În Voineștii Covasnei, ca peste tot pe Pământ, a existat și există muzică. Și oameni care o cântă și care o ascultă. Indiferent de gen sau stil muzical. Se spune că suntem ceea ce ascultăm – fiecare ne alegem muzica ce ne încântă sufletul. Că e muzică populară, clasică, patriotică, lăutărească sau etno-pop cu influențe balcanice, fiecare gen are consumatorii lui. Important e ca melodia să fie vie, clocotitoare, să pară că vine din inima noastră, nu anemică, precum bucatele reci la masă, care n-au niciun gust.

Seria de articole ARTIȘTI COVĂSNENI își propune să vă facă cunoștință cu tineri care și-au descoperit o pasiune și au făcut din asta un mod de viață, care pot spune „da, cânt pentru voi și asta vreau să fac o viață întreagă!”, care, prin muncă, tenacitate și încredere în sine, cu siguranță vor reuși ce și-au propus!

 

***

Există oameni care te ajută atunci când ai nevoie. Fără să pună întrebări, fără să ceară explicații. Pur și simplu, vin și te ajută, chiar de le încurci programul. Despre un astfel de om vreau să vă vorbesc astăzi: PAUL CHELEMEN.

Deși mi se pare că-l știu de o viață, l-am cunoscut pe Paul acum nici trei ani, într-un microbuz în drum spre București; mai exact, de Ziua Imnului Național, pe 29 iulie 2018, când români din Covasna au protestat, înfruntând ploaia, prin celebrul „Marș pentru limba română”, contestînd prevederile neconstituționale ale Codului Administrativ. Atunci, scopul a fost atins, căci la nici 48 de ore de la protestul nostru, președintele României a contestat Codul Administrativ la Curtea Constituţională, folosind argumente din memoriul care i-a fost adresat în numele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi al Asociaţiei Calea Neamului. Ce s-a întâmplat ulterior și se întâmplă și astăzi, reprezintă o altă discuție. Cert este că atunci, în acea zi ploioasă, societatea civilă românească din inima Țării a repurtat o mică victorie. Și asta și datorită unor oameni ca Paul și ca alți prieteni de-ai mei, care n-au stat acasă.

Cu riscul de a mă lungi, vă dau doar un exemplu despre felul lui Paul de a sări în ajutor la nevoie: anul trecut, an în care restricțiile impuse de pandemie au împiedicat românii să-și sărbătorească Ziua Națională, Asociația GRIT nu a vrut să lase să treacă această zi ca oricare alta, organizând un moment cultural-artistic la Monumentul Ostașului Român din Voinești; aveam nevoie de sonorizare și, deși Paul nu era în localitate, a lăsat toate ale lui deoparte și, chiar sub amenințarea unor posibile amenzi, și-a adus aparatura și a făcut ca evenimentul să se desfășoare în bune condiții tehnice. I-am mulțumit atunci și o fac și acum!

Cei care îl cunosc pe Paul, știu cu ce se ocupă acesta: Paul cântă! Cântă „pentru că fac ceea ce îmi place și asta este mai important ca orice altceva! Dacă m-aș naște încă o dată, tot asta aș face. Însă aș începe mai devreme, n-aș mai irosi timpul…” Având sănătoase rădăcini voineștene (mama lui fiind din Voinești), Paul a urcat prima dată pe o scenă împreună cu formația „Voineștenii”, înființată și coordonată de Anicuța și Ioan Sandulea, ca dansator și solist – aici a simțit că poate și vrea să cânte. Apoi? „La o nuntă în Covasna, cânta Ovidiu Rusu, cunoscut artist de muzică de petrecere; m-am dus la el și i-am zis: Vreau să cânt! M-ajuți? Răspunsul a fost afirmativ. Și am cântat cinci ani cu el. Am făcut parte din formația lui, unde am ajuns să cunosc diverși artiști… am cântat cu Aurel Tămaș, Ghiță Munteanu, Puiu Codreanu etc., prin toată țara, pe la nunți, la Zilele orașelor… A fost o perioadă fantastică, am simțit că trăiesc”, ne povestește Paul. Și continuă: „Acum câțiva ani, am decis să plec la drum cu Radu Galfi, cunoscut producător de muzică din Brașov. Radu are un Studio de înregistrări muzică și producție muzicală și clipuri video, Radu Galfi Production. Mi-a zis te susțin!. M-a susținut, am colaborat și vom colabora în continuare!”

După ce a făcut 3 ani de canto popular la Şcoala Populară de Arte şi Meserii ,,Tiberiu Brediceanu” Braşov, cu prof. George Muraru, Paul cântă acum etno-pop cu influențe balcanice, un stil pe gustul tinerilor, însă la fel de bine îi ies și muzica patriotică, cea populară sau colindele. În preajma Zilei Naționale, în 2020, împreună cu Corul „Voineștenii”, Paul a înregistrat videoclipul melodiei Românie, te iubesc, cântec patriotic (linie melodică: Radu Galfi, text: Nelu Ciulin) despre care Dumitru Parasca, organizatorul Festivalului Național „Regina Sânzienelor” (proiect cultural care are ambasadori din toate județele României și din afara granițelor ei) la filmările pentru clipul de promovare a Covasnei (un alt moment în care Paul a fost un ajutor de nădejde, pentru care are toată recunoștința subsemnatei) spunea că ar merita să devină Imnul României! De Sărbători, a înregistrat Colinda Crăciunului, apoi, împreună din nou cu Corul „Voineștenii”, a căutat zăpadă pentru filmările la videoclipul colindei Măruț, mărgăritar… Dacă nu ați văzut încă videoclipurile, căutați-le pe YouTube! Vă garantez, merită să le dați un like!

 

Și, vorbind cu Paul în vederea realizării rândurilor pe care tocmai le citiți, mi-am dat seama că acesta este doar începutul. De curând, a început o frumoasă și fructuoasă colaborare cu tânărul saxofonist Alexandru Rusu din Făgăraș, care s-a dovedit a fi  „omul potrivit la momentul potrivit”. Se află în lucru mai multe melodii proprii, cu linie melodică și texte noi-nouțe. Are în plan colaborări viitoare, cu artiști consacrați din România (însă acestea vor fi o surpriză, dezvăluită la momentul potrivit). Pentru că imaginea unui artist se completează cu marketing-ul, cu YouTube-ul şi alte modalități de promovare, este în pregătire și un canal pe YouTube, Paul Oficial, pe care îl așteptăm cu nerăbdare.

  „Nu vreau să mă opresc. Vreau să creez în continuare piese și îmi doresc din tot sufletul ca acestea să ajungă la sufletul fiecăruia. Vreau să ajung la succesul pe care mi-l doresc! Simt satisfacția sufletească a faptului că fac ce îmi place, ce-mi doresc cu adevărat în viață. Asta e menirea mea, altceva nu vreau!”, ne spune Paul. Nu știu dacă voi credeți în zodii, dar, dacă e să credeți, să știți că Paul e în zodia Taurului, fiind născut pe 13 mai, iar personalitatea celor din această zodie este recunoscută ca fiind una încăpățânată, și, de obicei, o folosesc drept catalizator pentru obiectivele pe care și le propun în plan personal și în carieră. Paul rezumă asta în câteva cuvinte: „prin muncă, poți persevera!”  Și eu îl cred și am încredere că va reuși să obțină ce-și dorește!

Acum, chiar în timp ce mă gândesc cum să închei acest material, Paul este în direct la ETNO TV, lansându-și o piesă nouă, Doamne, de-aș mai fi odată…; îmi amintesc că zilele trecute, când l-am sunat pentru a-i cere câteva detalii, era după filmarea, până târziu în noapte, a unui videoclip la o altă piesă nouă, Floarea mea de primăvară. Toate acestea sunt argumente în favoarea faptului că Paul se ține de cuvânt și muncește fără încetare pentru a-și atinge scopurile.

Paul, îți invidiez energia! Mult succes îți doresc!

 

Prof.drd.Florentina Teacă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail