Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, în proprietatea căreia se află clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbuşit parţial luni, afirmă că nu are cunoştinţă ca imobilul să fi avut probleme structurale şi că nici utilizatorii acestuia nu ar fi semnalat nereguli în acest sens.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei au menţionat într-un comunicat de presă că ansamblul de clădiri, respectiv două şcoli şi un internat, care a fost naţionalizat în 1948, a fost retrocedat Arhiepiscopiei în 2004. De atunci, complexul de clădiri a fost închiriat în scopuri educaţionale de către municipalitatea din Odorheiu Secuiesc, iar Arhiepiscopia a folosit aproape toată chiria primită pentru cele mai urgente lucrări de restaurare a clădirilor.

Potrivit sursei citate, pentru lucrările ample de reabilitare şi întreţinere, „Arhiepiscopia a depus eforturi pentru a strânge mai multe milioane de euro”. Reabilitarea a două dintre clădirile complexului au fost finalizate, iar cea a internatului urma să înceapă anul viitor.

„Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia este şocată şi întristată la aflarea veştii tragediei de la Odorheiu Secuiesc (…) Nu avem cunoştinţă de probleme structurale în clădire şi nici utilizatorii clădirii nu au semnalat până acum vreo problemă. Intenţia de a efectua lucrări de refacere a gardului de împrejmuire şi porţii de acces şi ale reţelelor de instalaţii în apropierea clădirii ne este cunoscută. Arhiepiscopia a demarat o anchetă internă şi doreşte ca experţii să clarifice cât mai curând posibil cauza prăbuşirii clădirii”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de internet a Arhiepiscopiei din Alba Iulia.

În comunicat se menţionează că arhiepiscopul Kovacs Gergely s-a deplasat la faţa locului în seara tragediei şi a participat în cursul zilei de marţi la discuţii cu autorităţile, atât pentru a stabili responsabilitatea, cât şi pentru a oferi sprijin elevilor, familiilor acestora, profesorilor şi celor afectaţi. În cursul după-amiezii de marţi, acesta le-a vizitat pe cele două eleve care sunt tratate la spitalul din Odorheiu Secuiesc.

În urma incidentului petrecut luni, un elev de 17 ani din Lupeni a murit, iar trei adolescente au fost rănite, una dintre acestea aflându-se în stare gravă la spitalul din Târgu Mureş.

Administratorul firmei care executa lucrări la fundaţia internatului liceului a fost reţinut, marţi, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, a anunţat Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Harghita.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail