună avizate pentru RCA a fost de 70.344, în scădere cu 9% față de intervalul similar din 2013. De asemenea, numărul dosarelor de daune plătite în T1 a consemnat o scădere de 12%, până la 78.633, iar valoarea despăgubirilor plătite s-a situat la 519.259.446 lei, în creștere cu 4%.

Dauna medie per total piață RCA a fost, în primele trei luni din acest an, de 6.604 lei, în creștere cu 19% comparativ cu aceeași perioadă din 2013.

Agerpres

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail