Aproape 390 de locuri au rămas libere la grupurile şcolare din judeţul Covasna după prima repartizare computerizată a elevilor care au susţinut examenul de evaluare naţională.
În topul celor mai bune trei licee din judeţul Covasna realizat în funcţie de media pe specializări s-au clasat Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe (8,67 ultima medie de admitere la profilul informatică bilingv), Liceul teoretic ”Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc (8,64 la Ştiinţele naturii) şi Colegiul ”Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe (8,57 la Matematică-informatică bilingv). De asemenea, cu medii mari s-a intrat la clasele de Ştiinţele naturii de la Colegiul ”Szekely Miko” (8,34 ultima medie), Liceul ”Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe (8,28) şi Liceul teoretic ”Korosi Csoma Sandor” din Covasna (8,15 faţă de 5,91 anul trecut).
La polul opus în ordinea mediilor se situează clasele de Comerţ de la Grupul Şcolar ”Constantin Brâncuşi” din Sfântu Gheorghe şi de Construcţii de la Grupul Şcolar ”Gabor Aron” din Târgu Secuiesc unde s-a intrat cu 3,75, respectiv 3,72.
Rezultatele obţinute de absolvenţii claselor a VIII-a la evaluarea naţională din acest an au fost mult sub nivelul anilor precedenţi. Cei mai mulţi elevi au întâmpinat dificultăţi la Matematică, doar 44,89% din cei aproape 1.750 de candidaţi prezenţi la examen reuşind să obţină note peste 5. La Limba şi literatura română procentul de promovabilitate a fost de 57,49, iar la proba de limba maternă, susţinută de 1.279 de absolvenţi ai claselor cu predare în limba maghiară, a fost de 93,81%.
Anul trecut, promovabilitatea a fost de 68,4% la Matematică, de 79% la Limba şi literatura română şi de 96,7% la Limba maghiară.
Şi rezultatele la bacalaureatul din acest an au fost mai slabe decât anul trecut, doar 622 din totalul celor 1.858 elevi prezenţi la examen reuşind să ia notă de trece. Anul acesta procentul de promovabilitate la bacalaureat a fost de 33,48%, faţă de 45,92% anul trecut.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES