. . Nu este vorba despre presupuşi asiguraţi care au dorit să fraudeze sistemul, ci despre noi, omenii care cotizăm la sistemul public de asigurări de sănătate şi ne trezim, „cu dreptul în mână” care nu ne ajută la nimic.

Ne-am confruntat toţi cu aceeaşi problemă în momentul în care am dori să ne vedem de sănătatea noastră, să ne facem o analiză pe baza unei trimiteri, o ecografie sau un control de rutină: „Nu mai avem fonduri”, ne spun doamnele de la ghişeele centrelor de recoltare. Tanti Ioana sau  nenea Janos   se uită nedumeriţi în stânga, se uită în drepta, se uită apoi la biletul roz din mână – care ar trebui să le ofere dreptul la o analiză – şi nedumeriţi ies afară şi se mai uită o dată la sigla mare a centrului de recoltare să vadă dacă totuşi au nimerit unde trebuie. Aruncă două vorbe de supărare, după care pleacă aşa cum au venit.

„Pachetul acesta de bază, cu care s-au chinuit o grămadă şi pe care l-au scos cumva, teoretic spune că ai dreptul la tot, practic nu ai dreptul la nimic. De aceea suntem de părere că trebuie asigurări suplimentare, dar mai întâi trebuie să fie foarte bine văzut şi stabilit ce ai dreptul efectiv, nu numai pe hârtie. Şi acum ai dreptul la analize, la de toate, dar nu poţi să le faci. Mori cu dreptul în mână… sau în buzunar. Trebuie asigurări suplimentare, ca şi CNAS să aibă concurenţă, pentru că este monopol. Dacă o să aibă concurenţă, cu asigurări suplimentare, sigur se vor purta altfel”, este de părere doamna dr. Seres.

Ce e de făcut în situţia asta, ne întrebăm. Doamna Violeta Buftea, cititoarea noastră care a venit să îşi verse supărarea la redacţie, spune să ne strângem toţi cei nemulţimiţi şi să semnăm o petiţie, poate poate ne aude cineva. Doamna doctor Seres Lucia spune să ne apărăm drepturile, să mergem la Minister, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar se pare că nici medicii nu sunt luaţi în serios, darămite noi, oamenii mici, de rând. Media zice să scriem cât mai mult despre ei, poate se ruşinează şi ne oferă ceea ce ar trebui să ne ofere. În orice caz, ceva trebuie făcut.

 „Am fost să încerc să fac nişte analize cu trimitere de la medic. La toate unităţile de recoltare a sângelui mi s-a răspuns în acelaşi mod: cu bani putem să vă servim şi mâine dimineaţă, fără bani mai încercaţi şi săptămâna viitoare, peste două, sau trei.  Mi se pare umilitor din moment ce plătim consistent, zic eu. Aş dori să fiţi portavoce a oamenilor, pentru că nu sunt numai eu nemulţumită, lucru confirmat chiar de către cei de la centrul de recoltare. Pur şi simplu e revoltător  modul cum suntem trataţi noi, ca oameni,  şi am vrea să fie public, pentru că este o mare necunoscută ce se întâmplă cu banii noştri. Vrem să avem acces, când avem timp şi chef, să accesăm un site în care să se arate cum se cheltuie banii, când ne vine rândul, sau, nu ştiu, să simţim că se îmbunăţăţeşte ceva şi pentru oameni, pentru că ajunge cu umilinţa. Eu aşa gândesc”,  este de părere doamna Violeta Buftea.

Pe site-ul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Covasna http://www.cnas.ro/cascov/  ar trebui să poată fi verificate astfel de informaţii, însă acestea nu sunt actualizate sau încărcate, iar meniul este cam greoi, mai ales pentru cineva care nu este familiarizat cu un calculator.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail