“Nimic nu se pierde, totul se transformă” 

Duminică, 4 noiembrie 2012, începând cu ora 15:00 fundaţia “Din Partium” va organiza curăţenia de toamnă pe malul Oltului. Timp de o oră şi jumătate toţi cetăţenii oraşului Sfântu Gheorghe sunt invitaţi să ia parte la această acţiune civică. Întâlnirea va avea loc în zona verde de lângă supermarketul Lidl, la ora menţionată.

Odată încheiată activitatea, membrii organizaţiei vor oferi un ceai tuturor participanţilor. Va urma o selecţie a gunoaielor strânse, iar cele ce pot fi refolosite vor fi utilizate în cadrul altor proiecte: se vor face jucării, ornamente, ghivece sau măşti din ele.

Organizatorii lansează un imbold către curăţenie tuturor : “Haideţi să acţionăm acum, pentru ca după topirea zăpezii să ne întâmpine primăvara, cu natura sa frumoasă şi nu cu mormane de gunoi!”

De la Erzsebet Bodor, iniţiatoarea proiectului şi responsabilă cu educaţia tinerilor, care conduce această asociaţie de tineri şi studenţi voluntari, am aflat că ea, împreună cu şase tineri din Sfântu Gheorghe, au lansat o serie de proiecte sociale menite să ajute şi să educe. Ideile pe care le promovează sunt inedite: cine s-ar fi gândit că dintr-o cutie de bere putem face o frumoasă scrumieră sau, adăugând şi câteva scobitori, un ghiveci? Sau că din sticle de plastic putem face vaze, caracatiţe de jucărie pentru cei mici sau chiar… o barcă? Că dintr-o cutie de lapte putem confecţiona un portofel? Astfel de idei stau la baza atelierelor de creaţie pentru cei mici, ce se desfăşoară în fiecare miercuri, la ora 17:00, la biserica Unitariană de pe strada Kos Karoli nr 2. Aceste ateliere sunt gratuite şi se adresează tuturor copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani.

Organizaţia şi-a început activitatea în luna septembrie a acestui an, fiind finanţată de Uniunea Europeană, şi are ca scop strângerea a 13 voluntari care să desfăşoare acţiuni de educare şi acţiuni sociale pentru clasele defavorizate. Reciclarea şi grija pentru mediul înconjurător sunt doar două dintre ţelurile propuse.  Până în prezent, asociaţia s-a ocupat de atelierele de creaţie, organizând, sâmbăta trecută, o expoziţie cu obiectele create de “micii meşteri” în parcul bisericii catolice.

În plan urmează şi alte evenimente: de Crăciun, colindatul secţiei de pediatrie a spitalului din Sfântu Gheorghe şi oferirea creaţiilor realizate de copii. Erzsebet Bodor a spus că un astfel de gest este necesar, deoarece în acest loc micuţii “ori nu sunt vizitaţi, ori sunt foarte bolnavi. Noi vrem să le dăm o bucurie”. Jucării şi ornamente vor fi duse şi la centrele de plasament din judeţ. Cu această ocazie, învăţăceii din cadrul atelierelor de creaţie vor avea şansa să interacţioneze şi să-i ajute pe cei defavorizaţi. Pe viitor se va publica un catalog cu pozele creaţiilor, diferite cărţi care prezintă activitatea organizaţiei şi se vor face mai multe expoziţii. Odată definitivate materialele, activitatea fundaţiei va fi prezentată în şcoli.

Orice sprijin acordat asociaţiei este benefic: cei care doresc se pot înscrie ca voluntari pe strada Kos Karoli nr. 2, pot face diferite donaţii (hârtii, flacoane, cartoane) sau sponsorizări. Cei care doresc, pot să ofere un cadou copiilor de la centrele de plasament sau să facă o donaţie pentru aceştia la adresa menţionată. Fundaţia invită, de asemenea, pe toţi copii interesaţi, să ia parte la atelierele de creaţie.

Mai multe detalii puteţi citi pe blogul organizaţiei: www.recycle.pihe.ro sau pe pagina de Facebook: “For a better future, recycle”.

Emilia Muntean

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail