Se spune că eşti ataşat de locul natal pentru că atunci când eşti ţânc mai bagi în gură şi ceva ţărână – la pământul acela tânjeşti o viaţă. Prea multă ţărână n-or fi mâncat cei ce reprezintă comunitatea noastră pe diverse scene și la nenumărate evenimente, dar cred cu tărie că aceștia nu ar putea să pună un paravan între ei şi Voineşti. Tradițiile strămoșești le curg în sânge. Seria de articole ARTIȘTI COVĂSNENI își propune să vă facă cunoștință cu oameni talentați, cu conştiinţa împăcată că nu au stat deoparte, care își urmează pasiunea, cântând împreună, care lasă urme ale trecerii lor pe pământ, făcând Voineștii Covasnei un loc mai frumos!
***
Jurăm, jurăm, credință României!
Stăm drept, oricând, apărători ai gliei.
Uniți să fim, ca frații la un loc,
Trecând viteji prin ger și foc.
Cu siguranță, voineștenii care au auzit aceste versuri cântate pe o scenă, știu cine le cântă: CORUL BĂRBĂTESC „VOINEȘTENII” DIN COVASNA. Un cor relativ tânăr, dar care promite! Corul bărbătesc „Voineștenii” a luat ființă în anul 2017 la inițiativa și sub patronajul direct al Asociației Cultural-Creștine „Justinian Teculescu” din Covasna. Grupul este alcătuit din peste 20 de membri, majoritatea covăsneni, cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, cu voci bune și caractere alese, cu meserii și preocupări diferite, dar pe care dragostea de tradiții îi unește.
Oameni ai locului, membrii Corului „Voineștenii” au demonstrat că atunci când vrei ceva cu adevărat, se poate! Au pornit de la mai nimic și au crescut ca Făt-Frumos din lacrimă, într-o lună cât alții într-un an! Niciunul dintre cei ce formează acest cor nu are pregătire muzicală sau studii în domeniu. Ceea ce îi aduce împreună nu este doar pasiunea pentru muzica populară sau cea patriotică, ci şi dorinţa de a demonstra că în Voineștii Covasnei cultura, păstrarea şi transmiterea tradiţiilor ocupă un loc important. Frumusețea cântecului românesc trebuie dezvăluită. Și asta este o muncă de echipă, nu individuală. Și le place la nebunie, fiind și ei uimiți de succesul obținut!
Într-un interviu acordat Mesagerului de Covasna, în ianuarie 2019, Constantin Munteanu, unul din inițiatorii Corului bărbătesc din Voineștii Covasnei, spunea: „Am început din dragoste pentru tradiții, pentru muzica românească. Alexandru Avram, dirijorul nostru, ne-a dat încredere să ne depășim emoțiile. Pentru că da, am avut emoții la primele ieșiri pe scenă, care au fost la Sântiliile din Voinești și din Zăbala. Atâta lume ne asculta! Și bucuria a fost imensă atunci când toți ne-au aplaudat! Am înțeles că le-a plăcut prestația noastră și am fost siguri, atunci, că trebuie să mergem mai departe! Apoi, încetul cu încetul, formaţia noastră s-a închegat, a prins formă, structură şi o anumită statornicie. Încercăm să ne facem timp să ajungem la repetiții – nu ne e întotdeauna ușor, cu toții avem locuri de muncă și multe de făcut. Pentru a face să funcționeze un cor, este nevoie de voci și de încă ceva: pasiune, ceea ce, din fericire, nu lipseşte niciunuia dintre noi.”
La orice artist sau grup artistic, vestimentația face parte din reprezentarea scenică. Privitorii își fac o impresie despre muzică, involuntar, privind întregul – ținuta lor face parte din mesajul transmis. Când îi vezi pe membrii Corului bărbătesc din Voineștii Covasnei îmbrăcați în frumoase costume populare și cojoace mocănești, la ce te poți gândi? Vă spun la ce mă gândesc eu: urmași de mocani, voineștenii, în general, sunt oameni dârji, hotărâţi, mândri, dintr-o bucată, credincioși, care pun preț pe prietenie. Și asta transmit coriștii. Și exact așa sunt și cei despre care vă vorbesc astăzi!
Repertoriul corului cuprinde cântece patriotice, cântece populare și colinde și se diversifică odată cu trecerea timpului. Deși, după cum spuneam, cei care formează Corul „Voineștenii” au felurite profesii și ocupații, emoțiile îi transformă, pe scenă au altă stare de spirit – devin artiști!
În 2018, la puțin timp după înființare, „Voineștenii” au urcat pe scena Sîntiliei din Zăbala, alături de Veta Biriș, apoi, peste o săptămână, au cântat la Nedeia mocănească a voineștenilor, în Poiana Sântiliei din Covasna. Acesta a fost începutul. Ce a urmat, a constituit o frumoasă surpriză pentru noi toți: participări la toate activitățile culturale ale Asociației Cultural-Creștine „Justinian Teculescu”, la Ziua Iei (un moment memorabil a fost atunci când au cântat alături de Corul „Voievozii Munților” din Vâlcele, două coruri reunite, interpretând aceeași melodie), la activități organizate la Sfântu Gheorghe de Fundația „Mihai Viteazul” (la spectacolul de muzică și poezie intitulat LA MULȚI ANI ROMÂNIA!, cuprins în cadrul manifestărilor desfășurate sub egida Prefecturii județului Covasna, cu ocazia Zilei Naționale a României sau la a 30-a ediție a evenimentului MIHAI VITEAZUL ȘI VISUL UNIRII), la Zilele Sfântu Gheorghe, în cadrul programului folcloric organizat de Despărțământul Covasna-Harghita al ASTREI, la câte și mai câte evenimente… Nu au lipsit de la Balul Portului Popular, au colindat la biserică și pe la casele oamenilor, s-au întâlnit și cu Ansamblul „Ștefan Vodă” din Căpriana, Republica Moldova, cu care au cântat împreună la un eveniment, rezultând un moment de excepție – entuziasmul începătorilor voineșteni pus alături de experiența unora cu ani grei de repetiții în spate! I-am putut vedea la TVR 3, la emisiunea Locuri, oameni şi comori, la Realitatea TV, și, chiar în momentul când se scriu aceste rânduri, coriștii se află la filmări pentru emisiunea ROventura de la Kanal D.
Pandemia și restricțiile ei au redus numărul de apariții pe scenă. Însă în 2020 Corul Bărbătesc din Voinești a impresionat publicul, prin participarea online la Campionatul Mondial de Folclor, organizat de Asociația Mondială a Festivalurilor de Folclor – WAFF, Asociația Europeană a Festivalurilor de Folclor – EAFF, Academia Mondială de Folclor, care a reunit concurenți din diverse colțuri ale lumii, obținând locul al II-lea, ca o încununare a muncii de până atunci. Tot în același an, au filmat două videoclipuri, în colaborare cu Paul Chelemen, un artist covăsnean despre care veți citi săptămâna viitoare în seria Artiști covăsneni.
Mari iubitori ai culturii tradiționale, ei și-au propus prin înființarea acestui cor să deruleze proiecte având ca scop afirmarea identităţii culturale naţionale prin arta spectacolului. Artiștii covăsneni se pregătesc sub îndrumarea lui Alexandru Avram, un instrumentist brașovean iubitor de folclor, pentru care muzica nu este o meserie, ci mai degrabă o pasiune, demn urmaș al unor profesori de renume din Brașov. „După cum spunea marele profesor Ioan Sorin Apan, «Dumnezeu te ajută, când vrei ca ceva bun să ți se îndeplinească». Într-adevar, simt că ceea ce fac aici este cumva ghidat de acolo de sus. Se simte în toate. În prieteniile pe care le-am legat, în ceea ce transmitem împreună când urcăm pe scenă. Astea nu au cum să fie întâmplătoare”, spune Alexandru Avram.
Artistul brașovean se mândrește cu rezultatele obținute de grupul bărbătesc: „În cei patru ani de când existăm, am avut nenumărate participări la spectacole și evenimente la nivel local și național, afirmându-ne pe plan muzical. Suntem mândri că putem sta pe aceeași treaptă cu cele mai titrate grupuri vocale și corale din județ sau din țară. Anul trecut, am obținut locul al II-lea la ediția a X-a a Campionatului Mondial de Folclor «World folk 2020» și am devenit membri ai EAFF – Asociația Europeană a Festivalurilor Folclorice”.
Toți membrii grupului se dedică „trup si suflet” acestui proiect: participă la repetiții, la evenimente și la spectacole pe care le organizează chiar ei sau la care sunt invitați. Florin Balea este vicepreședintele asociației și este considerat un „liant” al grupului.
„Dorința noastră este să promovăm pe plan naţional şi internaţional valorile artistice autohtone şi universale din domeniul artelor spectacolului. Ne dorim să creștem accesul publicului la spectacole şi concerte și să elaborăm proiecte atractive şi activităţi de educaţie permanentă. Considerăm ca transmiterea și conservarea valorilor morale, artistice şi tehnice ale comunităţii locale, ale patrimoniului cultural naţional şi universal este o datorie pe care o avem cu toții. De aceea, desfășurăm programe adecvate intereselor şi preocupărilor de petrecere a timpului liber al populaţiei, valorificând şi obiceiurile tradiţionale. De asemenea, dezvoltăm schimburi culturale pe plan judeţean, naţional şi internațional.” – a declarat Florin Balea.
Ce înseamnă pentru noi Corul „Voineștenii”? Mai multe voci care acționează ca un întreg. Dar aceste voci sunt unele puternice, altele dure, unele flexibile, altele moi, unele bine modulate, altele aspre – o „materie primă” pe care Alexandru Avram a avut-o la dispoziție și pe care a modelat-o cu pricepere. Căci nu e ușor să ajungi la echilibrarea vocilor, la omogenitatea unui grup, la motivarea și învățarea lor să cânte în armonie. Noi, covăsnenii, îi mulțumim din suflet că a reușit să facă asta!
Dar mai înseamnă pentru noi ceva: vocile coriștilor de la „Voineștenii”, reunite, sunt vocea noastră, a covăsnenilor voineșteni, care spune răspicat lumii întregi că aici, în Curbura Carpaților, am fost, suntem și vom fi! Și astăzi, voi fi și eu vocea voineștenilor, care sunt recunoscători că există acest cor și ne reprezintă cu cinste! Vă iubim, vă mulțumim și vă dorim succes! Să trăiți, că ne trebuiți!
Și dacă am început acest material cu versuri, îl încheiem la fel, cu cuvinte din melodia Țara mea-i un colț de rai, care face parte din repertoriul corului:
Noi aicea ne-am născut,
Țara noastră-i pământ sfânt.
Am primit din cer un dar,
Un loc sfânt, un sfânt hotar.
Să-l iubim pân’ la mormânt!
Prof.drd.Florentina Teacă