. . Odată cu instalarea gerului tot mai multe familii cu venituri mici apelează la sprijinul de încălzire a locuințelor oferit de Municipalitate.
Potrivit conducerii Direcției de Asistență Comunitară (DAC) Sfântu Gheorghe, până la ora actuală au fost înregistrate aproximativ 1000 de astfel de cereri pentru ajutorul de încălzire, însă aceste cifre nu sunt finale întrucât cererile mai pot fi depuse până în luna martie a anului viitor.
„Avem 650 de cereri depuse pentru gaz, 210 cereri pentru lemne, 81 de cereri pe curent electric, și mai sunt 31 de cereri pe centralele termice de scară, la blocurile ANL. (…) Se pot depune cereri în continuare.” – a declarat directorul DAC Sfântu Gheorghe, Tanko Vilmos.
incalzireAjutoarele de încălzire se acordă pe o durată de 5 luni
Pentru a putea accesa ajutoarele de încălzire, solicitanții trebuie să știe că există o serie de proceduri care trebuiesc urmate. Aceștia trebuie să depună o cerere tip, pe care o pot obține de la sediul Direcției de Asistență Comunitară din Sfântu Gheorghe; ultima factură de gaz; componenţa familiei, dovedită prin copii xerox ale cărții/buletinului de identitate a adulţilor din familie; certificatele de naştere ale copiilor; certificatul de căsătorie, de deces, sau sentinţă de divorţ, după caz; hotărârea judecătorească definitivă de încredinţare în vederea adopţiei sau, după caz, de încuviinţare a adopţiei, potrivit legii; hotărârea judecătorească sau, după caz, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului privind măsura plasamentului, potrivit legii; decizia directorului general al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau, după caz, hotărârea judecătorească privind măsura plasamentului în regim de urgenţă, potrivit legii; hotărârea judecătorească de instituire a tutelei/curatelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare, potrivit legii. De asemenea, dosarul trebuie să mai conțină adeverinţele de venit pentru fiecare membru al familiei (cupon de pensie, adeverinţă de la locul de muncă, adeverinţe eliberate de Administraţia Finanţelor Publice). Totodată, deponenții trebuie să prezinte o copie a buletinului titularului facturii, în cazul în care solicitantul nu este aceeaşi persoană cu titularul facturii, iar în cazul în care adresele trecute pe factură şi pe cartea de identitate nu corespund, solicitantul trebuie să depună actele ce dovedesc faptul că acesta locuiește la adresa pentru care se solicită ajutorul (contract de închiriere, contract de vânzare, adeverinţă de la asociaţia de proprietari); adeverinţă pentru teren agricol, în cazul tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani, şi copii ale actelor doveditoare cu privire la deţinerea acestora. Nu în ultimul rând, dosarul trebuie să conțină și o adeverinţă eliberată de către Biroul pentru impozite și taxe locale din cadrul Primăriei, din care să rezulte deţinerea în proprietate a unor imobile sau autovehicule, pentru toate persoanele care au împlinit 18 ani, şi o copie a actelor doveditoare cu privire la deţinerea acestora (talon şi act de proprietate). Întrucât alocația de stat în cazul copiilor nu mai este considerată venit, solicitanții nu mai trebuie să prezinte adeverințe în acest sens.
Cine nu poate beneficia de ajutorul de încălzire
Conform legii, nu se încadrează la acest ajutor persoanele care deţin, printre altele, alte bunuri imobile în afara locuinţei de domiciliu, bunuri mobile precum autoturismele care depăşesc 1.600 cmc, terenuri de peste 1.000 mp, depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei, mai multe animale (peste trei bovine, peste cinci porcine, peste 20 de ovine/caprine). În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate numai categoriile de bunuri cuprinse în lista bunurilor considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale, aceasta beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei. Pe de altă parte, dacă familia sau persoana singură deţine cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor care nu sunt considerate de strictă necesitate pentru nevoile familiale, aceasta nu beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei.
Ajutorul suplimentar este o formă de sprijin cu destinaţie specială acordată din bugetul de stat şi se acordă pentru perioada de iarnă familiilor şi persoanelor singure, în funcţie de venitul mediu net lunar/membru de familie.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail