Un număr de 296 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă au reușit să se angajeze, luna trecută, ca urmare a implementării Programului Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă, prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, au anunțat ieri reprezentanții instituției.

Datele AJOFM Covasna arată că din totalul celor 296 de persoane angajate în cursul lunii septembrie, 81 au peste 45 de ani, 48 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 57 au între 25 și 35 de ani, iar 110 sunt tineri sub 25 de ani (110 tineri NEET). În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 151 provin din mediul urban, iar 145 persoane sunt din mediul rural. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii gimnaziale, profesionale, arte şi meserii (140), urmate de cele cu studii liceale (109). Numărul celor cu studii superioare este de 31, iar cei cu studii  primare  sunt în număr de 12.

Conducerea instituției a precizat că din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Covasna, 221 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile.

„Greutatea ocupării nu vine neapărat din faptul că persoanele în cauză nu au pregătirea corespunzătoare, ci una dintre problemele ce țin de ocupare este că aceste persoane se găsesc în mediul rural și se pot angaja mai greu, însemnând alte cheltuieli suplimentare pentru a ajunge la locul de muncă (…)”- a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Acesta a menționat că față de luna august, la finele lunii septembrie, rata șomajului din județ este mai mică, iar scăderea poate fi pusă și pe seama faptului că absolvenți ai promoției 2018 au ieșit din evidența Agenției.

„La finele lunii septembrie avem o rată a șomajului de 3,44%, comparativ cu luna anterioară, 3,59%. Această rată e în scădere, pe de-o parte datorită absolvenților care au ieșit din evidență fiindcă s-au dus la facultate, dar și a altora care s-au dus către învățământul postliceal. Doleanța agenților economici este foarte mare de a găsi tineri spre a-i angaja, spre a-i atrage. Poate că unul dintre elementele care susțin această dorință este și stimularea ocupării”, a precizat directorul executiv al AJOFM Covasna.

Persoane care au refuzat un loc de muncă. Modificările Legii privind venitul minim garantat, în vigoare

Datele prezentate de către conducerea AJOFM Covasna mai arată și că în cursul lunii septembrie, 80 de persoane din evidența instituției au refuzat un loc de muncă.

„Refuzul vine mai ales din partea celor din localitățile rurale, din cauza navetei (…)”, a precizat directorul Kelemen Tibor. El a reamintit că în data de 22 octombrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 192 din 19 iulie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Cea mai importantă modificare  constă în faptul că refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă  și de formare profesională atrage încetarea dreptului la ajutorul social. 

„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.”- arată articolul 15, alin.7 al Legii în cauză.

Un alineat nou introdus precizează că: „ În situaţia prevăzută la alin. (7), familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social.”

Tineri NEETs în evidența AJOFM Covasna

Conducerea AJOFM Covasna a amintit, în cadrul conferinței de presă, că s-a realizat o profilare a tinerilor „NEET” („NEET” fiind acronimul formulării „Not in Education, Employment or Training”, tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională – din evidența instituției și că au rezultat, astfel, patru categorii: „ușor ocupabili”, „mediu ocupabili”, „greu ocupabili” și „foarte greu ocupabili”. În momentul de față, în evidențele instituției sunt, în total, peste 800 de tineri „NEET”, cei mai mulți fiind încadrați în categoriile „greu ocupabil” și „foarte greu ocupabil”.

„Tinerii NEETS, pe cele 4 categorii, sunt evidențiați, în momentul de față, astfel: 39 de tineri sunt ușor ocupabili; un număr de 22 de persoane sunt în categoria <<mediu ocupabil>>, <<greu ocupabili>> avem 530 și în categoria <<foarte greu ocupabil>>-254 de persoane, deci în total 845 de tineri NEETs pe care îi avem în evidență. Sunt greu ocupabili și din cauza locației lor. (…) De remarcat este că, în plată, la nivelul tinerilor, avem doar 138 de persoane. (…)”, a precizat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail