Omenirea a intrat cu paşi rapizi într-o perioadă de progres tehnologic accelerat şi ne e dat să trăim cu toţii zilele când ceea ce numeau oamenii SF azi se transformă sub ochii lor în realitate.

Foto:Silviu Ipătioaei-M.D.C

Foto: Silviu Ipătioaei

Unul din numeroasele visuri ale omului dintotdeauna era “să zboare”. Deşi deja de mult i s-a împlinit acest miracol, el a rămas în continuare la fel de visător; acum el vrea să ajungă la stele. Dar înainte de a-şi vedea împlinită şi această aspiraţie, Omul mai trebuie să facă un pas intermediar: trăirea vieţii în spaţiul cosmic. Şi se pare că nu suntem atât de departe de acest proiect până mai ieri inimaginabil.
Din sursele mediatice aflăm despre primul proiect grandios de acest fel: ASGARDIA, primul oraş-stat, “prima naţiune spaţială a lumii”. Astfel din sursa descoperă.ro aflăm că deja s-au făcut publice propunerile pentru construirea “primei naţiuni din spaţiu” de către o echipă de cercetători şi experţi din domeniu, care afirmă că “vor întreţine pacea şi vor oferi acces către tehnologia spaţială”.
Pentru denumirea acestui proiect ambiţios – Asgardia – iniţiatorii lui s-au inspirat din mitologia norvegiană. În concepţia lor, “noua naţiune” va deveni un membru al Naţiunilor Unite, având propriul său steag şi imn “care vor fi alese de membrii publicului printr-o serie de competiţii.
De asemenea, se mai spune că Asgardia “va oferi o platformă independentă, fără constrângerile legilor de la sol. Va fi un loc de pe orbită care nu va aparţine nimănui”.
Din aceeaşi sursă mai aflăm că, iniţial, noua naţiune va fi alcătuită dintr-un singur satelit programat să fie lansat anul viitor. Interesante sunt şi precizările conducătorului proiectului, Igor Ashurbeyli, om de afaceri rus şi nanocercetător care a fondat Centrul Internaţional de Cercetare Aerospaţial din Viena: „Fizic, cetăţenii vor fi pe Pământ, ei vor fi cetăţeni din diferite ţări, deci vor fi rezidenţi ai ţărilor actuale şi ai noii naţiuni. Când numărul aplicanţilor va depăşi 100.000 putem primi oficial statutul de naţiune”.
Cum omul s-a născut cu simţul aventurii, care la început a fost determinat de lupta pentru supravieţuire, care la rândul ei a dus la dorinţa sau necesitatea descoperirii şi cuceririi de noi teritorii, dar şi determinat de simţul curiozităţii, de dorinţa de a şti ce se află dincolo de limitele posibile, credem că în curând cifra de 100.000 va fi depăşită şi poate vom asista într-adevăr la naşterea unei noi naţiuni, ce-i drept, ieşită din tipare.
Se înţelege de la sine că lucrurile nu se vor întâmpla exact după dorinţa iniţiatorilor acestui proiect fantezist, dar nu irealizabil, date fiind legile pământene şi situaţia geopolitică internaţională, fapt recunoscut şi de către Christopher Newman, expert în legile spaţiale din cadrul Universităţii din Sunderland Marea Britanie, care a precizat că „nu este încă sigur cum va reuşi Asgardia să se încadreze în reglementările internaţionale, proiectul întâmpinând obstacole semnificative”.
O altă sursă, Ziare.com, din 14 octombrie 2016, vine cu alte detalii: „Pe site-ul Asgardia.space, se precizează că „acest prototip de societate liberă” a primit numele unui oraş-zburător din mitologia nordică”.
Conform acestei surse, destinaţia proiectului ar fi una paşnică, defensivă şi de cercetare: „Viitorul oraş spaţial va fi utilizat pentru cercetări ştiinţifice, pentru lansarea unor misiuni miniere pe asteroizi şi pentru apărarea Terrei de meteoriţii care ar putea să se prăbuşească pe planeta noastră”. Bineînţeles, iniţial, toate descoperirile şi marile proiecte au avut un caracter paşnic şi au fost destinate binelui omului, dar apoi, în timp, unele dintre ele şi-au schimbat intenţia, devenind instrumente ale distrugerii. Din acest punct de vedere oamenii au dreptul să se îndoiască şi să aibă temeri, nu doar speranţe, căci forţele răului nu dorm niciodată.
Indiferent dacă acest proiect îndrăzneţ se va realiza sau nu, important este visul!
Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail