O comunitate devine cunoscută în afară prin oamenii ei care au realizat ceva deosebit, printre aceștia numărându-se și artiștii, cei care o reprezintă și o promovează prin cântec, dans sau alte manifestări artistice. De-a lungul timpului, orașul Covasna nu a dus lipsă de oameni talentați, care au reprezentat cu cinste tradițiile strămoșești, pe diverse scene și la nenumărate evenimente. Nici prezentul nu se lasă mai prejos. Seria de articole ARTIȘTI COVĂSNENI își propune să vă facă cunoștință cu tinerii dăruiți de Dumnezeu cu talent, care fac Covasna mai frumoasă!
***
Din cele mai vechi timpuri, muzica populară a însoțit activităţile covăsnenilor voineșteni și era strîns legată de obiceiuri, era prezentă la cele mai importante evenimente din viața lor. Citeam undeva că muzica populară nu este pentru oricine, doar aceia care o știu aprecia se pot bucura pe deplin de ea. Bucuria vine din felul cum cel care o cântă știe să pună suflet în ceea ce transmite. Iar Alina Oană, tânăra voineșteancă pe care o aduc astăzi în fața cititorilor „Mesagerului de Covasna”, este capabilă să transmită astfel de bucurie!
O cunosc pe Alina Oană de când era o școlăriță îmbujorată, pe scena Centrului Cultural Covasna, cântând în spectacolele organizate de Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Voineștii Covasnei cu ocazia Zilei Naționale a României. O voce caldă, care alina sufletele spectatorilor și stârnea ropote de aplauze. Premiantă la Festivalul național de folclor „Izvoare covăsnene”, în ultimii ani Alina a fost nelipsită din programul artistic desfășurat pe scena Sântiliei – Nedeia Mocănească a voineștenilor sau în spectacolele organizate de Asociația GRIT cu ocazia Zilei Iei, având un repertoriu din ce în ce mai bogat de cântece populare și patriotice și dezvăluind, de fiecare dată, noi valențe artistice. În anul 2020, an în care restricțiile impuse de pandemie au împiedicat românii să-și sărbătorească Ziua Națională, Alina a cântat la Monumentul Ostașului Român din Voinești, pentru toți cei prezenți și miile de oameni care au urmărit evenimentul pe Facebook, făcându-ne să uităm de pandemie și să fim mândri că avem astfel de tineri!
În An Centenar, în pragul Zilei Naționale, la spectacolul extraordinar „Glasul Unirii în inima României”, organizat de vicepreședinta Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI, Maria Crețu-Graur, cu participarea Orchestrei Naționale de muzică populară LĂUTARII din Chișinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, în fața a peste 1500 de spectatori din Covasna și județele învecinate, cântând pe aceeași scenă cu artiști consacrați din România și Republica Moldova, Alina Oană ne-a făcut să ne simțim mândri că este de-a noastră, din Voineștii Covasnei!
Dumnezeu a hărăzit-o pe Alina Oană cu talent și dăruire, însă cred că bunul ei simț, respectul și dragostea pentru tradiții le-a moștenit din familie. Iar, ca dovadă, o lăsăm pe Alina să se prezinte:
Mă numesc Alina Maria Oană și sunt născută în orașul Covasna, mai exact în Voineștii Covasnei. Unii dintre dumneavoastră mă cunoașteți probabil din aparițiile mele pe scenă, promovând folclorul ardelenesc. De mică am avut această pasiune a cântecului și dansului popular, insuflată de bunici și de părinți. De la o vârstă fragedă, bunicii m-au învățat să prețuiesc și să respect folclorul, mai ales cel covăsnean, ducându-mă la Sântilia-Nedeia Mocănească, unde am învățat dansurile, obiceiurile și cântecele populare tradiționale. Îmi amintesc și acum de serbările de la grădiniță când doamnele educatoare ne învățau cântece și dansuri tradiționale și ne cultivau iubirea de patrie. Îmi amintesc cu drag când am urcat prima dată pe o scenă cântând muzică populară. Acest lucru se întâmpla la vârsta de 10 ani, în clasa a III-a, sub coordonarea fostei mele doamne învățătoare, Anca Muntean, învățătoare la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Covasna, prima dată când mi-am expus talentul muzical în fața mai multor oameni. După acest eveniment, am început să fiu remarcată de oameni cu preocupări în domeniul cultural din Covasna, care mă susțin până în prezent, astfel că am participat adeseori la serbările școlii și la spectacole organizate în Covasna și nu numai.
În anul 2014 m-am înscris în Ansamblul Folcloric ,,Junii Covăsneni”, urmând apoi a mă alătura Ansamblului Folcloric ,,Românașul” din Covasna, ca solist și dansator de muzică populară. De-a lungul anilor, am avutnumeroase spectacole alături de membrii acestor îndrăgite ansambluri folclorice covăsnene. Unul dintre cele mai memorabile spectacole la care am cântat a fost cel din anul 2018, organizat la Sala Polivalentă din Sfântu Gheorghe, cu ocazia Centenarului României, unde am avut deosebita onoare de a cânta alături de Orchestra ,,Lăutarii” din Chișinău, sub conducerea maestrului Nicolae Botgros.
Odată cu terminarea școlii gimnaziale, am luat hotărârea de a-mi urma studiile liceale în orașul Sibiu, unde sunt elevă la Colegiul Național Pedagogic ,,Andrei Șaguna”, pe profilul învățător-educator. Bineînțeles că nu mi-am abandonat pasiunea cântecului popular și în anul 2019 m-am înscris la Școala Populară de Arte și Meserii ,,Ilie Micu” din Sibiu, la secția de canto popular, unde am reușit cu ajutorul doamnei mele profesoare, îndrăgita artistă de muzică populară Mariana Anghel, să-mi perfecționez tehnica muzicală. Doresc pe această cale să-i mulțumesc pentru tot efortul depus și pentru încrederea acordată. Cu toate că îmi petrec mai mult timp departe de casă, gândul meu este mereu la orașul în care m-am născut, la părinții, bunicii și rudele mele, la oamenii care mă apreciază și care m-au ajutat să devin ceea ce sunt.
Alina, ești unul din tinerii cu care Covasna se mândrește! Te iubim, Alina și îți dorim mult succes pe mai departe!
Prof.drd.Florentina Teacă