Consiliul local Sfântu Gheorghe va aloca în primul semestru din acest an aproape 100.000 de lei pentru finanţarea a peste 70 de proiecte culturale iniţiate de organizaţii nonguvernamentale din municipiu.

Proiectele au fost împărţite în trei categorii, iar în urma evaluării, comisia de evaluare a forului local a decis ca proiectele culturale să primească circa 78.000 de lei, iar cele multiculturale şi pentru păstrarea tradiţiilor secuieşti, câte 10.000 fiecare.

Potrivit rezultatelor date ieri publicităţii, cele mai mari sume la capitolul proiecte culturale le-au primit Fanfara de la Reci (4000 de lei) pentru concertele duminicale pe care le va susţine în parcul central din Sfântu Gheorghe din iunie şi până în septembrie, fundaţia  „Cimbora” pentru editarea unei reviste studenţeşti de cultură (4.500 de lei), fundaţia  „Guzsalyas” pentru organizarea de cursuri meşteşugăreşti, precum şi pentru jocuri şi dansuri populare pentru copii şi tineri (5000 de lei), fundaţia  „Mihai Viteazul” pentru organizarea Festivalului coral  „George Sbârcea” (3000 de lei) şi Liga cultural-creştină  „Andrei Şaguna” (3000 de lei) pentru  „Zilele Şaguna” ce vor avea loc în luna iunie.

Cei 10.000 de lei alocaţi proiectelor multiculturale se vor împărţi între zece organizaţii nonguvernamentale, printre care Asociaţia de tineret  „Ecou” (500 lei) pentru proiectul de educaţie non-formală  „3M” destinat elevilor români şi maghiari din Sfântu Gheorghe, Şcoala  „Constantin Brâncuşi” (500 lei) pentru promovarea gastronomiei tradiţionale a etniilor din judeţul Covasna şi Asociaţia de promovare a sănătăţii mentale  „Esley Lelk” pentru un program ce are ca scop sprijinirea comunităţii de romi (1.500 de lei).

La secţiunea Promovarea valorilor secuieşti vor fi finanţate zece proiecte cu suma totală de 10.000 de lei, ce au ca scop organizarea unor programe de conservare a tradiţiilor, interpretare folclorică şi comemorări.

Reprezentantul asociaţiei de tineret „Ecou”, Mădălin Guruianu, care este şi consilier local în Sfântu Gheorghe, şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu nefinanţarea dezbaterilor academice de către comisia de evaluare, căreia îi va cere să facă publice criteriile pe baza cărora a finanţat proiectele.

„Proiectului depus de către Asociaţia de tineret Ecou care cuprindea mai multe evenimente în sprijinul dezbaterilor academice din Sfântu Gheorghe nu i-a fost acordat absolut niciun leu (…) Sunt dezamăgit şi trist pentru că sunt încă oameni care decid anumite lucruri şi care nu apreciază impactul debate-ului asupra tinerilor, dar vom continua să promovăm această modalitate de educaţie non-formală în ciuda tuturor piedicilor”, a declarat Mădălin Guruianu.

În luna martie, Clubul de Debate al Asociaţiei  „Ecou” va organiza cea de-a IX-a ediţie a  „Saint George City of Debate’, cea mai mare competiţie de dezbateri şi oratorie pentru liceeni, la care s-au înscris aproape o sută de echipe din ţară. Mădălin Guruianu a menţionat că, din experienţa celor aproape 10 ani de când se ocupă de Clubul de dezbateri din Sfântu Gheorghe, poate spune că liceenii care practică dezbateri academice şi oratorie devin mai deschişi, dobândesc o gândire critică şi se implică în viaţa publică.

. .

Oana Mălina Negrea/AGERPRES www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail