Poliția Română desfășoară, în colaborare cu Asociația Necuvinte, campania de prevenire a violenței domestice intitulată „Aripi Frânte”. Aceasta are menirea de a informa publicul larg cu privire la consecințele grave ale comportamentului abuziv manifestat în cuplu, dar și referitor la ce pot face persoanele care sunt victime ale unor astfel de fapte.
Punctul central al campaniei îl reprezintă filmul documentar „Aripi Frânte” care prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui, ajungând la un moment dat să cedeze și să devină din victimă agresor, făcându-și singure dreptate.
Tot în cadrul acestei campanii, a fost realizat Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie ce se adresează persoanelor care înțeleg că se află într-o situație de tip abuziv și fac primii pași spre a ieși din acel mediu.
Pentru ca mesajul campaniei să ajungă la cât mai multe persoane, polițiștii organizează, în colaborare cu Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului – Covasna și Casa de Cultură Kónya Ádám, un eveniment la care poate participa orice persoană. Evenimentul, care constă într-o sesiune informativă și proiecție de film, va avea loc joi, 05 octombrie a.c., la Cinematograful Arta unde, începând cu ora 18:00, cetățenii sunt așteptați de polițiști și un reprezentant al D.G.A.S.P.C. – Covasna pentru a discuta aspecte pe tema prevenirii violenței intrafamiliale.
Intrarea la eveniment va fi liberă, iar la finalul discuțiilor participanții vor putea viziona și filmul documentar realizat în cadrul acestei campanii.
Această inițiativă a pornit de la ideea că un om informat este un om prevenit. Considerăm că o persoană bine informată, care își cunoaște drepturile, are șanse mai mici să cadă victimă violenței domestice.
Potrivit statisticilor înregistrate la nivelul județului Covasna, în primele 8 luni ale acestui an, au fost înregistrate 202 infracțiuni privind violența în familie, cu 14 mai multe față de perioada similară a anului precedent. Din totalul faptelor, 80 au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe, cu 22 mai multe decât în anul precedent. În 98% dintre cazuri, agresorii au fost bărbați, în peste 45% din situații aceștia fiind sub influența băuturilor alcoolice în momentul săvârșirii faptei. De asemenea, statisticile relevă că în 97,5% dintre cazuri, agresiunile s-au petrecut la domiciliu.
IPJ Covasna