Consiliul local Sfântu Gheorghe va aloca, în primul semestru din acest an, aproape 160.000 de lei pentru finanţarea a peste 100 de proiecte culturale şi de tineret iniţiate de organizaţii nonguvernamentale din municipiu. 

Proiectele au fost împărţite în patru categorii – proiectele culturale vor primi peste 75.000 de lei, cele de tineret circa 65.000 de lei, iar cele multiculturale şi pentru păstrarea tradiţiilor secuieşti, câte 10.000 fiecare.

La capitolul proiecte culturale, cea mai mare sumă, 10.000 de lei, a obţinut-o Asociaţia „Georgius” condusă de prof. Filip Ignat Csaba, pentru organizarea unor concerte simfonice şi camerale. Comisia de evaluare a decis să aloce 5000 de lei Fanfarei de la Reci pentru concertele duminicale pe care le va susţine în parcul central din Sfântu Gheorghe, din iunie şi până în septembrie. Restul proiectelor vor fi finanţate cu sume cuprinse între 500 şi 4.000 de lei, iar printre câştigători se numără fundaţia „Guzsalyas” pentru organizarea de cursuri meşteşugăreşti, jocuri şi dansuri populare pentru copii şi tineri, asociaţia „Harmonia Cordis” pentru cea de-a VI-a ediţie a Festivalului internaţional de chitară clasică „Terra Siculorum”, Teatrul „Osono” pentru un turneu european, Asociaţia culturală şi de tineret „Mukk” pentru organizarea Zilelor filmului european contemporan şi a unor concerte de jazz live, precum şi Fundaţia  „Pro Cultura” pentru organizarea unor reuniuni corale şi seri de dans popular.

Printre cele peste 35 de proiecte culturale declarate câştigătoare se numără cinci depuse de ONG-uri româneşti, care au primit în total 8000 de lei – Fundaţia „Mihai Viteazul” pentru Festivalul coral de amatori „George Sbârcea”, Liga cultural creştină „Andrei Şaguna” pentru organizarea celei de-a 21 ediţii a Zilelor Şaguna, Asociaţia „Şcoala Constantin Brâncuşi” pentru Zilele şcolii şi un parteneriat cu un liceu profesional din Chişinău, precum şi Asociaţia „Ecou” pentru aniversarea unui deceniu de existenţă.

Cei 10.000 de lei alocaţi proiectelor multiculturale se vor împărţi între şapte organizaţii nonguvernamentale, printre care Asociaţia de tineret „Ecou” (500 lei) pentru proiectul „3M” destinat elevilor elită din Sfântu Gheorghe, Teatrul „Osono” (500 lei) pentru prezentarea culturii thailandeze împreună cu un teatru din această ţară, Şcoala „Constantin Brâncuşi” (1.000 lei) pentru promovarea gastronomiei tradiţionale a etniilor din judeţul Covasna, Caritas Alba Iulia (2.000 lei) pentru organizarea Zilei Culturale a Romilor şi Clubul Tinerilor din Sfântu Gheorghe (2000 lei) pentru proiectul „Dincolo de zid”, destinat socializării romilor din municipiu.

Cele mai mari sume alocate proiectelor de Tineret au revenit Fundaţiei „Cimbora” (5.000 lei) pentru publicarea unei reviste studenţeşti de literatură şi Asociaţiei „Spectrum” (3.000 de lei) pentru organizarea celei de-a VIII-a ediţii a festivalului Saint George Rock Night. S-au mai alocat fonduri pentru terapie muzicală pentru copii, concursuri gastronomice, cursuri economice, balul cercetaşilor, ateliere de încondeiat ouă, tabere, reuniuni studenţeşti, festivaluri. De asemenea, au primit finanţare trei ONG-uri româneşti – Fundaţia „Mihai Viteazul” pentru festivalul „Tinere talente” (2.000 lei), Asociaţia „Ecou” pentru Campionatul National de Dezbateri Academice din luna martie (2.500 lei) şi Muzeul Carpaţilor Răsăriteni (700 lei) pentru o campanie împotriva consumului de alcool.

La capitolul Promovarea valorilor secuieşti vor fi finanţate, printre altele,  expoziţii şi ateliere meşteşugăreşti specifice, concursuri folclorice, evenimente sub genericul „Pro Historia” şi acţiuni de promovare a zonei prin intermediul artei fotografice.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail