Aproximativ 20 de proiecte au fost dezvoltate până în prezent, la nivelul orașului Sfântu Gheorghe, de către echipe compuse din liceeni de la mai multe unități de învățământ din municipiu, în cadrul programului „YEP ” („Youth Education Program”) implementat de Asociația „Turul Madár” și aflat încă în derulare. . .

Furus LeventeColectarea de jucării, activități pentru copiii internați în spitale, realizarea unei stații de meteorologie, realizarea unui filmuleț de prezentare a școlii în care învață, organizarea unor ateliere pentru tineri; organizarea unor activități în aer liber; evaluarea stării unui pod din oraș, cu intenția de a organiza activități de reabilitare – sunt câteva dintre inițiativele tinerilor implicați în programul „YEP”.

Implementat de  Asociația „Turul Madár” din municipiu, cu finanțare din Fondul pentru Inovare Civică (al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC, Romanian – American Foundation, Trust for Civil Society in Central And Eastern Europe, Raiffeisen Bank) și cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Covasna, programul a fost lansat cu câteva luni în urmă.

<<„Youth Education Program” (YEP) – este un program de dezvoltare și instruire a tinerilor, pe care l-am pornit anul acesta, cu sprijinul Fondului de Inovare Civică, proiectul nostru fiind ales pentru finanțare dintre peste 720 de proiecte, la nivel național (…). Ne-am propus dezvoltarea și implementarea unui program inovativ, demararea unui proces de implicare, responsabilizare și educare a tinerilor. De fapt, ne-am dorit să îi mobilizăm, să îi motivăm pe tineri să facă ceva pentru dezvoltarea, susținerea comunității din care fac parte.” – a declarat președintele Asociației „Turul Madár”, Furus Levente. El a menționat că în program au fost implicați 50 de liceeni, de la mai multe unități de învățământ, care împărțiți în echipe de câte cinci persoane și beneficiind de îndrumare, au lucrat la proiecte privind dezvoltarea, sprijinirea comunității din care fac parte. Astfel, aproximativ 20 de miniproiecte au fost deja realizate, însă programul este încă în derulare, iar numărul va crește, a transmis ieri președintele Asociației.

„Încă mai trebuie să implementăm proiecte (…). Până la final vor fi realizate 30 de miniproiecte. Până acum s-au dezvoltat aproximativ 20, unele dintre acestea fiind în curs de finalizare. Proiectele planificate au vizat activități diverse. Spre exemplu, unii elevi au realizat o stație de meteorologie în incinta liceului în care învață; alții au organizat activități pentru copii, în centrul orașului și au fost și proiecte vizând promovarea cititului. O altă echipă lucrează la realizarea unui film de promovare a liceului în care învață – iar în 31 octombrie se va prezenta acest film (…). Alți elevi au derulat activități pentru copiii internați în spital –  au colectat jucării și cărți pentru aceștia și apoi i-au vizitat, le-au dat darurile și le-au citit povești. Sunt fel și fel de proiecte. Acum am amintit doar câteva.” – a declarat președintele Asociației „Turul Madár”, Furus Levente. Potrivit acestuia, în cadrul programului „YEP” se va desfășura o festivitate de premiere a participanților, dar și o tabără dedicată acestora.

Detalii despre program și despre activitatea Asociației pot fi aflate accesând site-ul www.turuliroda.ro/ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail