La festivalul de arte contemporane organizat cu prima ocazie, îşi găsesc locul nu numai artiştii invitaţi, ci şi cei locali. Tocmai de aceea, festivalul pulzArt demarează astăzi,, de la ora 16,00 în Parcul Elisabeta, cu vernisajul expoziţiei de grup „Text în spaţiul public” aceasta având valoare simbolică.
În baza ideei comune a artistului Damokos Csaba şi a Biroului de Comunicare şi Imagine a Primăriei, sub motto-ul întâlnirii „Textului şi a imaginii”, se organizează echipe formate din 19 artişti şi scriitori, care vor prezenta texte în spaţii publice. Scopul iniţiativei este acela ca, prin creaţiile expuse, să fie sensibilizate acele persoane în viaţa cărora cititul nu ocupă un rol principal, dar şi pe acelea cărora le place cititul, iar creaţiile care se nasc în urma unor asemenea întâlniri pot să îi influenţeze în mod creativ.
Jam session
În scurt timp, „Muzică altundeva” a devenit unul din programele cu cea mai mare popularitate al anului „Sunetului şi al cuvântului”. Muzicienii din Sfântu Gheorghe au fost deja la grădiniţe, şcoli, au cântat în autobuze, au urcat pe scena Festivalului Peninsula, iar acum urmează ca aceste sesiuni muzicale ad-hoc să aibă loc, pe perioada festivalului de arte contemporane pulzArt, în spaţiile publice ale oraşului.
Scopul programului „Muzică altundeva” este acela de a sensibiliza acele persoane din Sfântu Gheorghe care nu ascultă muzică live, nu merg la concerte, pe de altă parte, doreşte să facă cunoscută muzica, încă de la vârste fragede, şi să realizeze o legătură, într-o formă puţin mai neobişnuită, între locuitorii oraşului şi muzicienii locali.
Pe perioada festivalului, zilnic între orele 12,00 – 15,00, ne putem întâlni cu muzicieni locali, cum ar fi Ferencz Áron, Éltes Áron, Pakot István, Gáspár Álmos, Formaţia Folker, Ségercz Ferenc, Vitályos Lehel, Csibi Szabolcs, Kelemen István, şi putem să ne bucurăm de concertele lor.
Vineri, 6 septembrie, de la ora 23,00, la Ceainăria Tein va fi organizată o seară specială, unde scriitorul din Ungaria premiat cu premiul József Attila, Háy János va organiza în comun cu muzicieni din Sfântu Gheorghe, o sesiune de jam session şi seară literară.
Brâncuşi pentru copii – Activităţi de atelier
Două din monumentalele creaţii ale artistului sculptor renumit pentru formele lui abstracte, vor fi oferite copiilor, în miniatură din lemn, pentru a fi reinterpretate, să fie recreate şi colorate după pofta lor. Scopul activităţilor pe două module, unde vor fi şi părţi de teorie, este acela de a face cunoscută munca şi opera lui Constantin Brâncuşi. Activitatea este condusă de duo-ul din Târgu Mureş „Monotremu”, în colaborare cu artiştii de la Spaţiul Expoziţional de artă contemporană Magma. La activităţile de atelier care vor avea loc vineri, 6 septembrie, cu începere de la ora 11,00, sunt aşteptaţi copii mai mari de 9 ani.
Desen închis
Vineri, 6 septembrie, de la ora 17,00 va avea loc la Casa cu Arcade expoziţia de fotografii intitulată „Desen închis” a doamnei Barabás Zsuzsa. Ideea de bază de care se leagă fotografiile expuse la expoziţie este cea a prejudecăţilor şi formarea acestora. Cum influenţează exteriorul, părerea despre cineva, poziţia corpului, culoarea pielii, bijuteriile, tatuajele, toate acestea fără context, fără a avea informaţii despre stilul de viaţă şi condiţiile de viaţă ale persoanei respective.
Concret: este vorba despre infractori şi despre puşcărie, dar putem să depăşim limitele pe care ni le impunem prin prejudecăţi şi să privim corpul uman prin estetica lui? Portretele nu sunt simple fotografii documentare, şi nu caută răspunsuri la anumite întrebări sociologice. Scopul artistului este acela de a transforma fotografia pentru a fi interpretată artistic, trimiterile sociologice fiind doar de rang secund.
Barabás Zsuzsa este artist fotograf de origine din Sfântu Gheorghe, absolvind facultatea la Cluj Napoca şi luându-şi masteratul la „Feleki Károly”. În anii 2008 şi 2009, beneficiind de bursă, a studiat la Budapesta la Facultatea de Artă Moholy Nagy, iar la ora actuală este doctorand la Facultatea de Arte Plastice din Saarbrücken, sub conducerea Dr. Prof. Matthias Winzen. Fotografiile artistei au apărut în numeroase publicaţii din ţară şi străinătate, şi au fost expuse la nenumărate expoziţii naţionale şi internaţionale.
Se prezintă Lakóca
Sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 17,00, la Ceainăria Tein se prezintă Sipos Gaudi Tünde, Hosszú Zoltán, Nicu Barb, Éltes Barna, Madaras Péter, membri ai Grupului de Creaţie Lakóca. Este vorba despre o asociaţie foarte tânără, putem spune nou-născută, cel puţin în ceea ce priveşte partea oficială.
Crearea Asociaţiei „Lakóca” şi înregistrarea ei sub formă juridică a fost ideea a şapte tineri doritori să facă ceva, care locuiesc în Sfântu Gheorghe, şi aici îşi desfăşoară activităţile de creaţie şi de instruire a comunităţii, chiar dacă nu s-au născut toţi aici.
Unul din obiectivele Grupului de Creaţie este acela de a descoperi creatori de valori tineri sau în vârstă nedescoperiţi încă, care sunt necunoscuţi publicului din Sfântu Gheorghe, de a-i sprijini pe aceştia, şi de a le prezenta munca şi activitatea, de a-i promova şi prin asta de a diversifica paleta ofertei culturale a oraşului. În cadrul festivalului de arte contemporane pulzArt, cinci din cei şapte membri ai Asociaţiei Lakóca se prezintă pentru prima ocazie, cu un nume, scop şi steag comun.
pulzNight party
Ex-Charta este locaţia unde, în data de 7 septembrie, de la ora 22,00 va avea loc pulzNight party , unde muzica va fi responsabilitatea unor DJ locali. Sub numele de FLaCLoSSLeSS, Bob Poljakov & Marilin, küb_beat, MZR, se ascund tineri creatori din Sfântu Gheorghe, aceştia fiind Kusztos Attila, Vetró-Bodoni Barnabás, Szabó Lehel, Kónya Ütő Bence şi Sándor Ákos.
Haute Cuisine
Duminică, 8 septembrie, Fatma Mohamed, Veres Nagy Attila şi Elena Popa vor prezenta la Casa cu Arcade, spectacolul lor intitulat „Haute Cuisine”
Performanţa de teatru de mişcare colectiv s-a născut în baza textului scris de Alexandra Felseghi şi Mircea Laslo.
„Haute Cuisine” se referă la formarea relaţiilor. Este o performanţă incendiară, dulce – amară, ce încearcă să redea ceva din acea sete nestinsă şi eternă pe care o simţim faţă de iubire. Folosind pretextul gătitului, personajele utilizează toate instrumentele de seducţie, şi astfel trec prin toate stările emoţionale: iubirea – ura, atracţia – respingerea, atenţia – nepăsarea, comunicarea – lipsa ei, toate acestea găsindu-se în etapele formării unei relaţii.