Conducerea ARCON SRL din Sfântu Gheorghe, una dintre cele mai importante companii din Estul Europei specializate pe hidro şi termoizolaţii, a adresat joi o scrisoare deschisă colegilor din mediul de afaceri prin care le propune să se solidarizeze împotriva hotărârii Consiliului local Sfântu Gheorghe de a majora cu 50% taxele şi impozitele locale pentru agenţii economici.

Directorul general al companiei, Ioan Ţiţeiu a arătat într-o conferinţă de presă că decizia Consiliului local este „arbitrară şi lipsită de temei economic” şi că a fost luată în „mod autoritar şi unidirecţional” fără consultarea prealabilă a mediului de afaceri, doar a câtorva firme dintr-un cerc restrâns. Acesta a menţionat că dacă autorităţile locale nu vor reveni asupra deciziei atunci nu exclude varianta declanşării unei greve fiscale.

„Majorarea s-a făcut fără lipsă de transparenţă, dictatorial (…) ARCON este cel mai mare contribuabil la bugetul local, impozitul achitat Primăriei cifrându-se la peste aproape 127.000 de euro de an. (…) Aştept de la domnul primar să încerce o mediere, să facă o reală consultare cu mediul de afaceri, aştept mai multă transparenţă, să-şi calce pe mândrie şi să vină să spună că a greşit, că şi-a stabilit un target prea mare”, a spus Ioan Ţiţeiu.

Acesta s-a arătat indignat şi de faptul că noua conducere a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna nu apără interesele oamenilor de afaceri, dimpotrivă a achiesat la majorarea taxelor şi impozitelor prin consilierul local Debreczeni Laszlo, care este vicepreşedintele Camerei.

Ţiţeiu a acuzat, totodată, ingerinţa politicului în activi­tatea CCI, arătând că fostul preşedinte Herman Rosner a fost înlăturat anul trecut „printr-o lovitură de palat”, iar locul lui a fost luat de Edler Andras, fost deputat UDMR în legislatura trecută.

„Zic că CCI e politizată (…) şi constat că nu mai protejează interesele oamenilor de afaceri. Nu contează etnia, contează ca la conducerea CCI să fie un om de afaceri în adevăratul sens al cuvântului, apolitic şi dedicat mediului de afaceri”, a spus Tiţeiu.

Zilele trecute acesta a adresat o scrisoare deschisă şi primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad prin care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de decizia autorităţilor locale de a „ieşi din criză” prin „suprataxarea” agenţilor economici locali.

Consiliul local Sfântu Gheorghe a majorat din acest an cu 10% taxele şi impozitele locale pentru persoanele fizice şi cu 50% pentru cele juridice. Primarul Antal Arpad a declarat că decizia a fost îndelung chibzuită şi a avut la bază ideea de a se încasa bani mai mulţi de la companiile mari care au puncte de lucru în judeţ, cum ar fi băncile, firmele de asigurare, benzinăriile şi supermarketurile.

Pentru a compensa această creştere, dar şi pentru a spri­jini întreprinzătorii locali, autorităţile locale intenţio­nează să înfiinţeze un fond special pentru sprijinirea IMM, după modelul finanţării proiectelor culturale, sportive şi de tineret.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Co­vasna, Edler Andras consideră că ideea este binevenită pentru că astfel firmele vor avea posibilitatea de a-şi recupera sumele plătite către bugetul local şi chiar să le dubleze pe bază de proiecte.

Edler a declarat pentru AGERPRES că, în opinia sa, greva fiscală nu este o soluţie constructivă.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail