Aproximativ 200 de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din judeţele Harghita şi Covasna au participat la Miercurea Ciuc la un concurs de limba română, devenit tradiţional.
. . Concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi poartă numele „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, a ajuns la ediţia a XIII-a şi se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară. La ediţia din acest an au fost prezenţi miercuri elevi din 24 de şcoli şi licee, reprezentând 12 localităţi din judeţele Harghita şi Covasna.
Elevii participanţi la competiţie au maghiara ca limba maternă şi, în mod obişnuit, au puţine posibilităţi de a-şi exersa cunoştinţele de limba română şi de a participa cu şanse reale la un astfel de concurs.
Gazda concursului, Varga Laszlo, directorul Liceului Marton Aron din Miercurea Ciuc, a declarat că acest concurs este important pentru că ajută la îmbunătăţirea cunoaşterii limbii române de către copiii din Harghita, Covasna şi Mureş şi care vorbesc în mod curent în limba maghiară.
„Concursul este important pentru că ajută la ameliorarea cunoaşterii limbii române de către copiii care trăiesc mai ales în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş şi care, după cum se ştie, în mod curent vorbesc limba maternă, limba maghiară. Şi, desigur, trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a însuşi şi a cunoaşte cât mai bine limba oficială a statului. Deci, cu alte cuvinte, mai simplu vorbind, orele obligatorii din planul cadru de învăţământ nu sunt suficiente pentru a ajunge la un nivel suficient, satisfăcător de cunoaştere a limbii române”, a spus Varga Laszlo.
La festivitatea de deschidere, Varga Laszlo a menţionat că acest concurs este dedicat „Anului European pentru Dezvoltare”, ce se marchează în 2015 la iniţiativa Parlamentului European şi care are ca deviză „Lumea noastră, Demnitatea noastră, Viitorul nostru”.
„Sperăm să nu fie o exagerare dacă dorim ca această competiţie de limba română pentru minorităţi să se încadreze în această idee, în această iniţiativă, pentru că limba română face parte din lumea noastră, adică prima partea a devizei. A doua parte a devizei se referă la demnitatea noastră de minoritate naţională, care doreşte să se integreze şi să aibă egalitate de drepturi şi este conştientă de faptul că pentru acest lucru are nevoie de stăpânirea cât mai bună a limbii oficiale a statului. Şi al treilea lucru, poate cel mai important pentru noi toţi, este viitorul nostru. Fără limba română viitorul nostru nu poate fi conceput şi clădit în bună înţelegere şi prietenie cu majoritatea acestei ţări”, a conchis Varga Laszlo.
Iniţiatoarea concursului, Maria Sturzu, a spus că acesta este un ajutor foarte bun pentru copiii maghiari care întâmpină dificultăţi în comunicarea în limba română.
„Am considerat întotdeauna, de 13 ani de când organizăm concursul de competenţe lingvistice în limba română pentru elevi minoritari, respectiv ai secţiei maghiare, că e un ajutor de folos mai ales pentru secvenţa de comunicare, în scris, în cazul nostru, de receptare şi comunicare în limba română, aspect care nu este atât de dezvoltat şi vizat de programele, curriculumul existent şi chiar nici de activităţile noastre la clasă, timpul nepermiţându-ne să ne ocupăm atât de mult de acest aspect (…) Partea de comunicare funcţională, care este atât de utilă tuturor elevilor, de la cei mai mici şi cei mai mari este cea mai importantă, credem, în învăţarea limbii române în principal, dar şi a oricărei alte limbi”, a afirmat Maria Sturzu.
Profesorul de limba română Alexandru Surdu, de la o şcoală gimnazială din comuna Ghelinţa, judeţul Covasna, a declarat că acest concurs denotă „normalitatea în această zonă”, este un punct de reper pentru a evalua corect situaţia şi nivelul de cunoştinţe de limba română ale elevilor maghiari şi este aşteptat cu interes şi nerăbdare de aceştia.
Alexandru Surdu a spus că cel mai important este că faptul că elevii maghiari au ocazia de a exersa limba română şi de a învăţa lucruri noi.
„Pentru un copil maghiar orice ocazie de a folosi limba română, să înveţe două cuvinte la un asemenea concurs, să-l pui într-o situaţie de comunicare, chiar dacă este comunicare scrisă, este un câştig. Pentru un copil, mai ales în această zonă, orice situaţie în care poate să comunice este un câştig. Dacă învaţă două cuvinte sau reuşeşte să-şi corecteze două greşeli de ortografie, deja este un succes şi este o ocazie excelentă de a se întâlni, de a-şi face prieteni şi de a folosi limba română, pentru că asta este cel mai important”, a precizat Alexandru Surdu.
Premianţii vor primi cărţi şi diplome şi în perioada următoare vor merge în vizită la Bucureşti, premiile fiind asigurate de Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc, partenerul tradiţional al concursului.
AGERPRES
www.agerpres.ro