Mai este puțin până la Paștele Catolic și deja au început pregătirile în acest sens. Anul acesta covăsnenii vor avea miei pe alese, întrucât reprezentanții Asociației Crescătorilor de Ovine a județului Covasna spun că aproximativ 50.000 de miei vor fi pregătiți pentru vânzare.  

. . Cu doar două săptămâni înainte de Paștele Catolic, comercianții, abatoarele și crescătorii de ovine au început pregătirile pentru marea sacrificare. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna a avizat, deocamdată, sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, la abatorul din localitatea Lemnia, care aparține firmei „Toro Impex”.

„La piața din Sfântu Gheorghe s-a cerut aprobare pentru acele mese care în mod tradițional sunt folosite pentru a expune spre vânzare carcasele de miei, în momentul de față are autorizație de sacrificare pentru miei abatorul din Lemnia. Nu putem oferi un număr exact al mieilor care vor fi sacrificați întrucât noi putem monitoriza doar numărul celor care sunt sacrificați în abatoare sau în locurile autorizate de noi, ceea ce se sacrifică la nivelul gospodăriilor nu avem de unde să știm.” – a declarat directorul DSVSA Covasna, Siko-Barabasi Sandor.

Acesta spune că, la Direcția Sanitar-Veterinară, comercianții încă nu au început să se prezinte cu produsele de origine animală destinate consumului în perioada Pascală, în vederea marcării și avizării acestora, întrucât „încă este devreme”.

„Este prea devreme încă, cu zece zile – o săptămână înainte de Paște aduc oamenii mieii, mai repede nu, însă acestde produse care se găsesc în rafturile alimentare, la magazine și supermarket-uri oricum sunt sub control sanitar-veterinar.” – a mai spus directorul DSVSA Covasna.

Acesta a recomandat consumatorilor, la fel ca în fiecare an, să fie atenți de unde își procură produsele alimentare de origine animală, destinate mesei de Paște și să consume doar produsele avizate de Direcția Sanitar-Veterinară.

„Cea mai importantă recomandare este să se cumpere produsele alimentare din locurile autorizate și  supravegheate sanitar-veterinar.” – a conchis acesta.

Potrivit normelor sanitar-veterinare, produsele de origine animală sunt admise pentru consumul uman numai dacă poartă marca de sănătate publică veterinară şi dacă sunt însoţite de certificat de sănătate publică veterinară. De asemenea, produsele de origine animală, prelucrate în gospodăria proprie, pot fi admise pentru consumul uman, fără marcă de sănătate, numai pentru consumul propriu.

Reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Ovine a județului Covasna, Tudor Popa a explicat că anul acesta, în perioada Paștelor, la nivelul județului Covasna vor fi pregătiți pentru vânzare aproximativ 50.000 de miei și că prețurile pentru carnea de miel vor fi mai scăzute față de anii precedenți.

„(…) Din păcate cred că prețurile vor fi mai mici decât în anii anteriori. Prețul ar trebui să fie undeva la 12 lei, acesta ar fi un preț ideal.” – a explicat acesta.

Potrivit unui comunicat de presă emis de DSVSA Covasna, în perioada  14 ianuarie – 30 martie a.c., echipele de inspectori din cadrul DSVSA efectuează controale în 796 exploatații non profesionale și profesionale de animale, privind respectarea condițiilor de ecocondiționalitate (SMR și GAEC), în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România. Potrivit acestor norme, în cazul exploatațiilor nonprofesionale, când activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor este efectuată de medicul veterinar de liberă practică împuternicit/organizaţia profesională a crescătorilor de animale aprobată, deţinătorii animalelor din speciile ovine (şi caprine), în calitate de utilizator al Sistemului Național de Identificare și Inregistrare a Animalelor (SNIIA) au următoarele obligaţii: Să achiziţioneze crotalii pentru identificarea animalelor din exploataţie; să notifice utilizatorului orice eveniment de naştere, sacrificare pentru consum propriu, moarte, pierdere crotalie, dispariţie, regăsire animal; să solicite utilizatorului eliberarea documentului de mişcare, în cazul mutării animalului/animalelor între două exploataţii diferite, sau să îi predea acestuia exemplarul negru al documentului de mişcare, în cazul achiziţionării ori vânzării animalelor de la/la mijlocitori de afaceri cu animale vii sau exploataţii comerciale; să înregistreze în registrul exploataţiei toate intrările şi ieşirile de animale, precum şi datele referitoare la mişcările respective (dată, destinaţie etc.); să achiziţioneze crotalia duplicat în cazul pierderii crotaliei unui animal şi să fie aplicată în termenul prevăzut de legislaţia sanitară veterinară (30 de zile de la emiterea formularului şi înregistrarea acestuia în RNE).

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail