Poliţia Locală Sfântu Gheorghe a anunţat, luni, că a intensificat controalele pentru prevenirea cerşetoriei pe raza municipiului, în ultima săptămână fiind amendate 4 persoane.
Potrivit conducerii instituţiei, acţiunile de control vor continua până în luna septembrie, iar cetăţenii care observă persoane care cerşesc pot sesiza Poliţia Locală, apelând gratuit linia verde 0800 800 767 sau pe WhatsApp la numărul 0739 886 992.
Reprezentanţii Poliţiei Locale au precizat că majoritatea cerşetorilor sunt localnici sau provin din localitatea Hetea, printre aceştia numărându-se şi minori.
„Prezenţa reţelelor de cerşetorie conduse de bande infracţionale organizate nu este obişnuită în judeţul Covasna, dar, bineînţeles, vin în oraş în timpul evenimentelor majore. În cazul locuitorilor din Hetea, cerşetoria este un fenomen care vine la pachet: în timp ce părinţii vând flori, urzici sau ciuperci, copiii cerşesc. (…) De multe ori, din dorinţa de a-i ajuta, oamenii le oferă acestor copii un corn sau alte produse alimentare, dar minorii refuză să le primească. (…) Aceasta este adevărata problemă, deoarece copiii sunt trimişi la cerşit de către părinţi, iar banii pe care îi adună vor fi, cel mai probabil, folosiţi pentru a cumpăra alcool, nu alimente”, se arată într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Şeful Poliţiei Locale, Hadnagy Istvan, a subliniat că, în cazul în care un copil este prins la cerşit, părinţii acestuia riscă să decadă din drepturi, iar minorul să ajungă în sistemul de protecţie şi asistenţă socială.
„Amendarea cerşetorilor este doar un pas pe care îl facem în astfel de cazuri, a cărui eficienţă, evident, nu este foarte mare în cazul în care persoana respectivă nu are nimic. Cu toate acestea, păstrăm şi un registru de evidenţă al cerşetorilor, iar minorii sunt încredinţaţi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna, putând fi chiar scoşi din familie, adică luaţi de lângă părinţi. (…) De cele mai multe ori, întâlnim cerşetori în grădinile de vară, în zonele centrale sau în alte zone aglomerate şi, desigur, au situaţii financiare precare, dar oferindu-le bani nu îi ajutăm, ci întreţinem fenomenul. Există multe alte soluţii: aproape toate bisericile, dar şi Caritas şi Serviciul de Ajutor Maltez au programe de sprijinire a persoanelor nevoiaşe sau care vizează tocmai tinerii romi, iar dacă oferim sprijin prin intermediul lor, este mult mai sigur că banii vor ajunge în locul potrivit”, a transmis Hadnagy Istvan, citat în comunicat.
Reprezentanţii Poliţiei Locale au mai precizat că, în ultimii 5 ani, aproximativ 50 de persoane au fost amendate pentru cerşetorie în municipiul Sfântu Gheorghe.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES
Sursa foto: https://www.realitatea.net/